Zoeken

GP Maleisië - 125cc

25 oktober 2007

Tijdens de kwalificatie was het Hector Faubel die de pole pakte vlak voor zijn teamgenoot en concurrent voor de wereldtitel, Gabor Talmacsi. De strijd om de titel is nog volledig open en beide heren gingen er dan ook volledig voor. Naast deze twee stonden Sandro Cortese en Pol Espargaro op de eerste startrij. De tweede startrij bestond uit Simone Corsi, Tomoyoshi Koyama, Lukas Pesek en Joan Olive. Koyama deed het stukken beter met zijn 6e plek ten opzichte van zijn teamgenoot Krummenacher die niet verder dan een 23e plaats kwam, vlak voor Joey Litjens die vanaf plek 27 mocht vertrekken. Grote afwezige op de eerste startrij was Mattia Pasini, hij kwam niet verder dan een tiende tijd. Naast hem stond Sergio Gadea die eveneens niet sterk gekwalificeerd had.


Bij het doven van de rode lichten was het Espargaro die een hele goede start had maar hij verkeek zich compleet op de eerste bocht en ging veel te wijd. Hiermee was het voordeel van zijn goede start volkomen verdwenen en kon hij rond de 10e plek beginnen aan een inhaalslag. Pasini daarentegen had de beste start van het hele veld en meldde zich vanaf bocht 1 al aan de kop van het veld! Talmacsi zat net wat eerder in zijn ritme en pakte al gauw de kop over. Faubel moest in de buurt van Talmacsi blijven en deed dit door Pasini ook te passeren en aan te pikken bij de Hongaar. In twee rondes tijd wisten Talmacsi en Faubel een minieme voorsprong te nemen op Pasini, die op zijn beurt weer een gaatje geslagen had naar Corsi die de jacht leidde van Gadea, Cortese, Koyama, Smith en Espargaro op de top drie van de race.
Door een stuurfoutje van Faubel, die heel goed leek te beseffen dat vallen uit de boze was en misschien daarom ook wat voorzichtig reed, kon Pasini profiteren en de tweede plaats overnemen. Hiermee verloren ze wel de aansluiting bij Talmacsi die zonder de druk van iemand aan zijn achterwiel steeds sneller begon te rijden. Ronde na ronde bleef hij pushen en zijn voorsprong vergroten op zijn achtervolgers. Ondertussen kon Gadea het niet helemaal meer bijbenen in het achtervolgende groepje en zakte terug in het veld.

125cc_3.jpg


Faubel maakte wederom een foutje en dat niet alleen tot gevolg dat Pasini wat minder defensief hoefde te rijden maar ook dat Corsi ineens de aansluiting had bij Faubel en er zelfs voorbij kon. Corsi pakte direct door en begon ook het gaatje naar Pasini dicht te rijden. Na een paar rondes was de hele groep vooraan weer bij elkaar, uitgezonderd Talmacsi die een veilige voorsprong had opgebouwd. Achter de leider waren het Corsi, Faubel, Pasini, Olive, Cortese en Koyama die het met elkaar aan de stok hadden. Vooral voorin de groep waren de positiewisselingen niet van de lucht en zorgden de heren voor een mooi gevecht voor de toeschouwers. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe en knokten voor elke meter. Dit geknok was in het voordeel van Gadea, want op het moment dat Olive zich aan de kop van de groep nestelde kreeg hij weer de aansluiting bij de groep. Faubel reed op dat moment te voorzichtig en werd steeds verder naar achteren gedrukt in het gedrang. Ook Espargaro en Pesek konden het gat dichtrijden en sloten zich aan bij de groep.  Pasini kon het tempo vooraan de groep ook niet helemaal meer volgen en zakte iets terug.

125cc_1.jpg 


Naarmate het einde van de race dichterbij kwam herpakte Faubel zich en vocht hij zich weer naar de kop van de groep toe. Koyama bewees zoals wel vaker dit seizoen dat hij wat langzaam op gang komt in een race maar daarna steeds verder naar voren komt. Met nog vier rondes te gaan nam hij de vierde plek in. Espargaro vroeg teveel van zijn motor in het gevecht en gleed onderuit in een bocht, dit was helaas einde wedstrijd voor hem. Koyama zette stevig door en pakte de leiding van de groep over. Door de crash van Espargaro was er een klein gaatje in de groep onstaan. In de laatste ronde was het nog Cortese die onderuit ging en de wedstrijd ook niet uitreed, zonde van zijn goede klassering van dat moment. Koyama liet zich niet meer van de wijs brengen door Faubel die derde werd en reed de wedstrijd uit op de tweede plaats.  Achter hen waren het Olive, Gadea, Pesek, Corsi en Pasini die achter elkaar de finish passeerden en zo een mooie strijd eindigden. Joey Litjens, 24e, moest in deze wedstrijd zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot Webb die 22e werd.

Joey Litjens:

Het is echt niet mijn weekend geweest hier in Maleisië. Ik heb veel problemen gehad. In de warm-up gaf de motor niet genoeg vermogen af. Het team werkte hard om het euvel op te lossen, maar de sessie was te kort, waardoor ik niet één snelle ronde heb kunnen rijden. In de race was de motor oké, maar de start was niet geweldig. Ik probeerde aan te pikken in het groepje van Danny, maar door het gevecht wat ik met Cyril Carrilo had, lukte dat niet. Ik ben niet blij met het resultaat. De laatste race, in Valencia op 4 november, wil ik alles uit de kast halen om het seizoen met een goed resultaat af te sluiten. 

podium125cc.jpg

Talmacsi deed met deze overwinning goede zaken voor het kampioenschap. Bij de start had hij 1 punt voorsprong op Faubel, door deze overwinning zijn dat 10 punten geworden. Dit betekent dat het kampioenschap beslist gaat worden tijden de laatste wedstrijd van het seizoen! Koyama, die derde staat,  voegde weer de broodnodige punten toe aan zijn totaal om Pesek achter zich te houden

Voor de volledige uitslag en tussenstand.

Laatste race: 4 november, Valencia, Spanje!

Foto's: asparmedia