GP Indianapolis - 125cc: uitslag race

28 augustus 2011
Op overtuigende wijze heeft Nicolas Terol de 125cc Grand Prix op Indianapolis gewonnen. De Bankia Aspar coureur, waar het hele weekend al geen maat op was, wist met zevenmijlslaarzen weg te lopen van de rest van het veld, waar Cortese, beide Blusens by Hilton coureurs Vinales en Gadea, beide Avant AirAsia Ajo coureurs Zarco en Vasquez en Terol's teamgenoot Faubel het gevecht om de resterende podiumplaatsen uitvochten.

Nicolas_Terol_Indianapolis_2011

Twee weken na zijn dramatische race op Brno, waar Nicolas Terol het hele weekend dominant was geweest maar tijdens de race in leidende positie zijn Aprilia met een technisch probleem aan de kant moest zetten, was de 22-jarige Spanjaard gebrand op een goed resultaat. Met zijn 1e DNF van het seizoen zag Terol zijn comfortabele voorsprong in het kampioenschap met 20 punten teruglopen tot slechts 12 punten verschil op Johann Zarco, die nog steeds op zijn eerste zege zit te wachten.

Voor de zesde keer dit seizoen mocht Terol van de pole position vertrekken, en nam direct kopstart in de race. Terwijl Terol zijn eigen race reed ontstond een spannend gevecht om de overige twee podiumplaatsen tussen Brno racewinnaar Sandro Cortese, Johann Zarco en Maverick Vinales. Ook Hector Faubel, Sergio Gadea en Efren Vasquez bevonden zich in de achtervolgende groep, maar maakten een minder sterke indruk.

Leek in het eerste deel van de race het gevecht om de tweede plaats voorals tussen Vinales en Zarco te gaan, met Faubel op het vinkentouw, halverwege de race wisten de achtervolgende Cortese, Gadea en Vasquez aansluiting bij het trio te krijgen waardoor de kaarten geheel door elkaar werden geschud. Cortese wist zich naar de kop van de achtervolgende groep te rijden, terwijl Zarco zijn tweede plaats met een bijna highsider moest afstaan en terugviel naar de staart van de achtervolgende groep. Nu waren het ineens Cortese en beide Blusens by Paris Hilton coureurs Vinales en Gadea die op de laatste twee podiumplaatsen vochten, terwijl Vasquez, Faubel en Zarco duidelijk het tempo moesten lossen.

Na halverwege de race een voorsprong van dik 10 seconden te hebben gehad deed Terol het de slotronden duidelijk rustig aan, maar behield op de streep alsnog een voorsprong van 3.633 seconden op Maverick Vinales, die bij het insturen van de laatste ronde Cortese binnendoor voorbij wist te gaan en daarna de aanvallen van de Intact Racing Team Germany wist te weerstaan. Gadea leek de Duitser nog even onder druk te kunnen zetten, maar kwam op de streep een halve seconde te kort.

Johann Zarco wist de schade nog enigszins te beperken door op de streep teamgenoot Vasquez voor te blijven, maar zag zijn achterstand in het kampioenschap wel weer oplopen naar 26 punten. Faubel finishte op ruime afstand van de teamgenoten op de zevende plaats.

Voor Jasper Iwema had het teleurstellende weekend toch nog een positief eind. Na het hele weekend zijn draai niet hebben kunnen vinden en achteraan te hebben gebungeld wist de coureur uit Hooghalen in de race zich al snel naar de 18e plaats op te rijden, om uiteindelijk op de 16e plaats te worden afgevlagd. Gezien de crashes in de trainingen en dientengevolge het gebrek aan zelfvertrouwen geen slechte prestatie, ondanks dat het hem geen wk-punt opleverde.