Zoeken

GP Frankrijk - 250

23 mei 2007

Jorge Lorenzo - 4 uit 5!

Lorenzoland breidt uit

Jorge Lorenzo, uitkomend voor het Spaanse Fortuna-Aprilia team, maakt er dit seizoen een terugkerende gewoonte van om na iedere overwinning symbolisch zijn vlag in de grond van het land waarin de grand prix verreden wordt te planten. Hiermee aangevend dat hij weer een land verovert heeft in zijn campagne, weer, wereldkampioen te worden. In een tot de laatste ronde spannende 250-race wist hij uiteindelijk ook de winst in de "Alice Grand Prix de France" voor zich op te eisen. Hij versloeg daarbij zijn rivalen Andrea Dovizioso en Alex de Angelis die de tweede en derde podiumplaats pakten.

Lorenzo leek even te moeten lossen, maar schijn bedriegt.

Jorge Lorenzo was de snelste starter gevolgd door Alvaro Bautista, Thomas Luthi, Hector Barbera en Julian Simon. Terwijl er aan de kop van het veld werd gestreden om elke meter, werkte de van een achtste startplek vertrokken Andrea Dovizioso, die in de warm-up wel de snelste was, zich naar voren en lag na de eerste doorkomst al op de vierde plaats. Na de tweede ronde was het feest voor Thomas Luthi over. Vanaf een derde startplek leek hij goed mee te kunnen komen, ondanks het moeten prijsgeven van twee plekken in die eerste twee ronden.

Een ouderwetse vastloper weerhield hem ervan een mooi resultaat te boeken, een highsider bleef hem bespaard. Na een aantal ronden, waarin het coureursveld zich leek te hebben gestabiliseerd, verremde Bautista zich en reed bijna Lorenzo er af! De jonge Spanjaard moest door de grindbak, vervolgde zijn race als negentiende maar kon een goede klassering op zijn buik schrijven. Inmiddels hadden Lorenzo, Dovizioso en de Angelis een kopgroep gevormd die een kleine voorsprong had op Barberá en Simon die zwaar in gevecht waren.

Wat Dovizioso ook probeerde, hij kwam te kort op Lorenzo.

In de achtste ronde wist Dovisioso aan de leiding te komen, en nam de Angelis in zijn spoor mee, terwijl Lorenzo het niet scheen te kunnen volgen. Maar schijn bedriegt en zo ook nu weer want in de volgende ronden kroop Lorenzo toch weer dichterbij om in de zestiende ronde toe te slaan. Dit gebeurde niet zonder slag of stoot want een ronde eerder kwamen Lorenzo en Dovizioso met elkaar in aanraking en dat ging niet zachtjes! Lorenzo, die in de 'Esses Bleu' een wijdere lijn koos, ramde met zijn Fortuna-Aprilia de achterkant van de Scott-Honda van Dovizioso die juist een krappere lijn had genomen en met stuurmanskunst en een flinke dosis geluk bleven beiden er op zitten.

Dovi wordt er niet vrolijker van.

Vanaf dat moment leek Lorenzo zich te beseffen dat het te riskant was om in de buurt van Dovizioso te blijven want na eerst hem gepasseerd te zijn zette hij ook de Angelis een plek terug en ging hij vanaf de eenentwintigste ronde aan de leiding. Die gaf hij niet meer uit handen en hoewel Andrea Dovizioso alles op alles zette (waarbij hij het ronderecord met vier tienden van een seconde verbeterde!) pakte Lorenzo zijn vierde overwinning van het seizoen. Het duel tussen Hector Barbera en Julian Simon werd gewonnen door Barberá door op de streep ruim een tiende van een seconde voorsprong over te hebben op Simon.

De zesde plaats was voor Marco Simoncelli die een groot deel van de race in gevecht was geweest met Mika Kallio, Shuhei Aoyama en Anthony West. Kallio werd zevende voor Alvaró Bautista die zich prima terug vocht naar een achtste plaats. Shuhei Aoyama en Anthony West moesten tegen het eind van de race het tempo wat laten zakken en legden beslag op de plaatsen negen en tien.

Eugene Laverty (LCR-Honda) scoorde na de GP van Spanje wéér 1 punt.

Rathapark Wilairot (PTT-SAG-Honda) wist na een fel gevecht met Fabrizio Lai (Campetella-Aprilia), waarbij de Thai zijn Honda in de laatste bocht voor start/finish nog bijna kwijt was, een mooie elfde plaats te scoren. Ook punten waren er voor Alex Baldolini (Kiefer-Bos-Aprilia), Taro Sekiguchi (Campetella-Aprilia) en Eugene Laverty (LCR-Honda).

Voor de volledige uitslag.

Lorenzo maakt het duidelijk, 4 maal nummer één!

Jorge Lorenzo:

Ik wil deze overwinning graag opdragen aan mijn monteurs, die hebben dag en nacht gewerkt om de problemen die we hadden op te lossen. Ik ben ontzettend blij, het was een zware race. De omstandigheden waren vreemd en het niveau van mijn tegenstanders hoog. Ik wil Dovizioso complimenteren omdat hij een groot tegenstander is, en ik wil me verontschuldigen omdat de botsing die we hadden mijn fout was.

Volgende race: 3 juni, Mugello, Italië.

Foto"s: apriliaracing/hondaproimages