Zoeken

GP Italië, Mugello: 250cc

1 juni 2008

Overwinning met een zure nasmaak!

Mugello_250cc_1.jpgWat zouden de Italianen er voor over hebben om de Grand Prix van Mugello een Italiaanse onderonsje te laten worden. was de 125cc al door een Italiaan gewonnen, nu moest de 250 van start waar Hector Barbera de pole position voor Bautista, beide Spanjaarden, te pakken had weten te krijgen. De Mapfre Aspra Aprilia Bautista had een geweldige start, met Simoncelli in zijn kielzog, maar deze onfortuinlijke snelle man van het eerste deel van de race eindigde zijn Mugello in de 6e ronde van de wedstrijd in de (Materassi) grintbak. Dit was net op het moment dat hij weg reed van de heel snel sturende Metis Gilera Simoncelli. De op dat moment als derde man rond rijdende Barbera kreeg door valpartij van zijn landgenoot Bautista weer vertrouwen en bij het ingaan van de 11e ronde reed hij op het rechte eind voorbij aan Simoncelli. Beide heren maakten er een schitterende strijd van, dit tot op aan het eind zou doorgaan. Mugello_250cc_2.jpgSimoncelli was in het bochtige gedeelte absoluut de meerdere, maar zag zich telkens weer op het rechte stuk voorbij gereden door Barbera, wiens Toth Aprilia over een beduidend hogere topsnelheid beschikte.

De achtervolgers Debon, Pesek, Luthi en Takahashi maakten het elkaar niet makkelijker in hun onderlinge gevecht om de derde plaats, waardoor hun achterstand op Barbera ongeveer 3 seconden bleef. De leider in de tussenstand, Kallio, was daar weer achter in gevecht met zijn teamgenoot, hetgeen al een redelijke verbetering was ten op zichte van de ronduit start. De verdeling van de punten leek zich enigszins af te teken met Simoncelli en Barbera verwikkeld in de strijd om de eerste plaats en daarachter, op ruim vier seconden afstand, de achtervolgende groep die inmiddels is uitgedund tot Alex Debon en Thomas Luthi die vechten om de laatste podiumplek. Mugello_250cc_3.jpgIn de tiende ronde parkeert Lucas Pesek zijn Auto Kelly Aprilia onfortuinlijk in de grindbak en ook JiR Team Scot Honda man Takahashi kan het tempo niet volgen. Even lijkt het erop dat de achtervolgers naar de kop weten te rijden, als Debon Luthi voorbij gaat en hem een teken geeft achter hem te blijven om zodoende het gat dicht te rijden, maar ook Debon weet het gat niet dicht te rijden.

Ook Poggiali, die halvewege de race zijn ritme leek te hervinden, kon zijn Campetella Aprilia niet thuis brengen. Net als Pesek en Bautista’s teammaat Hector Faubel vond de voormalig wereldkampioen 125cc met nog twaalf ronden te gaan zijn Waterloo in Mugello. Ook Takahashi weet de eindstreep niet te halen en schuift met nog vier ronden te gaan met zijn JiR Team Scot Honda onderuit. Dit speelt de leider in de tussenstand alleen maar in de kaart, dankzij de vele schuivers weet hij de schade te beperken en eindigt uiteindelijk nog op een vierde plek. Na afloop van de wedstrijd bleek dat een defecte koppeling de Fin parten had gespeeld en hij daardoor geen rol van betekenis had weten te spelen, maar hij wist wel zijn belangrijkste concurrenten achter zich te houden. Polaris World Aprilia rijder Pasini was wel voorbij gegaan aan Kallio´s teamgenoot Aoyama, maar kon zijn achterstand op Kallio, op de streep ruim vijf seconden, niet goed maken.

Mugello_250cc_5.jpgKallio:
Mijn start was goed  maar bij het aanremmen van het eerste bocht realiseerde ik  me dat me koppeling helemaal weg was omdat er niks gebeurde als ik me koppelingshandel introk. Ik probeerde nog terug te schakelen maar ik zal wel in 4de of de 5de versnelling hebben gezeten in plaats van in 1, opdat moment zijn veel rijders me voorbij gegaan. Het was heel moeilijk en verwarend om de machine onder controle te houden vooral als ik probeerde terug te schakelen maar telkens maakte het teveel toeren.  Later, heb ik de koppelinghandel iets kunnen stellen waardoor ik de race kon uitrijden. Ik had wel op een  podium  gehoopt maar ik ben wel blij met deze resultaat gezien de omstandigheden, toch belangrijke punten binnen gehaald voor de kampioenschap.

De spanning aan de top eindigt in een deceptie als in de voorlaatste ronde, bij het opkomen van het rechte stuk, Simoncelli zich breed wil maken om te voorkomen dat Barbera in zijn slipstream mee kan komen, net op het moment dat de Spanjaard hem voorbij wil gaan. Met meer dan 200 km/u tikt Barbera de achterkant van Simoncelli's Gilera, waarbij de remhandle de motor raakt en de team Toth Aprilia rijder heel hard en spectaculair onderuit gaat. Een actie die door Barbera niet bepaald kan worden gewaardeerd, na afloop van de wedstrijd is het commentaar van de Spanjaard, die overigens niets had overgehouden van zijn crash, "Hij had me kunnen doden."  Door deze spectaculaire valpartij van Barbera was het voor Simoncelli eenvoudig om naar zijn eerste 250cc overwinning te rijden, waardoor ook in de 250cc een Italiaan de hoogste trede van het podest zou betreden. Debon wist op zijn beurt Luthi achter zich te houden waardoor het podium er zo uitzag:

Mugello_250cc_6.jpg

Na de wedstrijd zei Simoncelli:

Ik vind het jammer voor Barbera, maar ik ben erg blij voor mezelf. Ik voel me de gelukkigste man op aarde met deze thuisoverwinning.

Volgende race: Catalunya, Spanje, 8 juni!

Tekst: Martin Jong
Foto's: simoncelli/kallio/lüthi/debon/pasini.forumup.it