Zoeken

GP Mugello: uitslag MotoGP

3 juli 2011
Geheel tegen de verwachting in heeft Jorge Lorenzo de MotoGP race op Mugello op naam weten te schrijven, en daarmee het gat met klassementsleider Casey Stoner met negen punten weten te verkleinen. Stoner leek lange tijd op weg naar zijn vijfde zege van het seizoen, maar verloor halverwege de race de grip in zijn achterband en moest genoegen nemen met een derde plaats achter teamgenoot Andrea Dovizioso.

Jorge_Lorenzo_Mugello_MotoGP_2011

De achtste MotoGP race van het 2011 seizoen leek zoals tegenwoordig helaas maar al te vaak al snel een optocht naar de finish te gaan worden, nadat Casey Stoner vanaf de pole direct kopstart in de race had genomen en in de eerste ronde al een gat van één seconde op de goed gestartte Jorge Lorenzo had genomen. Andrea Dovizioso wist zich vroeg in de race in het achterwiel van Lorenzo te nestelen, terwijl Marco Simoncelli te kampen kreeg met een opnieuw sterk rijdende Ben Spies.

Ook Nicky Hayden leek zich met de achtervolgers te kunnen meten, maar ging in de tweede ronde in de fout, moest door de grindbak en viel daardoor terug naar de laatste plaats. Terwijl aan de kop van het veld de punten al leken te zijn verdeeld vond in de achterhoede een zinderend gevecht om de zesde positie plaats tussen Valentino Rossi, Hector Barbera, Alvaro Bautista en beide Tech3 Yamaha rijders Cal Crutchlow en Colin Edwards, wat uiteindelijk in het voordeel van de negenvoudig wereldkampioen werd beslecht.

Terwijl Rossi zich naar de kop van het achtervolgende groepje wist te rijden moest Cal Crutchlow zijn Tech3 Yamaha in de pitbox parkeren. De Brit, die twee weken geleden op Silverstone nog zijn sleutelbeen had gebroken, had het hele weekend problemen met de setup van de machine, waardoor de voorband te veel te verduren kreeg. Om een zekere crash te voorkomen besloot Crutchlow wijselijk de race voortijdig te beëindigen.

Bandenproblemen zouden ook raceleider Casey Stoner parten gaan spelen. Het team had voor een verkeerde bandenspanning gekozen, waardoor de temperatuur in de achterband halverwege de race te hoog werd en deze zijn grip begon te verliezen. Stoner probeerde het beste ervan te maken, maar kreeg te kampen met een ontketende Jorge Lorenzo die in de slotfase van de race zelfs een nieuw ronderecord wist te noteren.

Met nog zesenhalve ronde te gaan nam Lorenzo de leiding in de race, om daarna onbedreigd zijn tweede overwinning van het 2011 seizoen op naam te kunnen schrijven. Bij het ingaan van de laatste ronde werd Stoner zelfs voorbij gestoken door teamgenoot Andrea Dovizioso. Dovizioso leek wijdt te gaan bij het insturen van de eerste bocht, maar wist de deur wel dicht te houden waarna Stoner geen kans meer zag de Italiaan uit te remmen.

Achter het winnende trio, dat binnen 1,1 seconden van elkaar over de finish kwam, wist Ben Spies op de valreep de vierde plaats voor zich op te eisen, vlak voor Marco Simoncelli. Op bijna een halve minuut achterstand werd Valentino Rossi als zesde afgevlagd, Hector Barbera, Dani Pedrosa, Colin Edwards en Nicky Hayden maakten de top 10 compleet.

Grand Prix Mugello, uitslag MotoGP:
1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 41'50.089
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team +0.997
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 1.143
4 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 8.980
5 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 9.076
6 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 26.450
7 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 28.745
8 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 32.043
9 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 33.421
10 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 34.724
11 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 37.359
12 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 43.964
13 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 47.654
14 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 48.840
15 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP +1'15.199
DNF    
 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 17 Laps


Tussenstand na 8 wedstrijden:
1 Casey STONER AUS 152
2 Jorge LORENZO SPA 133
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 119
4 Valentino ROSSI ITA 91
5 Nicky HAYDEN USA 77