GP Misano - 125cc: uitslag race

4 september 2011
In een zinderende finale leek Johann Zarco eindelijk zijn eerste overwinning in zijn carrière te kunnen scoren, maar had bij het uitkomen van de laatste bocht meer oog voor Nicolas Terol dan de finish, waardoor de Bankia Aspar coureur alsnog met de winst ging lopen en daarmee zijn voorsprong op Zarco in het kampioenschap naar 31 punten heeft vergroot.

Nicolas_Terol_Misano_2011

Met nog zes races te gaan heeft het laatste 125cc wereldkampioenschap zich ontpopt in een gevecht tussen de Spanjaard Nicolas Terol en de Fransman Johann Zarco. Met drie overwinningen in de drie openingsraces van het seizoen nam Terol vanaf de meet de leiding in het kampioenschap, wist deze na acht wedstrijden uit te bouwen tot 39 punten, maar had daarna een moeizame race op de Sachsenring en viel met technische problemen uit in Brno, waardoor de voorsprong op Zarco tot 12 punten was geslonken.

In Indianapolis keerde echter het tij voor Terol, die daar met overmacht zijn zesde overwinning van het seizoen kon bijschrijven terwijl Johann Zarco niet verder dan een vijde plaats kon komen. Met het verschil in het kampioenschap nu weer tot 26 punten opgelopen was de Grand Prix van Misano van cruciaal belang voor het wereldkampioenschap. Winst voor Terol zou de voorsprong naar 31 punten brengen, terwijl winst voor Zarco het gat naar 21 punten zou verkleinen.

Vanaf de eerste training was Terol op Misano de snelste man op de baan geweest, maar in de kwalificatie wist Zarco zijn tweede pole position van het seizoen te scoren. Met het eerste deel van het circuit erg krap was een goede start essentieel, maar Zarco verprutste zijn start, kwam in aanvaring met Faubel, viel daardoor terug en kwam in zijn opmars naar voren opnieuw met Faubel en niet veel later ook Sandro Cortese in aanvaring.

Binnen enkele ronden wist Zarco zich naar het achterwiel van Nicolas Terol, die kopstart in de race had genomen, te rijden, waarna  het duo met rasse schreden van de rest van het veld wegreed. Even leek Zarco's teamgenoot Efren Vazquez het tempo te kunnen volgen, maar met eenderde raceafstand verreden moest de Spaanse Avant AirAsia-Ajo coureur toch lossen.

Met nog zes ronden te gaan prikte Zarco zijn Derbi voor het eerst voorbij de Aprilia van Terol, om de Spanjaard demonstratief enkele bochten later weer langszij te laten gaan. Een ronde later nam Zarco opnieuw de leiding in de race, en wist deze twee ronden lang in handen te houden tot met nog drie ronden te gaan Terol opnieuw de leiding in de race overnam.

Net als in Barcelona zou het gevecht in de allerlaatste ronde worden beslecht, waarbij opnieuw beide coureurs elkaar geen strobreed toegaven en tweebreed door de bochten werd gestuurd. Bij het opkomen van het laatste rechte stuk van start/finish leek Zarco eindelijk zijn eerste zege in de 125cc te kunnen scoren, maar bleef achterom kijken waardoor Terol alsnog langszij kon komen en met een miniem verschil van 0.022 seconden zijn 7e overwinning van het seizoen kon bijschrijven.

Zarco zag daardoor opnieuw op de streep de overwinning aan zijn neus voorbij gaan, en verloor daarbij tevens belangrijke punten in het wereldkampioenschap. Teamgenoot Efren Vasquez eindigde de race op de derde plaats, terwijl Sandro Cortese en Hector Faubel de top 5 compleet maakten. Jasper Iwema ging in de race onderuit, na een lange tijd rond de 19e plaats te hebben gereden.