Zoeken

GP Tsjechie - 250cc

20 augustus 2007

Brno_kallio.jpg
 Mika kallio op dreef. 

Op het zonovergoten autodrom circuit van Brno in Tsjechië,kon je vlak voor het einde van van de 250cc warm-up een speld horen vallen. Een diepe stilte ging over het circuit toen iedereen zijn adem inhield bij het roerloos blijven liggen van de Japanner Taro Sekiguchi. Met nog iets meer dan twee minuten op de klok maakte de Italiaan Simoncelli een fout, hij kwam erg wijd uit en, om dit te corrigeren, erg plat en net naast de curbstone terecht. Met een highsider werd hij gecatapulteerd, gleed half op het asfalt en half door het gras verder. De motor gleed echter terug de baan op en gooide daarbij een enorme stofwolk op. Nét op dat moment kwam Sekiguchi door de stofwolk heen, raakte en met een gigantische klap de motor van Simoncelli en vloog daarbij een aantal meters door de lucht. Een kleine 15 minuten zijn er verstreken voordat de Japanner, nog bewusteloos, naar het ziekenhuis werd gevlogen. Daar werd door de artsen 'slechts' een gekneusde borstkas en mogelijke long schade geconstateerd.

Hector Barbera:

Ik ben absoluut niet tevreden. De motor was erg snel maar ik verloor halverwege de race kostbare seconden door te veel risico’s te nemen om de rijders voor me bij te willen houden. Ondanks dat ik niet tevreden ben met de race, ben ik wel blij met het behaalde resultaat.

Jorge Lorenzo, met een nieuw wit rood helm design, begon vanaf de eerste startrij, de Spanjaard wist als enige onder de twee minuten en twee seconden te kwalificeren met een tijd van 2:01.368. Naast hem stond Alex Debon, de Aprilia fabriekstestrijder (en voor deze race als wildcard ingeschreven) had iets meer dan zestiende van een seconde nodig voor zijn tweede positie. De kopman binnen het Kopron Team Scot, Andrea Dovizioso, was exact een honderdste langzamer als Debon en mocht als derde starten. Alex de Angelis sloot de eerste rij af met bijna achttiende van een seconde achterstand op Lorenzo.

Brno_simon.jpg 

Vier van de negenentwintig deelnemers zouden niet van start gaan, Als eerste uiteraard Taro Sekiguchi na zijn crash in de ochtend. Lokale held Jiri Mayer wist het als wildcard rijder voor eigenpubliek niet waar te maken en viel buiten de maximum kwalificatie tijd. De overige wildcard rijders van het Chinese Zongshen team, Ho Wan Chow en Zhu Wang mochten de race vanaf de pitmuur bekijken.

Mika Kallio:  

Ik had een leuke race met een echte kat en muisspel met de Angelis. Na tien ronden begon ik grip te verliezen. Ik weet niet wat er gebeurde tussen de Angelis en mij, maar dat moet ik op video terug zien. Het is jammer dat hij door de touche onderuitging. Het is spijtig voor hem, maar die dingen kunnen ook gebeuren tijdens het racen.

Lorenzo wist optimaal te profiteren van zijn pole position en nam direct na start de koppositie. Zijn achtervolgers waren, zoals we gewend zijn, Dovizioso en de Angelis, verder hadden de beide KTM rijders Aoyama en Kallio een goede start gemaakt. Dit was niet zeggen van Alex Debon, die vanaf de tweede positie mocht starten. De Spanjaard verknoeide zijn start en viel terug rond positie negen.

Brno_andreadovizioso.jpg
Andrea Dovizioso is de enige Honda rijder die het Aprilia geweld nog enigzins kan bij houden.

Andrea Dovizioso:

De nieuwe onderdelen van Honda hebben prima gefunctioneerd, we konden nu ook dichter bij Lorenzo komen, helaas niet dicht genoeg om het verschil te laten zien. In het begin van de race was ik erg snel en reed ook een lekker ritme, pas toen de achterband in de tweede helft van de race begon te glijden heb ik genoegen moeten nemen met een tweede positie. Belangrijkste is dat ik het onder het baanrecord heb gereden van Pedrosa en dat is belangrijk voor mij, omdat dit een baan is die mij niet ligt. Ik ben dan ook wel tevreden met de resultaten vandaag.

Marco Simoncelli was de eerste uitvaller tijdens de race, Na twee ronden schoof hij in een snelle linkerbocht onderuit en nam gedesillusioneerd plaats achter de vangrail. Na zijn gesloopte motor in de ochtend valt deze schade relatief gezien nog mee. Ook Takahashi was vergeten dat rubber op het wegdek hoort en niet in de lucht, na welgeteld drie ronden was ook voor hem de race voorbij. Verder ging Alex Debon met een harde crash aan het einde van het rechte stuk eraf en voor Alex Baldolini was de wedstrijd nét twee ronden te lang; met nog twee ronden te rijden moest hij na een klein schuivertje de strijd staken. Ook Eugene Laverty zag de finish vlag niet, hij parkeerde zijn motor met technische problemen in de pitbox.

Brno_simon-s-aoyama.jpg  De Teamgenoten Simon en Shuhei Aoyama waren veelvuldig met elkaar in gevecht.

Eugene Laverty: 

Het is jammer dat de motor er mee stopte door een elektrisch probleem. Ondanks het elektrische probleem had ik de rest van de race veel last van de voorkant van de machine. Op de vrijdag had ik al veel tijd verloren met mijn schuiver, daarbij werkte het weer later ook niet mee. Ik was nog bezig toen met het zoeken van de juiste set-up.

Brno_lorenzo-parc-ferme.jpgHalverwege de race ontstonden er vooraan drie groepjes van elk twee rijders. Lorenzo en Dovizioso vochten om positie 1, de Angelis en Kallio deden dat om positie drie en Barbera en Bautista waren in gevecht om positie vijf. Later in de race zou bij het laatste groepje Hiroshi Aoyama aansluiting vinden. In een hevige strijd verwikkeld raakten de Angelis en Kallio elkaar; Kallio liep wat wijd uit en de Angelis hoopte hiervan te profiteren door binnendoor langszij te gaan. Op dat moment stuurde Kallio weer terug richting ideale lijn en raakte daarbij de Angelis, die vervolgens onderuit gleed. De Angelis wist de race wel uit te rijden en finishte alsnog op een (onverdiende) elfde positie. Ook tussen de beide Repsol Honda rijders was een heftig gevecht om de negende positie.

Aan kop was er van strijd weinig sprake: Lorenzo domineerde de wedstrijd start tot finish. Dovizioso was er wel, maar moest gedurende de race toch afhaken en moest genoegen nemen met een tweede positie. Tot verrassing van het team werd Mika Kallio derde. KTM had namelijk van tevoren al aangegeven dat Brno hun niet zo zou liggen. Hector Barbera, die menig aanval van Bautista wist te pareren, werd vierde en Bautista dus vijf voor KTM rijder Aoyama.

Jorge Lorenzo:

Dit was voor ons een heel erg belangrijke overwinning. Ik ben geleidelijk mijn voorsprong aan het uitbreiden. We hebben nog veel races te gaan, maar zoals we nu bezig zijn gaan we de goede kant op. Ik had vandaag mijn beste start ooit, in het begin reed ik niet zoals ik de race wou rijden maar met mijn banden, die we met een andere motor getest hadden, mag ik niet klagen. Zelfs het baanrecord van Pedrosa heb ik verbroken. Voor de volgende race moeten de kaarten nog geschud worden, het circuit is voor iedereen nieuwe dus een echte uitdaging.

De volledige uitslag is hier te vinden. (pdf)

Eerst volgende race 2 september San Marino