Zoeken

GP Portugal, Estoril: 125cc

17 april 2008

Tijdens de tweede kwalificatiedag werd de uiteindelijke startgrid bepaald en was er een rol weggelegd voor het Nederlands DeGraaf GP team. Maar liefst twee van hun coureurs wisten zich op de eerste startrij te kwalificeren. Deze tweede dag verschilde nogal van de eerste qua weersomstandigheden en dit was dan ook direct te merken aan de tijden van de coureurs. Ook de setup was wat makkelijker voor elkaar te krijgen voor iedereen. Simone Corsi wist uiteindelijk de snelste tijd te noteren en was goed twee-tiende van een seconde sneller dan Stevie Bonsey. Nicolas Terol, de teamgenoot van Corsi zette de derde tijd neer en de teamgenoot van Bonsey, Danny Webb, maakte de eerste startrij compleet. Daarachter waren het Sergio Gadea, Joan Olive als eerste niet Apriliarijder, Stefan Bradl en Mike di Meglio. Hugo van den Berg was terug te vinden op de 29e startplek.

Bij de start is het Terol die het beste van de plek komt, gevolgd door Webb. Corsi heeft een iets mindere start terwijl Bonsey na de eerste ronde pas doorkomt buiten de top tien. Smith was ook goed weg en zit aan de kop van het veld. Terol en Corsi gaven al gauw het tempo aan en er onstond een groep van vier man aan de kop omdat Corsi en Smith de aansluiting hadden gemaakt. Gabor Talmacsi deed zijn best om de aansluiting bij deze groep te vinden. Aan de kop was het Olive die brutaal de leiding nam. Niet alleen vooraan het veld was er een felle strijd, ook achter Talmacsi, die enigzins op een eilandje reed, werd er fel gestreden om een positieverbetering in de groep met Webb, Bradl, Bonsey en Di Meglio. Halverwege de wedstrijd was het Smith die het slachtoffer werd van het hoge tempo, hij gooide iets te vroeg het gas erop en vloog met een highsider van zijn motor af.

Bonsey.jpg

Daarna waren het Olive en Corsi die een kleine voorsprong hadden op Terol. Daarachter was het Talmacsi die nog een voorsprong had op zijn groep achtervolgers, aangevoerd door Bradl. In die groep waren het Bonsey en Di Meglio die het voortouw namen en zienderogen de achterstand op Talmacsi verkleinden. Webb, Bradl en Gadea konden goed volgen en met nog vier rondes te gaan werd Talmacsi opgeslokt door de groep. Bonsey en Di Meglio pakten direct goed door en bleven ronde na ronde knokken voor hun positie. Vooraan het veld was het felle van de strijd er niet meer en was het Corsi die redelijk eenvoudig de koppositie in handen hield. Het gevecht was gaande achter Terol die op de derde positie reed. Vlak voor het eind van de wedstrijd wist Webb zich nog naar voren te werken om zo achter zijn teamgenoot te finishen. Coris pakte de overwinning gevolgd door Olive. De derde podiumplek was voor Terol. Het DeGraaf team deed het prima met Bonsey op vier en Webb op plek vijf. Talmacsi wist Di Meglio uiteindelijk nog te verschalken en pakte de zesde plaats. Bradl en Gadea eindigden respectievelijk als achtste en negende als laatsten van de groep met een voorsprong op de rest van het veld.


Stevie Bonsey:

Uiteindelijk is dit een geweldige race voor mij geweest. De start was echt niet goed en ik kwam zelfs als 14e door in de eerste ronde. Ik zat een beetje vast achter een aantal rijders maar kon snel mijn rondetijden rijden en werd brutaler met inhalen. Ik reed toe naar de groep waar Webb ook in reed en wist snel de aansluiting te krijgen. Mijn motor hield toen ineens in waardoor ik even terug zakte maar gelukkig pakte de motor weer op en probeerde ik aan de kop van de groep te komen wat ook lukte. Het lukte mij niet om een gat te slaan maar het was uiteindelijk genoeg voor echt een super mooie 4e plaats! Ik wil iedereen bedanken en dan vooral mijn monteurs, het team en de sponsoren. Ik hoop deze lijn te kunnen voort zetten en wellicht dat er nog betere klasseringen uitkomen dit seizoen.

Danny Webb:

Ik had een hele goede start en wist als tweede de eerste ronde door te komen. Jammer genoeg kreeg ik een probleem met de motor in de tweede tot en met de vierde ronde bij het uitkomen van de eerste bocht. Hierdoor viel ik terug en duurde het even voordat ik mijn ritme weer had. In deze tweede groep was ik een van de snelste maar ik kon Bradl niet voorbij welke mij ophield. Toen ik hem passeerde kon ik weer snelle tijden rijden en DiMeglio passeren. Ik probeerde nog het gaatje naar mijn teamgenoot Bonsey te dichten maar hij reed dezelfde tijden. Ik koos ervoor om deze 5e positie te pakken met de bijbehorende 11 punten.Het is een fantastisch resultaat en wil dan ook het team, mijn ouders en de sponsoren bedanken.

Voor de volledige uitslag: Klik. 

Voor de complete tussenstand: Klik.

Volgende race: Shanghai, China, 4 mei! 

foto's: degraaf gp