Zoeken

GP Mugello - 250cc

7 juni 2007

Lorenzo bijt in het stof

Winst voor Alvaró Bautista.
En dát is de eerste! Alvara Bautista is terecht blij.

Trainingen - Ook voor de 250cc coureurs waren het wisselvallige trainingen geweest. Een droge eerste vrije training waarin de bekende namen bovenaan de tijdlijst te vinden waren en Jorge Lorenzo het snelst was. Daarna een natte eerste kwalificatie die werd afgesloten met een snelste tijd voor Alex de Angelis en een mooie tweede tijd voor Anthony West op de klanten Aprilia van het Sicilia Team. De jonge Australiër is snel in de regen, maar desondanks ging de Angelis een halve seconde sneller rond op de Toscaanse baan. De onder prima omstandigheden verreden tweede vrije training op zaterdag werd verrassend afgesloten met een snelste tijd voor Julian Simon (Repsol-Honda).

Na een handvol Aprilia"s (en een Gilera, maar dat is eigenlijk ook een Aprilia) wist Andrea Dovizioso een achtste tijd te realiseren, Anthony West kwam tot een tiende tijd. De afsluitende tweede kwalificatie begon op een opdrogende baan, maar ook nu kwam tijdens de training de regen uit de Italiaanse hemel. Hierdoor werden de tijden niet meer verbeterd en "grootste" slachtoffer was Jorge Lorenzo. Hij kwam door een slechte planning niet verder dan een twintigste trainingstijd en moest in de race aan de bak. Na de Angelis op vrijdag pakte nu Bautista de snelste tijd en daarmee de poleposotie, zijn eerste. Dovizioso maakte daar gebruik van door in de slipstream van Bautista een tweede tijd op de klokken te zetten. De eerste rij werd verder gevuld met Shuhei Aoyama en Thomas Lüthi. Anthony West viel met een negende tijd wat tegen.

De race - Vanaf die eerste rij wist Lüthi de leiding te pakken en hield dat welgeteld twee bochten vol, toen werd hij al door Bautista naar de tweede plaats verwezen. Even kwam Lüthi nog terug maar na enkele ronden kon hij het tempo niet meer volgen akte wat terug. Jorge Lorenzo maakte er werk van door vanaf die twintigste startplek direct door het startveld te boenderen, waarbij hij over de kurbstones coureurs inhaalde, en bij de eerste doorkomst als achtste(!) door te kwam. Vooraan was de leiding weer in handen van Alvaró Bautista, hij had een sliert van coureurs achter zich aan; Lüthi, Dovizioso, de Angelis, Simon, Kallio, Shuhei Aoyama en Lorenzo.

Jorge Lorenzo was zo hard bezig met naar voren te komen dat hij niets of niemand spaarde. Bij ingaan van "San Donato" in de tweede ronde gaf hij geen duimbreed toe aan Shuhei Aoyama waardoor de twee elkaar raakten, het liep goed af. Aan het eind van die tweede ronde, bij het opkomen van het rechte eind, raakte hij bij een manouvre Mika Kallio te ontwijken diens linker uitlaatdemper waardoor deze afbrak en Kallio genoodzaakt was zijn RedBull-KTM tegen de pitmuur te zetten.

Ondertussen leken Bautista en Dovizioso wat afstand te nemen van de achtervolgers Alex de Angelis, Thomas Lüthi, de sterk opkomende Hector Barbera en Shuhei Aoyama. Een ronde verder waren zowel Lorenzo als Barbera Lüthi al voorbij, die dus verder terug zakte en uiteindelijk in een groepje van vier coureurs in gevecht raakte om de zesde plaats. Barbera stoomde direct door en sloot aan bij het leidende trio Bautista, de Angelis en Dovizioso, Lorenzo leek niet te kunnen volgen en bleef nog even iets achter.

Barbera had er goed de sokken in! Vertrokken van een zesde startplek kwam hij bij de eerste doorkomst als elfde langs en rukte dus op naar de kop van het veld, om daar één voor één zijn collega Aprilia coureurs, én Honda coureur Dovizioso, voorbij te steken en in de negende ronde middels een nieuw ronderecord de leiding te nemen. Bautista liet het er echter niet bij, nam in de tiende ronde het heft weer in handen en er ontstond een mooi gevecht tussen de vier Aprilia"s van Bautista, de Angelis, Barbera en Lorenzo. De laatste had aansluiting gevonden, terwijl Dovizioso wat moest lossen, en bemoeide zich nu met het gevecht om de leiding.

Dat zorgde voor mooie taferelen want met zijn vieren stormde ze op "San Donato" af! Lorenzo kwam hier als koploper uit terwijl Bautista en de Angelis het met elkaar aan de stok kregen. Toen Hector Barbera, nadat hij in de volgende ronde de leiding weer had overgenomen, met een bijna highsider te maken kreeg leek voor hem het feestje aan de kop over en zakte terug naar de vijfde plaats. Het gevecht aan de kop ging onverminderd voort en met name tussen de Angelis en Bautista ging het hard tegen hard waarbij de Angelis woedend zijn vuist toonde aan teamgenoot Bautista. Dat deerde hem blijkbaar niet want hij ging tóch aan hem voorbij en reed vervolgens richting Lorenzo die een aantal meters voorsprong had weten te nemen. Achter de kopgroep streed een viertal rijders om de zesde plaats, te weten Lüthi, H. en S. Aoyama en Simon. De onderlinge strijd in dit groepje was minstens net zo fel als aan de kop en wie de zesde plaats zou behalen was nog lang niet beslist.

Na de zestiende doorkomst wisten Bautista en de Angelis weer langs Lorenzo te sturen die even een slecht moment leek te hebben. Andrea Dovizioso kon vanaf dat moment het tempo niet meer volgen en wist dat een overwinning er op zijn thuiscircuit wéér niet in zat. Het ging hard aan de kop, dat bleek wel uit hoe veel de machines van zowel Lorenzo als Bautista bewogen onder het constant pushen voor snelle rondetijden.

Met nog drie ronden te gaan kwam Jorge Lorenzo dan tóch weer aan de leiding, verremde Bautista zich en viel terug naar de derde plaats. De drie zaten elkaar flink op de huid en bij het ingaan van de laatste ronde was het Alex de Angelis die de leiding overnam van Lorenzo. Alvaró Bautista wilde niet te lang achter Lorenzo blijven hangen en het risico lopen de boot te missen, daarom zette hij een passeeractie in om Alex de Angelis te kunnen blijven volgen. Hier schrok Lorenzo van en in plaats van even in te houden bleef hij aan de buitenkant van Bautista meegaan, raakte met zijn knie de achterband van de Aprilia van Bautista, kwam onder een hoek op het spekgladde kunstgras en ging hard onderuit!

Gelukkig was hij wél in staat zijn machine op te rapen en te finshen, zij het op een achtste plaats. In de laatste kilometers bleek Alvaró Bautista de slimste, én snelste, wist uit de slipstream van teamgenoot de Angelis te komen en voor het eerst een overwinning in de 250 op zijn naam te schrijven.

Alvara Bautista:

Ik ben ontzettend blij, na mijn eerste pole nu ook mijn eerste overwinning in de 250, een perfecte manier om dit weekend af te sluiten. Ik zag Alex wegsprinten dus besloot ik Lorenzo te passeren. Hij sneed de bocht af en we raakten elkaar. Ik denk dat dit contact acceptabel was, zeker als er in de laatste ronde een overwinning op het spel staat.

Alex de Angelis:

Ik wist dat ik in de eindsprint niet zou kunnen winnen, ik kwam vermogen te kort. Daarom trachtte ik weg te komen en zo meer ruimte te krijgen vóór de laatste bocht. Maar het hielp niet. Ik bedank mijn team, we hadden een perfecte strategie bedacht, maar we konden dat slechts één maal toepassen in de enige droge training die we hadden.

Hector Barbera, die lange tijd tussen twee groepen had gereden, had zich mooi terug gevochten en wist in de laatste meters Andrea Dovizioso van de derde plaats af te houden, waarover die laatste natuurlijk zwaar teleurgesteld was. Thomas Lüthi won de strijd om de vijfde plaats van Shuhei Aoyama en Julian Simon. Broer Hiroshi Aoyama, die een tijd met dit stel meestreed, zakte in de negentiende ronde ver terug en finishte als negentiende. Marco Simoncelli pakte de negende plaats en Anthony West maakte de top tien vol.

Anthony West eindigde afgelopen zondag als tiende in de 250cc klasse tijdens de grand prix Alice Italia op het circuit van Mugello. Komend weekend rijdt hij voorlopig zijn laatste grand prix voor het Team Sicilia op het circuit van Catalunya (Spanje) daar hij een contract heeft getekend bij het World SSP Yamaha team. Eerder viel hij al in voor de geblesseerde Kevin Curtain tijdens de wedstrijden op Monza en Silverstone. Op Monza kwam hij tot een derde plaats, de wedstrijd op het circuit van Silverstone, in de stromende regen, wist hij te winnen. In de tussenstand voor het wereldkampioenschap neemt West een zevende plaats in, Parkes en Curtain staan respectievelijk dertien- en veertiende. Voor aanvang van het seizoen kon West niet het benodigde sponsorgeld vinden om in een 250 topteam aan de slag te gaan. Daarom koos hij voor een onzekere toekomst bij het Italiaanse Team Sicilia dat gaandeweg dit seizoen ook niet over genoeg gelden blijkt te beschikken. Nu daar het aanbod van Yamaha is, om tot en met 2008 voor dit team te rijden in het World Supersport kampioenschap, grijpt Anthony West die met beide handen aan. Wie van zijn landgenoten, die voor het Duitse team uitkomen, volgend jaar het veld moet ruimen, Broc Parkes of Kevin Curtain, is nog niet door het team bekend gemaakt.

Verder wisten Yuki Takahashi (de nummer zes van vorig sezoen!), Alex Espargaro, Fabrizio Lai, Alex Baldolini en Taro Sekiguchi nog punten te halen. Geen punten maar wél een overwinning was er voor Roberto Locatelli, namelijk een overwinning op zichzelf. De onfortuinlijke Italiaan, die zeer hard ten val kwam tijdens de training voor de grand prix van Spanje op het ciruit van Jerez, had tijdens de warm-up voor de grand prix van Frankrijk besloten dat het tóch niet verstandig was om te starten, óók vanwege het slechte weer.

Hoewel ik bijna als laatste eindigde (achttiende, red.) voelt het zó goed om terug te zijn! Ik ben ontzettend moe, het was een moeilijke race maar iedere keer als ik rij en mijn been meer rehabiliteer voel ik me beter en beter!

Voor de volledige uitslag.

Zomaar een landweggetje op een zondag in Toscane.

Volgende race: 10 juni, Catalunya, Spanje!

 Foto"s: apriliaracing