Zoeken

GP Phillip Island: uitslag MotoGP

16 oktober 2011
Voor eigen publiek is Casey Stoner tot de nieuwe MotoGP wereldkampioen gekroond. De Repsol Honda coureur wist voor de vijfde opeenvolgende keer de Grand Prix van Phillip Island te winnen, terwijl Stoner's enige concurrent voor de wereldtitel Jorge Lorenzo na een crash in de warm-up training tijdens de race verstek moest laten gaan.

Casey_Stoner_Phillip_Island_MotoGP_2011

Met slechts veertien rijders aan de start zal de Grand Prix van Phillip Island de boeken in gaan als de race met het kleinste startveld sinds de herintrede van de viertakten in 2002. Zowel de Australiër Damian Cudlin, als vervanger van de geblesseerde Hector Barbera in het team van Mapfre Aspar aangetrokken, als beide Yamaha fabriekscoureurs moesten vanwege blessures in de race verstek laten gaan, waardoor voor het eerst in de geschiedenis geen Yamaha fabriekscoureurs aan de start zouden verschijnen.

Had Cudlin in de derde vrije training zijn Waterloo gevonden, was Ben Spies in de kwalificatie en Jorge Lorenzo in de warm-up training onderuit gegaan. Lorenzo kwam tegen het eind van de warm-up in bocht 12 met een highsider ten val en liep daarbij een serieuze blessure aan zijn vinger op waarvoor hij naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Lorenzo's teamgenoot had in de kwalificatie met een crash een flinke smak op het hoofd gehad en besloot daardoor in overleg met het team niet te starten.

Door het niet starten van Lorenzo was een top zes finish voor Casey Stoner voldoende om voor de tweede keer in zijn carrière tot MotoGP wereldkampioen te worden gekroond en Honda haar eerste wereldtitel sinds 2006, en bovendien haar eerste wereldtitel in de 800cc, te geven. Stoner nam echter kopstart in de race en leidde onder toezicht van zijn in de pitbox aanwezige ouders de 16e ronde van het 2011 wereldkampioenschap van start tot finish en werd daarmee geheel in stijl tot wereldkampioen gekroond.

De enige weerstand die Stoner in de race kreeg te verduren kwam niet van zijn tegenstanders, maar van Pluvius die gedurende de 27 ronden durende race de hemelsluizen langzaam had opengedraaid en de race een spectaculaire slotfase gaf. Met nog vier ronden te gaan gingen achtereenvolgens Bautista, Aoyama en Crutchlow onderuit, terwijl eerder al Karel Abraham naast de baan was geraakt. Nicky Hayden en Loris Capirossi waren de enige coureurs die naar binnen gingen om van motor te wisselen.

Waar in Australië geen maat was op Casey Stoner ontstond na de start een spannend gevecht om de tweede plaats tussen de drie overige Honda fabrieksrijders Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso en Marco Simoncelli. Ook Nicky Hayden en Alvaro Bautista wisten zich in het begin van de race in het gevecht te mengen, maar konden al snel snel het tempo van de Honda rijders niet volgen.

Dit bood perspectief voor Valentino Rossi, die vanaf de start op het vinkentouw had gezeten en snel op Hayden en Bautista in ging lopen. In de veertiende ronde wist de negenvoudig wereldkampioen beide coureurs te verschalken, om zijn inhaalactie op Bautista met een crash te moeten bezuren.

Stoner won overtuigend zijn negende Grand Prix van het seizoen, terwijl Marco Simoncelli het hevige gevecht met Andrea Dovizioso in de slotronde in zijn voordeel wist te beslechten. Dani Pedrosa besloot in de regen geen risico te nemen en eindigde de wedstrijd op de vierde plaats, terwijl Colin Edwards dankzij de vele crashers als vijfde kon worden afgevlagd.

Grand Prix Phillip Island - MotoGP, uitslag race:

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 42'02.425
2 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda +2.210
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda +2.454
4 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +13.160
5 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +30.886
6 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati +48.800
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +1'16.314
8 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 1 Lap
9 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 1 Lap
10 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 2 Laps
DNF
Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 4 Laps
Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 4 Laps
Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 4 Laps
Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 14 Laps

Tussenstand wereldtitel:

1 Casey STONER AUS 325
2 Jorge LORENZO SPA 260
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 212
4 Dani PEDROSA SPA 208
5 Ben SPIES USA 156