Zoeken

GP Frankrijk - MotoGP

21 mei 2007

Verwarrende omstandigheden!

Chris Vermeulen pakt zijn eerste overwinning. Casey Stoner neemt afstand!

De top drie van deze wedstrijd Marco Melandri, Chris Vermeulen en Casey Stoner.

Afgelopen weekend was het Franse circuit Bugatti du Mans toneel voor de vijfde wedstrijd van het MotoGP seizoen. Een wedstrijd waar Olivier Jacque met weemoed aan terug zal denken, hij moest - zoals reeds bekend was gemaakt - geblesseerd vanaf de kantlijn toezien. Zijn herstel duurt langer dan hij had gehoopt. De vrije training op zaterdag bracht voor Colin Edwards een waar hoogstandje. Niet in positie, maar een flinke highsider zorgde er voor dat Edwards van zijn machine werd getorpedeerd. Dit weerhield hem er niet van om in zijn laatste ronde tijdens de kwalificatie de snelste tijd neer te zetten. Zijn eerste Pole Position in zijn MotoGP carrière. Hiermee verwees hij Casey Stoner terug naar een tweede startplek, die dacht de buit al binnen te hebben. Carlos Checa, die in het verleden heel veel op Le Mans heeft gereden, reed met zijn LCR Honda naar de derde tijd. Valentino Rossi mocht de tweede startrij openen en startte de race vanaf positie vier.

Zondagmiddag betrok langzaam de lucht boven het circuit van Le Mans. Dat deze lucht de voorbode was voor een spectaculaire race, had niemand durven vermoeden. Terwijl de countdown voor de start liep werd ineens het bord WET RACE door de wedstrijdleiding van zolder gehaald. De wedstrijdleiding durfde het blijkbaar niet aan en nam hiermee de beslissing dat er bij regen gewoon wordt doorgereden.

Chris Vermeulen

Ik ben compleet in de wolken, en ben ook erg blij voor mezelf en mijn crew. We hadden een moeilijke aanloop in het begin van de race, waar niet alles ging zoals het moest gaan. Maar we werden gedurende de wedstrijd steeds sneller en sneller. Ik ben er van overtuigd dat wanneer het droog zou zijn gebleven we nog veel sneller waren geweest. De condities waren erg glad om mee van start te gaan en het was ook moeilijk om op de grens van je kunnen te rijden. Een aantal jongens hebben me ingehaald maar zijn een paar ronden later onderuit gegaan. Toen het erg hard begon te regenen besloot ik om naar binnen te gaan en de motor te gaan wisselen. Toen ik weer de baan op kwam was het in de houding en zo snel mogelijk mijn banden op temperatuur zien te krijgen. De motor voelde erg goed aan in de regen, maar toen het zwaarder werd was de motor wel moeilijker te bedwingen. Er lag zoveel water op de baan dat bij vol accelereren het achterwiel begon te spinnen. Ik ben erg blij met het resultaat, omdat we erg weinig met de 800 in de regen hebben getest.

Tijdens de opwarmronde viel er hier en daar toch een verdwaald druppetje regen, maar niemand besloot om naar binnen te gaan, om alvast te gaan wisselen als het echt zou gaan regenen. Toch was snel na de start al duidelijk dat men niet voluit kon gaan, de eerste bocht werd dan ook voorzichtig benaderd. Casey Stoner was goed onderweg, maar het was John Hopkins die toch wat later dan Stoner durfde te remmen. Lang mocht Hopkins niet genieten van zijn leidende positie, al een bocht later was het Valentino Rossi die de leiding overnam in deze thriller van een race.

Grote verrassing in het begin van de wedstrijd was de voor eigen publiek rijdende Sylvain Guintoli, die zich als een warm mes door een pakje boter naar de kop van het veld toe slalomde. Ook de andere Fransoos, Randy de Puniet, liet van zich spreken met fraaie inhaalacties, waarbij menig coureur zich even achter de oren zal hebben gekrabd. Binnendoor of buitenom, het maakte De Puniet niet uit, zolang het maar slagvaardig gebeurde. Valentino Rossi was goed op dreef, Casey Stoner kon daarentegen in het begin het tempo niet helemaal volgen en zakte een aantal posities terug. Het begon steeds harder te regen, waarop Colin Edwards als eerste de grote motor wissel dans opende. Kort nadat Edwards naar binnen was gegaan, ging Guintoli er met een fraaie highsider hard af. Valentino Rossi werd door deze val redelijk gehinderd, moest toch weer wat plaatsen inleveren en zakte terug tot positie zes.

Zo ziet een motorwissel er in de MotoGP uit: Binnen komen, afstappen, andere motor pakken, opstappen en wegwezen

Daarna leek het toch het verhaal van de tien kleine kabouters te worden. De ene na de andere coureur vloog van zijn machine, waaronder Randy De Puniet, hij ging er hard af en bleef gedesillusioneerd flink balend achter in de grindbak. Wat begon als een prachtige race voor zijn thuis publiek, eindigde in een grote teleurstelling. Door de hevige regenval werd het te gevaarlijk om nog langer door te rijden op profielloze banden. Alsof je naar een Formule 1 wedstrijd zat te kijken kwamen de rijders binnen om direct daarna op hun andere motor met regenbanden weer naar buiten te gaan. Hij was voor de motorwissel wat teruggezakt, maar als een duveltje uit de doos nam John Hopkins weer de leiding van de wedstrijd in handen. Ook dit keer zou dit van korte duur zijn want binnen een ronde werd hij met een kleine wheelie ingehaald door zijn teamgenoot Chris Vermeulen.

Casey Stoner:

Het verbaasd me dat ik nog overeind ben gebleven. Ik had verwacht dat het erg moeilijk ging worden om dat er aardig wat mensen naast de baan lagen zonder enig aanleiding. In het begin van de race regende het heel licht, er waren een aantal coureurs erg snel maar die lagen een paar bochten verderop in de grindbak, je wist gewoon niet hoever je kon gaan met de machine. We zijn heelhuids door het eerste deel heen gekomen en we gingen op het juiste moment over naar regenbanden. Zoals het vandaag ging deden we precies wat we moesten doen. Door de regen kon ik zelfs mijn eigen pitbord niet eens lezen, ik wist dus niet op welke positie ik lag.

Vermeulen staat bekend als een goede regenrijder, en met de hevige regenval en het type asfalt wat ze op Le Mans hebben liggen kon Vermeulen laten zien wat hij waard was. Er bleef namelijk erg veel water op de baan staan, wat ideale omstandigheden zijn voor de Australiër. Nicky Hayden vond hier in zijn Waterloo, tijdens het aanremmen ging hij onderuit en stuiterde hard de grindbak in. Eindelijk leek het er toch op dat Hayden zich op zijn gemak voelde en ging ook diverse gevechten aan waaronder met Rossi. Helaas voor Hayden was dit maar van korte duur.

Chris Vermeulen leidt voor Marco Melandri, onder zeer zware omstandigheden

Vermeulen, die de leiding op het natte circuit van Le mans stevig in handen had, kreeg in de slotfase toch nog enige concurrentie van Marco Melandri die vorig jaar deze wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Rossi had voor de tweede keer dit jaar zware problemen met zijn Michelins, op onboard beelden van de wedstrijd was duidelijk te zien dat de rechterkant van zijn achterband totaal versleten was. Volgens Rossi was zijn band niet versleten maar hadden ze een te harde compound gebruikt.. Het enige wat Rossi kon doen, was proberen de finish te bereiken en toch wat punten te pakken.

Valentino Rossi:

Ik ben erg ontevreden over mijn resultaat, ik had een erg goede start tijdens de droge periode. We hadden een aantal aanpassingen gemaakt na de warming-up in de ochtend en dat pakte goed uit, waardoor ik voor de overwinning kon gaan. Helaas heeft de regen het vandaag verpest voor ons! We gingen van motor wisselen en reden weg op harde regen banden, we dachten namelijk dat het niet heel erg zwaar zou gaan regenen. Helaas hadden we verkeerd gegokt, mijn band was te hard onder deze omstandigheden. Vanaf dat moment, was ik erg langzaam en had ik totaal geen grip meer aan het achterwiel. De laatst vijf ronden verloor ik ook zes seconden per rondje. We hadden gedacht dat we hier punten van Stoner zijn voorsprong konden afhalen, maar helaas hij is overal snel. Ik wil Chris Vermeulen feliciteren met zijn overwinning, hij is als een tovenaar in de regen.

Chris Vermeulen schreef de Alice Grand Prix du France op zijn naam, zijn beste resultaat ooit in de MotoGP. Marco Melandri heeft met zijn tweede positie zijn eerste podium van dit jaar te pakken. Casey Stoner maakt het podium compleet en weet zijn voor sprong op Valentino Rossi met zes punten uit te breiden, Stoner heeft dan nu een voorsprong van 21 punten op Rossi. Ook Pramac Ducati coureur Alex Hofmann was in een jubelstemming, hij finishte op een vijfde positie wat voor zijn beste resultaat ooit in de MotoGP is. Dan hebben we Sylvain Guintoli, ondanks zijn highsider weet hij toch nog als tiende te eindigen. Met deze thriller op Franse bodem is er een einde gekomen aan een enerverende racedag op het circuit van Le Mans.

Voor de volledige uitslag.

Uitbundig komt de Australier Chris Vermeulen voor de eerste keer als winnaar over de finish.

Volgende race: 3 juni - Mugello, Italie.

Foto"s: Rizla Suzuki, Marlboro Ducati