Zoeken

GP Mugello: uitslag 125cc

3 juli 2011
Grand Prix Mugello, uitslag 125cc:

Na de 81e Dutch TT met een geblesseerde vinger te hebben moeten uitzitten heeft Nicolas Terol in Mugello zijn vijfde zege van het 2011 seizoen op naam weten te schrijven. De Bankia Aspar coureur reed een tactische race en was op de streep polezitter Johann Zarco net te slim af. De derde en laatste podiumplaats ging naar Maverick Vinales, op ruim acht seconden van de koplopers.

Nicolas_Terol_Mugello_2011

Dat Terol op Mugello een grote kanshebber voor de overwinning was had de coureur uit het team van Jorge Martinez in de trainingen laten zien, waar hij veruit de snelste man op de baan was geweest. Met uitzondering van de kwalificatie, toen Terol slachtoffer werd van de regen en daardoor genoegen moest nemen met een plaats op de tweede startrij. Met het doven van de lichten schoot Terol echter als een duvel uit een doosje naar de kop van het veld, gevolgd door Luis Salom, Johann Zarco en Sergio Gadea.

Zarco wist al snel in het achterwiel van Terol te kruipen, waarna het duo met rasse schreden afstand nam van de rest van het veld. Tien ronden bleef Zarco in het achterwiel van de klassementsleider, waarbij meermaals een nieuw ronderecord werd gezet, waarna Terol zijn inmiddels kenmerkende tactische zet maakte door Zarco binnendoor voorbij te laten gaan.

Tot de laatste ronde bleef Terol in het achterwiel van de jeugdige Fransman, daarbij op het rechte stuk telkens overduidelijk gas terugnemend. Zarco bleef tot de laatste bocht aan de leiding, waarna Terol het gas van zijn Bankia Aspar Aprilia helemaal opendraaide en met gemak de Avant AirAsia Ajo Derbi rijder terugverwees naar het tweede plan.

In tegenstelling tot de strijd om de overwinning, waarbij Terol overduidelijk had ingehouden, werd om de derde en laatste podiumplaats wel op het scherpst van de snede gestreden tussen Maverick Vinales, Efren Vazquez en Hector Faubel. Een gevecht dat in de laatste ronde in het voordeel van de 16-jarige rijder uit het team van Paris Hilton werd beslecht. Jasper Iwema was de gehele race met vijf man in gevecht om de laatste wk punten, wist het gevecht in zijn voordeel te beslechten en scoorde daarmee voor het eerst sinds de openingsrace in Qatar weer twee belangrijke wk-punten.

Tussenstand na 8 wedstrijden:
1 Nicolas TEROL SPA 153
2 Johann ZARCO FRA 114
3 Maverick VIÑALES SPA 106
4 Jonas FOLGER GER 101
5 Sandro CORTESE GER 98
23 Jasper IWEMA NED 6