Zoeken

GP Spanje, Jerez: MotoGP

1 april 2008

jerez-map

In de wintertesten konden de coureurs van het Repsol Honda team niet overtuigen en kwam Dani Pedrosa ook nog eens lelijk ten val, waarbij hij zijn hand brak. Het testwerk aan de nieuwe RC-212V kwam vrijwel volledig op de schouders van teamgenoot Nicky Hayden en dat  verliep niet altijd even makkelijk. Wel het 2008 model, niet het 2008 model of een hybride uitvoering van blok en rijwielgedeelte, alle opties werden geprobeerd maar niets leek het beoogde resultaat op te leveren. Toen tijdens de trainingen voor de eerste race, die bij ontzettend veel kunstlicht werd verreden, Dani Pedrosa ook nog eens ten val kwam leek het Repsol Honda team in een on mogelijke positie te verkeren.

Jerez_Expobocht
Het MotoGP veld door de eerste bocht, Nicky Hayden gaat wijd, Dani Pedrosa heeft al de leiding.

Jerez_Dani_JuanCarlos

Pedrosa werd moed ingesproken door koning Juan Carlos van Spanje.

Maar tot verbazing van velen stormde Pedrosa in de eerste race vanaf zijn achtste startpositie naar voren en wist uiteindelijk beslag te leggen op de laatste podiumplek in een race die werd gewonnen door regerend wereldkampioen Casey Stoner. Groot was afgelopen weekend de tegenstelling in het zonnige Andalusië waar Stoner het moeilijk had en Pedrosa, wederom, schitterde. Al in de trainingen werd duidelijk dat dit weer een moeilijk weekend zou worden voor het Ducati team, maar zó moeilijk als het uiteindelijk in de race liep had natuurlijk niemand verwacht.

Stoner kwam na drie vrije trainingen in de kwalificatie niet verder dan een zevende tijd terwijl Pedrosa goed was voor een tweede tijd. Jorge Lorenzo zat er in alle trainingen goed bij (snelste of vijfde) en wist middels een zeer snelle 1’ 38.189 de polepositie voor zich op te eisen. Niemand was ooit met een tweewieler zo snel rondgegaan op dit circuit! De ster van de jonge Spanjaard stijgt snel.

Jerez_Dani-achtervolgers

Het verschil tussen de koplopers in beeld gebracht.

Na de start wisselden de twee landgenoten Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa van positie en voerde Dani Pedrosa vanaf bocht één, Expo92, het veld aan. Teamgenoot Nicky Hayden, vertrokken vanaf startplek vier, leek in zijn wiel mee te gaan maar ging te wijd in die eerste bocht en moest Lorenzo voor laten gaan. Wereldkampioen Casey Stoner startte goed, pakte de vierde positie vóór Colin Edwards (die in de kwalificatie zijn Tech3 Yamaha in diezelfde Expo-bocht tijdens een bijna val schitterend opving op zijn rechter knie en elleboog, en daarna vrolijk het publiek toezwaaide!), Loris Capirossi en Valentino Rossi.

In de eerste ronden maakte Valentino Rossi meteen zijn bedoelingen duidelijk; zo snel mogelijk naar voren zien te komen en strijden voor de overwinning. Hij passeerde aan het eind van de eerste ronde eerst voormalig teamgenoot Edwards om vervolgens ook Stoner een plek terug te verwijzen. Een ronde later verschalkte hij Nicky Hayden om zo de derde positie in te nemen, terwijl Casey Stoner zijn Marlboro Ducati niet op tijd wist af te remmen voor 'Dry Sack' en rechtdoor moest, het grind in!

Zoals te verwachten viel zat het hele veld die eerste paar ronden dicht bij elkaar, maar na een aantal ronden vielen er toch al wat gaten. Dani Pedrosa had in de tweede ronde de snelste ronde van de race gedraaid en nam wat afstand van zijn achtervolgers, het FIAT Yamaha duo Rossi en Lorenzo, die van positie waren gewisseld. Inmiddels was de oud teammaat van Rossi, Colin Edwards onderuit gegaan in zijn poging de leiders bij te houden. Hij probeerde wel zijn race voort te zetten maar parkeerde de gekreukte Tech3 Yamaha alsnog in de pitbox. Ook de matig gestartte Randy de Puniet had toen al kennis gemaakt met het Zuid Spaanse asfalt. Achter de ruggen van Rossi en Lorenzo streden Loris Capirossi en de tweede Tech3 coureur James Toseland om plek vijf, zeer knap van beiden want Capirossi was gestart vanaf plek tien en Toseland had het hele weekend al te maken met last van bronchitis.

Jerez_Stoner-Edwards 
Zowel Stoner (1) als Edwards (5) kenden geen geluk op Jerez. Capirossi (verscholen) presteerde goed, Nakano redelijk. 

Jerez_Lorenzo

Jorge Lorenzo's ster is rijzende, nu nog een overwinning.

Toen het veld zich na een achttal ronden wat had gestabiliseerd kende Jorge Lorenzo een ‘moment’ toen hij zijn stalgenoot Valentino Rossi probeerde bij te houden en daarbij zijn Yamaha M1 bijna kwijt was. Casey Stoner was inmiddels uit de grindbak geklommen, had als laatste de race vervolgd en was opgeklommen tot plaats elf, achter John Hopkins en Shinya Nakano. De race kende een wat zoutloos tussenstuk waarin niet veel gebeurde. Pas in de zeventiende ronde kende de strijd tussen Capirossi, Dovizioso, Vermeulen, Toseland en Hopkins wat meer actie toen die om plaats zes vochten waarbij Toseland middels een ‘stevige’ actie Vermeulen aan de kant zette. Vermeulen was daarna redelijk van de kaart en verloor nog een plaats aan John Hopkins. Volgens Chris Vermeulen viel dit voornamelijk te wijten aan de versleten achterband.

Jerez_Hayden

Nicky Hayden greep net naast het podium.

Met nog vijf ronden te gaan overkwam Nicky Hayden, die lange tijd alleen maar kon volgen maar nu Jorge Lorenzo op zijn huid zat, hetzelfde als Colin Edwards in de kwalificatie, in dezelfde bocht. Weliswaar gebruikte hij wat minder zijn elleboog, de actie was er niet  minder om! De Amerikaan bleef overeind en consolideerde zijn vierde plaats. Exact een ronde later ging Casey Stoner wederom in de fout, in dezelfde bocht notabene. Bij een uitremactie op zowel Vermeulen als Nakano, voor plaats negen, ging volgens Stoner diezelfde Nakano van de rem waardoor hij zich genoodzaakt zag wéér het grind in te sturen! De geplaagde wereldkampioen kwam gelukkig weer snel genoeg in de baan om zijn elfde positie veilig te stellen, maar de race en het hele weekend waren er één om snel te vergeten.

Jerez_P5
Het gevecht om de vijfde plaats werd uiteindelijk door Loris Capirossi gewonnen.

Jerez_Dani-bekerIn de allerlaatste bocht, Ducados, van de laatste ronde (Valentino Rossi vergistte zich hier in, hij dacht dat de race een ronde daarvoor al zou worden afgevlagd) kwam het tot een prachtige botsing tussen Capirossi, Toseland, Dovizioso en Hopkins. Andrea Dovizioso deed een aanval op de vijfde plek van James Toseland maar de twee raakten elkaar waardoor Loris Capirossi naar die vijfde plaats glipte. Ook John Hopkins maakte gebruik van de verwarring en legde beslag op de zevende plaats, Andrea Dovizioso teleurgesteld achter zich latend. Dani Pedrosa won dus overtuigend deze race, weliswaar op eigen bodem maar dat neemt niet weg dat de kleine Spanjaard nu aan de leiding van het klassement gaat en zijn bedoeling voor dit seizoen duidelijk maakt; het nummer 2 omzetten naar het nummer 1!

Achter Andrea Dovizioso kwamen Shinya Nakano en Chris Vermeulen tot de plaatsen negen en tien. Casey Stoner werd elfde, voor Marco Melandri, Anthony West, Alex de Angelis en Ton Elias. Alleen Sylvain Guintoli behaalde van de gefinishte coureurs geen punten.

Voor de volledige uitslag: Klik.

Voor de tussenstand in het kampioenschap Klik. 

Volgende race: 13 april, Estoril, Portugal!

Foto's: kawasakiracing/hondaproimages/yamaharacing/ducaticorsepress