Zoeken

GP Qatar, Doha: MotoGP

11 maart 2008

Werd vorig jaar de race verreden in de hitte overdag, dit jaar werd er geraced in de koelte van de nacht. Casey Stoner zou bewijzen koning van de woestijn te zijn onder alle omstandigheden!

Met een fabelachtige start was het Pedrosa die vanaf de achtste startplek als eerste de bocht indook na het doven van de lichten. Edwards en Toseland kwamen ook goed weg en kwamen nog voor Lorenzo, die zich wel een betere start kon voorstellen, de eerste bocht uit, Lorenzo op zijn beurt nog voor Rossi en Stoner.

Start_GP.jpg  Dringen geblazen bij de eerste bocht 


De heren coureurs hadden er zin in en zaten elkaar direct fel op de huid en Lorenzo kwam voorbij aan Toseland. Toseland liet dit niet op zich zitten maar verslikte zich bijna in Lorenzo en knalde letterlijk zijn motor aan de binnenkant langs die van hem. Beide heren hadden echter geen nadelige gevolgen van de touché. Toch kwam de Yamaha van het Tech3-team wat tekort op de rest van de groep, Lorenzo en Rossi konden na het rechte stuk makkelijk voorbij aan Toseland en konden de aansluiting gaan zoeken bij Pedrosa die een klein gaatje had geslagen. Die aansluiting kwam al gauw en Pedrosa keek al gauw tegen de rug van Lorenzo aan die op zijn beurt Rossi nog voor zich moest dulden. Stoner was ondertussen bezig aan een gestage opmars en passeerde Dovizioso en Toseland. Achter de kopgroep was het Hayden die als best of the rest de kopgroep steeds verder uit beeld zag verdwijnen.

Voorin waren het Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Stoner en Dovizioso die elkaar geen duimbreed toegaven en een aantal rondes was het gevecht volop gaande. Totdat Stoner besloot zich uit het gedrang los te maken en ronde na ronde zijn voorsprong met kleine stapjes kon gaan uitbouwen. Achter deze vijf was het Tech3 team bezig aan een goede wedstrijd en werd de aansluiting bij de kop na een paar rondes weer gevonden. De strijd om posities speelde zich daarna af achter de rug van Stoner en Lorenzo, die als enige het tempo van Stoner kon volgen. Ondertussen op respectabele achterstand waren het Capirossi, Hopkins en De Puniet die er voor de toeschouwers een leuk gevecht van maakten.
Voorin kreeg Rossi het aan de stok met Pedrosa en Dovizioso om een podiumplek. Pedrosa wist zich al gauw los te rijden van Rossi, die op zijn beurt alle energie kon stoppen in een poging Dovizioso achter zich te houden. Helemaal voorin kon Lorenzo het tempo van Stoner niet meer volgen en was de strijd gestreden.

stoner-lorenzo.jpg Wederom een onverslaanbaar pact tussen Stoner & Ducati? 

Met nog twee rondes op de klok bleef Dovizioso flink aandringen bij Rossi en met een strakke inhaalmaneuvre werd Rossi in de laatste ronde dan toch nog verschalkt door de debutant in de MotoGP die hiermee vierde werd. Stoner pakte toch nog redelijk gemakkelijk de overwinning,  voor Pedrosa en Lorenzo. Voor Stoner en Pedrosa betekende dit hun tweede opeenvolgende podium voor wat betreft de race op Qatar.  Het Tech3-team deed geen slechte zaken met Toseland op een zesde en Edwards op een zevende stek.

stoner.jpgCasey Stoner:

Dat was echt een fantastische race en ik heb er echt van genote - soms had ik het gevoel terug te zijn in de 125cc. De eerste rondes waren hectisch, soms met gevechten kuip-aan-kuip en ik wou daarbij uit de buurt blijven. Toen ik de kans kreeg nam ik deze en kon ik mijn eigen tempo gaan rijden. Jorge (Lorenzo) reed briljant, het was geen gemakkelijke race, vooral niet bij de start. Al met al ben ik tevreden en ik wil iedereen van het team bedanken voor hun inzet!

Jorge Lorenzo:

Ik had dit resultaat zeker niet verwacht, maar ik kon me geen beter debuut voorstellen. Ik ben heel erg blij met mijn 2e plek. Het is een fantastisch resultaat en ik heb plezier gehad. Het begin van de race was een beetje een gekkenhuis, maar ik ben erdoor gekomen en kon meekomen met Stoner. Ik kon zijn tempo uiteindelijk niet meer bijhouden, hij is dan ook de terechte winnaar. Ik wil nog niet praten over het kampioenschap, we gaan op naar Jerez en doen daar gewoon weer ons beste beentje voortzetten.

Voor de volledige uitslagKlik.

Volgende wedstrijd: 30 maart Jerez

Foto's: ducaticorsepress/yamaharacing