Zoeken

GP Silverstone: uitslag MotoGP

20 juni 2010

Jorge Lorenzo heeft op overtuigende wijze de Britse Grand Prix, die voor het eerst in 24 jaar op het circuit van Silverstone werd gehouden, gewonnen. De FIAT Yamaha rijder was duidelijk een maat te groot voor zijn naaste belagers, waarvan uiteindelijk Andrea Dovizioso finishte als best of the rest.

Jorge_Lorenzo_Silverstone_MotoGP.jpg

Lorenzo had kopstart in de 20-ronden durende race, maar werd al snel voorbijgestoken door Dani Pedrosa. De Repsol Honda rijder, die in navolging van zijn vervelende crash in de kwalificatie vanochtend in de warmup wederom tot  val was gekomen, kon zijn koppositie echter niet lang volhouden en moest niet veel later ook Randy de Puniet en teamgenoot Andrea Dovizioso voor zich dulden.

Wat volgde was een intens gevecht om de tweede plaats, waardoor Lorenzo de gelegenheid had om van zijn belagers weg te lopen. Pedrosa had duidelijk last van zijn in de crashes opgelopen blessures, drie ronden lang wist de Spaanse Repsol Honda coureur een ijzersterk rijdende Nicky Hayden achter zich te laten, en zou uiteindelijk genoegen moeten nemen met een achtste plaats. Hayden op zijn beurt was op een vrije baan duidelijk sneller dan Dovizioso en de Puniet, maar was niet in staat bij de beide Honda's druk op de ketel te zetten.

Achter Hayden was Tech3 rijder Ben Spies bezig met een ijzersterk optreden. De Texaan kende een niet écht geweldige start en moest in begin van de race afrekenen met Marco Simoncelli en later Dani Pedrosa, voordat hij aan zijn opmars kon beginnen. Dramatisch was zelfs de start van Casey Stoner, die erg voorzichtig van start ging en als allerlaatste coureur de eerste bocht indook. Eenmaal de banden op temperatuur begon de Australische Marlboro Ducati coureur aan een opmars en reed daarbij nagenoeg dezelfde rondetijden als raceleider Jorge Lorenzo.

Wist Lorenzo de Britse Grand Prix met overmacht te winnen, het gevecht om overige twee podiumplaatsen zou tot in de laatste ronde duren. Lange tijd leek Randy de Puniet aanspraak te kunnen maken op het podium, maar de Franse LCR Playboy coureur vergde te veel van zijn banden en viel daardoor uiteindelijk terug tot een 63 plaats. Tweede plaats ging naar Andrea Dovizioso, terwijl Ben Spies dankbaar gebruik maakte van een stuurfout van diens landgenoot Nicky Hayden en daardoor zijn allereerste podium in de MotoGP op naam kon schrijven. Het was een zure fout van Hayden, die daardoor voor de derde keer dit seizoen het podium misliep.

Slechts 13 coureurs wisten de finish in Silverstone te halen. Naast Rossi was ook Hiroshi Ayoma vanwege een crash in de training niet gestart, verder kwamen Marco Melandri (1e ronden) en Loris Capirossi (14e ronde) ten val

Uitslag Grand Prix Silverstone, MotoGP:
1 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 41'34.083
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 6.743
3 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 7.097
4 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 7.314
5 Casey STONER AUS Ducati Team 7.494
6 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP 9.055
7 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 14.425
8 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 15.313
9 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 27.954
10 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team 42.394
11 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar 43.365
12 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 43.408
13 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team 43.580
DNF    
 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 7 Laps
 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini 0 Lap


Tussenstand na 5 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 115
2 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 78
3 Dani PEDROSA Honda SPA 73
4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 61
5 Nicky HAYDEN Ducati USA 52