Zoeken

GP Spanje, Catalunya: MotoGP

9 juni 2008
Inhoudsopgave
GP Spanje, Catalunya: MotoGP
Pagina 2

Pedrosa oppermachtig!

vanaf6
De Puniet vóór Hayden, Rossi, Toseland, Capirossi, Melandri, de Angelis, Vermeulen, Nakano, Hopkins en de rest van het veld.

Circuit-mapDirect na de start van de ‘Gran Premi Cinzano de Catalunya’ nam Pedrosa de leiding en stond die gedurende de vijfentwintig ronden tellende race niet meer af. Casey Stoner leek hem in eerste instantie nog te kunnen volgen maar de Australische wereldkampioen verremde zich vroeg in de wedstrijd waardoor Andrea Dovizioso naar de tweede plaats wist door te stomen. Zij werden gevolgd door Colin Edwards, Randy de Puniet, Nicky Hayden, James Toseland, Valentino Rossi, en  Marco Melandri die vanaf de zestiende startplek een wereldstart had.

Terwijl zijn concurrenten het met elkaar aan de stok hadden wist Dani Pedrosa al snel afstand te nemen van zijn achtervolgers en verdween, bijna, uit zicht. Casey Stoner wist wel weer de tweede plaats te bemachtigen, maar toen was de voorsprong van de Spanjaard al ruim drie seconden. In de negende ronde bedroeg die voorsprong ruim zes seconden, maar zelfs Valentino Rossi kon daar niets meer aan doen.

Pedrosa

Gestart vanaf de negende startplek stormde de winnaar van de vorige race, Mugello, naar voren om zich binnen die negen ronden langs Toseland, Hayden, De Puniet, oud-collega Edwards, Stoner en Dovizioso te werken. Voor Alice Ducati coureur Toni Elias was de race toen over. Hij kreeg een zwarte vlag omdat hij niet op tijd was binnen gekomen voor een ‘ride-through penalty’ vanwege een ‘jump start’.
In de zestiende ronde bedroeg de voorsprong van Pedrosa op Rossi acht seconden (zolang duurt het voor de MotoGP coureurs om het rechte eind achterop het circuit af te leggen), een ronde later was Stoner Rossi weer voorbij. Het duel tussen Rossi en Stoner zorgde er wel voor dat Dovizioso het tempo niet helemaal meer kon volgen, maar de JiR Team Scot Honda coureur, gestart als zevende, reed sterk en was nagenoeg zeker van de vierde plaats.

Rossi-groep

Valentino Rossi leek sneller dan Casey Stoner, die na afloop klaagde over het gemis aan gevoel in de achterkant, en het was wachten op het moment dat Rossi voorbij zou gaan aan de Australiër. Met nog twee ronde te gaan was het moment daar. Rossi stuurde de eerste rechter na start/finish eerder in dan Stoner en gaf de tweede plaats niet meer uit handen.

Rossi-girlValentino Rossi:
Ik denk dat dit best een geode race was! Het is lang geleden dat we zo’n goed gevecht hadden voor de top posities en nu was het neta als vorig jaar met Stoner, alleen voor de tweede plaats in plaats voor de winst! Ik was in staat naar voren te komen en ben eerlijk war teverden met het resultaat. Ik heb veel plezier beleefd tijdens de verschillende inhaalacties en ben blij met de 20 punten die ik heb behaald. Ik wist dat als ik Dani had willen verslaan ik verder vooraan had moeten staan bij de start, maar het was een mooi gevecht met Casey.

Casey Stoner:
Kijkend naar de race set-up van zaterdag hadden we voldoende vertrouwen dat we goede rondetijden konden realiseren op de racedag, en ik had zelfs het gevoel dat een overwinning mogelijk was. Echter om de één of andere reden had ik vanaf de allereerste ronde geen goed gevoel in de achterkant, vooral bij het insturen. Uiteindelijk vond ik een manier om met het probleem te rijden, waardoor ik in het laatste deel van de race weer aanvaardbare rondetijden reed, maar op dat moment was het al een pure tweestrijd met Valentino.

2tot6
Dovizioso, Stoner, Rossi, Edwards en De Puniet achtervolgen de uit zicht verdwenen Pedrosa.  

Casey Stoner:
Enkele passeeracties gingen op haren en snaren en soms voelde ik hem bijna, maar ik weet zeker dat er stukken waren op het circuit waar ik onder normale omstandigheden sneller was geweest. Helaas als je tegen een dergelijk talent als Valentino rijdt dan moet alles kloppen en dat was niet het geval. Het is geen goede dag voor ons geweest en ben niet tevreden over hoe ik reed, maar terugkijkend kan en mag ik dan weer niet klagen over het resultaat. Vandaag hebben we een belangrijke test waarin we hopelijk een oplossing kunnen vinden voor de problemen van zondag
Dani Pedrosa nam in die laatste ronden wat gas terug en had op de finish nog drie seconden over op Rossi.

podium

DoviziosoDani Pedrosa:
Ik begrijp eerlijk gezegd niet waar ik hett ritme vandaan haalde. Het was een fantastische race en ik ben nog steeds verbaasd dat ik de race op deze manier gewonnen heb. Ik won hier eerder de 125 en 250 en dan nu eindelijk ook de MotoGP. Het is voor mij een belangrijk moment. Ik reed met een andere afstelling dan zaterdag en die gok pakte goed uit

Andrea Dovizioso werd knap vierde voor Colin Edwards. Zijn temgenoot James Toseland pakte, na een mooi gevecht met Chris Vermeulen, de zesde plaats. Chris Vermeulen was gestart vanaf de achtste startplek maar kwam in de eerste ronde in aanraking met d’Angelis, viel ver terug en vocht zich weer naar voren. Nicky Hayden wist zijn goede startpositie niet om te zetten in een klinkend resultaat en werd, na ook nog door Toseland en Vermeulen te zijn gepasseerd, als achtste. Shinya Nakano passeerde vlak na Hayden als negende de streep, John  Hopkins werd op geruime afstand tiende. Marco Melandri vocht een race lang met Anthony West om de elfde plaats, die hij wist te winnen, en Sylvain Guintoli pakte de laatste punten door als dertiende te eindigen.
Alex de Angelis, vorige week nog de held van San Marino én Italië, kwam in de achtste ronde van deze race ten val en knikkerde Loris Capirossi uit de race. Dat was de tweede Rizla Suzuki die de Angelis in deze race raakte!

Alex de Angelis:
Na een slechte start maakte ik plaatsen goed en had Capirossi in ’t vizier. Loris ging te diep de eerste bocht in en ging daardoor wat wijd. Ik probeerde hem dus aan de binnenkant te passeren. Jammer genoeg sloot hij de deur bij het uitkomen van de bocht en raakten we elkaar waardoor we crashten. 

Capirossi liep bij de val een lelijke blessure op. Hij brak de vijfde ‘metacarpus’ in zijn rechter hand (het botje tussen de pols en pink) en verloor veel huid van zijn rechter pink. Capirossi had een andere mening over wie er schuld had aan de crash.

CapiLoris Capirossi:
Het was een zeer slecht einde van het weekend want ik voelde dat alles aan de machine goed werkte en ik voelde mezelf ook goed. Ik denk dat ik het gevecht aan had gekund met Chris Vermeulen en James Toseland, maar de Angelis wilde net teveel en knalde me uit de race. Maar dat is racen en zoiets kan gebeuren. Nu zal ik voorzichtig moeten zijn want ik heb een blessure en het zal niet makkelijk worden om te herstellen voor de twee races in één week. We zullen zien, maar ik ga zeker mijn best doen om zo snel mogelijk te herstellen!

Hayden-NakanoRandy de Puniet, die zich als vierde had gekwalificeerd, ging een halve ronde later op de zesde plaats rijdend ook tegen de grond. De Fransman was furieus, maar dan wel op zichzelf.

Het merendeel van de MotoGP coureurs blijft op het 'circuito de Catalunya' om daar een tweedaagse test af te werken. Het Marlboro Ducati team zal voor het eerst het prototype van de Desmosedici GP9 de baan opsturen in handen van testcoureur Vittorio Guareschi en het Repsol Honda team zal wederom het blok met pneumatische klepbediening testen.
Anthony West daarentegen vloog naar Japan om daar testwerk te verrichten aan de Kawasaki Ninja ZX-RR. West had na de race op Mugello aangegeven elke dag te willen testen om het probleem (grip bij accelereren c.q. uitkomen van bochten) op te lossen en zal een week in Japan blijven. Mel-WestJohn Hopkins en Olivier ‘O.J.’ Jacque testen wel op Catalunya. Overigens staat het ‘screamer’ project tijdelijk in de koelkast omdat Kawasaki eerst de huidige problemen wil oplossen.

Ook Jorge Lorenzo zal niet rijden. De ‘rookie’ kwam vrijdag tijdens de trainingen hard ten val en werd na een eerste onderzoek in de ‘Clinica Mobile’ naar de Dexeus Institut in Barcelona gebracht. Daar bleek uit een CAT en MRI scan dat er na de harde val op zijn hoofd geen zwellingen in zijn hersenen waren opgetreden. Wél moest de ongelukkige Spanjaard de komende 48-72 uur ter observatie in de kliniek blijven. Tevens liep hij een blessure op aan de ringvinger en pink van zijn rechterhand. Die zijn ontveld waarbij één van de pezen bloot ligt en mogelijk is een huidtransplantatie nodig die dan vandaag zal worden uitgevoerd. Verder liep hij nog enkele blauwe plekken en schaafwonden op. Lorenzo staat onder behandeling van dokter Xavier Mir van het Institut Dexeus en hoewel hij dus zijn thuisrace moest missen, verwacht het team dat de 21-jarige Lorenzo weer op tijd fit zal zijn om over twee weken van start te gaan in de grand prix van Groot Brittannië op het circuit van Donington Park. Zijn eerder opgelopen blessures hinderen hem niet in zijn herstel.

Volgende race: Donington Park, Engeland, 22 juni!

Foto's: ducaticorsepress/suzukiracing/yamaharacing