Zoeken

GP Portugal, Estoril: 250cc

17 april 2008

Alvaró Bautista pakt zijn eerste overwinning

start-250
Start van de 250cc met vooraan vlnr. Debon (6), Kallio (36), Simoncelli (58), Takahashi (72) en Aoyama (4).

Geen polepositie voor Alvaró Bautista, die toch een aardige palmares heeft op de Portugese baan, maar vanaf de start was wel duidelijk wie er met de winst naar huis zou gaan. Was het voor even polepakker Marco Simoncelli die aan de leiding ging, al snel werd die overgenomen door Batista en even leek zich dezelfde strijd te ontwikkelen als twee weken terug op Jerez. Maar ronde na ronde bouwde Bautista zijn voorsprong uit om uiteindelijk met een verschil van zeven seconden op tweede man Simoncelli te winnen, zijn eerste dit seizoen. Begin-raceNa de het bandendebâcle in Qatar en de vastloper in Spanje (waardoor hij en Simoncelli ten val kwamen) kon hij deze opsteker wel gebruiken.

Vrijwel de gehele race deed de boomlange Marco Simoncelli zijn best om in het spoor van Alvaró Bautista te blijven maar zonder succes, de Spanjaard was met zijn Mapfre Master Aprilia verruit de snelste. Simoncelli kreeg op zijn beurt eerst te maken met Alex Debon maar die ging flink de fout in en smakte met zijn Lotus Aprilia tegen de grond. Inmiddels was de leider in de tussenstand, Mattia Pasini naar de kop van een achtervolgend groepje, dat verder bestond uit Kallio, Takahashi en Aoyama gekomen. Hierbij werd er vooral door Pasini en Kallio regelmatig van plaats gewisseld. Yuki Takahashi kon net als in Jerez goed volgen en zit er in tegenstelling tot vorig seizoen nu weer goed bij met de JiR Scot Honda. Hiroshi Aoyama deed flink zijn best maar kon eigenlijk alleen maar volgen en geen vuist maken. Daarachter zaten de Zwitser Thomas Lüthi en Spanjaard Julian Simon op de plaatsen zeven en acht.

Pasini-Kallio-Yuki
Pasini leidt voor Kallio en Takahashi. De verrassende leider in de tussenstand ging tweemaal tegen de grond en scoorde niet.

Op ruim één derde van de race leek Aoyama het juiste ritme dan toch gevonden te hebben en passeerde hij eerst Yuki Takahashi waarna hij in gevecht kwam met Mattia Pasini, en dat ging niet zonder slag of stoot. Hierdoor wist de Finse troef van het Red Bull KTM team, Mika Kallio, die in de beginfase wat last had van zijn (harde-)bandenkeuze, wat weg te lopen. LuthiThomas Lüthi en Julian Simon wisten intussen, door de strijd in de groep voor hun, aansluiting te krijgen. Na een ronden lange optocht kreeg Yuki Takahshi het op zijn heupen en stootte hij door naar de vierde plek terwijl Thomas Lüthi ook al vleugels leek te hebben gekregen door al in het wiel van Mattia Pasini te zitten. Op start/finish passeerde hij de Polaris World Aprilia coureur en een ronde later wist hij zich ook langs Aoyama (in de chicane) en Takahashi te sturen.

Met nog zes ronden te gaan zette Mattia Pasini een mooie actie in maar remde te laat aan het eind van het 986 meter rechte eind. Daardoor wist Aoyama even verder binnendoor te steken maar dat ging niet helemaal goed. De twee kwamen met elkaar in aanraking en Pasini ging tegen de grond. Hij raapte zijn Appie nog wel op om zijn race te vervolgen maar kwam er in de volgende bocht achter dat er geen remdruk was waardoor hij nogmaals de grindbak in dook, nu definitief en dus geen punten voor de klassementsleider na twee races. In de slotfase wist Mika Kallio nog wel dichterbij te komen aan Marco Simoncelli en de twee zouden op de streep pas beslissen wie er tweede en derde zou worden. Ook dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Sterker, toen Kallio uit de slipstream van Simoncelli wilde komen om zijn Red Bull KTM er voorbij te steken zwaaide diezelfde Simoncelli naar links om zo Kallio te dwarsbomen. Dat zie je vaak genoeg in races, vooral in de 125cc, maar dit keer liep het bijna mis. Kallio was er dan ook niet over te spreken maar een tot een echt protest kwam het niet.

Simoncelli-Kallio
Mika Kallio zat Marco Simoncelli op de huid maar kwam er, tot groot ongenoegen, niet langs.

podium-250

Nee, Simoncelli heeft geen hoge hakken aan.

Na zijn mooie inhaalrace pakte Thomas Lüthi de vierde plaats voor Aoyama en Takahashi. De plaatsen zeven tot en met tien werden ingenomen door Simon, Barbera, Faubel en Pesek. Door zijn derde plaats, en het feit dat Pasini niet scoorde, neemt Mika Kallio de leiding in de stand om het wereldkam-pioenschap over van de Italiaan, die wél tweede blijft. Derde staat Hector Barbera die op Estoril geen rol van betekenis speelde en op bijna een halve minuut achtste werd. Yuki Takahashi neemt door zijn regelmatige presteren de vierde plaats in en Alvaró Bautista klimt door zijn eerste overwinning van dit seizoen naar de vijfde plaats in de tussenstand. 

Bau-vlag

Voor de volledige uitslag: Klik. 

Voor de complete tussenstand: Klik.

Volgende race: Shanghai, China, 4 mei!

Foto's: aprilliaracing/alvarobautista/polarisworldracing