Zoeken

GP Engeland - MotoGP

25 juni 2007

Stoner wint, ook zónder grip!

Rolling Stoner wordt Roaring Stoner.

MotoGP_Donington_1.jpg
Gefeliciteerd dude, Thanks mate.

Met de TT in aantocht werd afgelopen weekend op het circuit van Donington park de achtste ronde van de MotoGP verreden. Een GP die, net als de Superbikes die eerder dit jaar op Silverstone, onder zeer zware, natte, omstandigheden werd verreden.

De warm-up die 's ochtends werd verreden vond plaats onder zeer zware regenval. Dat ook regen specialisten soms de fout in gaan liet Chris Vermeulen daarbij zien. Net voor het insturen van de laatste bocht voor start finish gleed hij onderuit en bleef maar glijden tot hij bij de stobalen tot stilstand kwam. Op zich niks aan de hand, maar wel zijn derde crash van dit weekend. Anthony West, die vanaf deze Grand Prix uitkomt voor het Kawasaki team, liet in deze regentraining zien dat wat hij laatst op de Yamaha R6 deed ook op een MotoGP machine kan. Hij was deze ochtend dan ook de snelste in de warm-up. Voor West ging het bijna fout na het afvlaggen, hij wilde nog even laten zien hoe goed hij een wheelie kon maken, maar dat ging bij neerkomen bijna fout.

MotoGP_Donington_2.jpg
Vlak na de start deed Stoner het rustig aan terwijl West een superstart had.

Tijdens de start van de GP was het wegdek nog redelijk nat, maar echt van regen kon je niet meer spreken, het was meer een miezerig buitje. Bij het doven van de startlichten was het de man op Pole Position Colin Edwards, die als een raket wegstoof met Dani Pedrosa en Nicky Hayden achter hem aan. Valentino Rossi leek te slapen en kwam zeer slecht weg, ook Casey Stoner leek het rustig aan te doen en zakte een paar posities terug bij de start.

Casey Stoner:

Dit bewijst dat Ducati het niet alleen van zijn vermogen moet hebben. We hebben de motor sterk verbeterd en hebben nu niet echt een zwakke plek meer. Het was overduidelijk dat de Ducati verreweg de beste motor was deze race. Ik had een perfecte start, de koppeling werkte perfect alleen denk ik dat ik een witte lijn heb geraakt want ineens had ik wielspin. Ik was even een moment in paniek, want iedereen vloog me aan alle kanten voorbij en was bang om als laatste de eerste bocht in te gaan. Gelukkig kwamen we er in een redelijke positie doorheen en konden we aanhaken bij de rest van de kopgroep.

Colin Edwards reed mooi en snel, maar ik wist dat ik sneller was. Toen de baan begon op te drogen was ik bang dat ik mijn achterband kapot zou gaan rijden en ging zoveel mogelijk de natte plekken opzoeken om mijn banden te koelen. In de laatste vijf ronden voelde de achterband nog steeds goed aan en na afloop zag de band er ook nog goed uit ondanks dat dit de zachtste compound was die we konden kiezen. Ik kijk nog niet vooruit naar een mogelijk kampioenschap, voorlopig geniet ik van iedere race die ik rijd. Of ik nu op het podium kom of buiten het podium finish dat maakt absoluut niet uit.

Valentino Rossi weet zich langzaam maar zeker weer terug te knokken naar de kop van het veld waar Dani Pedrosa de kop van het veld aanvoerde. Casey Stoner had zijn ritme in de regen ook gevonden en ook hij begon zijn opmars naar voren. Het was al weer een tijd geleden dat we een gevecht konden zien tussen Valentino Rossi en Nicky Hayden, maar beide heren hadden het vandaag flink aan de stok met elkaar. Door de natte omstandigheden waarin werd gereden voelde Anthony West zich al een vis in het water. De Australiër, die vanaf de zeventiende positie mocht starten, sneed dwars door het veld als een warm mes door een pakje boter.

MotoGP_Donington_3.jpg
Hayden in de aanval bij Rossi.

Doordat de baan langzaam opdroogde ontstond een situatie waarbij regenrijders voordeel en mensen die op een droge baan snel zijn weer wat nadeel hebben, waardoor - net als op de wedstrijd van Le Mans - er wederom wat verrassende namen aan de kop van het veld terug te vinden waren. Maar dat was niet het enige verrassende, de moeilijke omstandigheden maakte dat in het begin van de wedstrijd een kopgroep van maar liefst acht man met elkaar in gevecht waren. Dit zien we niet zo veel meer, behalve bij de 125cc en 250cc klasse.

Chris Vermeulen:

Het was erg nat om in te gaan starten, maar het droogde wel redelijk snel op wat het zeer lastig maakte om in te rijden. Ik wil mijn team en Bridgestone bedanken voor het uitzoeken van de juiste banden voor deze race. Ook wil ik mijn team extra bedanken voor het zo snel weer klaar krijgen van mijn motor na de ochtend crash. Wat de wedstrijd betreft voelde ik me in het begin erg op mijn gemak. Alleen had ik wat problemen met mijn vizier dat ietwat besloeg waardoor ik niet goed kon zien. Hierdoor haalde een aantal rijders mij in en reed ik even buiten de baan.

Ik was zo druk bezig om wat te kunnen zien, dat als ik een muur of een toeschouwer zou hebben geraakt ik niet zou hebben geweten wat ik had geraakt. Toen het was gestopt met regenen kon ik mijn vizier iets open zetten waardoor mijn zicht verbeterde. Ik ging John Hopkins en Valentino Rossi voorbij en bijna was het gelukt om Colin Edwards ook te pakken, maar helaas kwam ik een paar ronden te kort. Ik ben erg blij dat ik weer op het podium heb gestaan, dus volgende keer weer, maar dan op een droge baan!

Het lijkt er op dat er een vloek rust op titel verdediger Nicky Hayden. Onder de half natte omstandigheden wist hij, na een goed begin van de wedstrijd en eindelijk voor het eerst redelijk goed getraind te hebben, zijn motor niet overeind te houden om bodemonderzoek in de grindbak te plegen. Hayden wist uiteindelijk op vier ronden achterstand van de winnaar te gfinishen. Ook teamgenoot Pedrosa, die in het begin van de wedstrijd zelfs een aantal ronden aan de leiding lag, redde het niet en viel gedurende wedstrijd fors terug naar een uiteindelijke 8e plaats. Met slechts twee Honda´s terug te vinden in de top 10 (Pedrosa 8e, Melandri 10e) mag duidelijk zijn dat Honda serieus problemen heeft met de nieuwe 800cc RCV212 racer.

MotoGP_Donington_4.jpg
Nicky Hayden, zo moet het dus niet.

Gedurende de wedstrijd ontstond duidelijk een droog spoor op de baan, wie net buiten dat spoor kwam had moeite om de motor in te sturen. Zo ook Valentino Rossi, die even buiten baan kwam maar de motor via het gras toch direct weer de terug op de baan wist te krijgen. Opmerkelijker was het uitstapje van West, die op snelheid rechtdoor schoot, op een haar na de boarding wist te missen maar uiteindelijk toch de Kawasaki neer moest leggen. Gelukkig bleef de motor daarbij lopen waardoor de debutant zijn weg kon vervolgen om uiteindelijk op een zeer nette 11e plaats te eindigen.

MotoGP_Donington_5.jpg
Ondanks zijn schuiver reed Anthony West toch een spetterende race.

Anthony West:

Ik voelde me heel erg op mijn gemak in de regen, ik had dan ook niet het gevoel dat ik tot het uiterste ging. Nicky Hayden ging vlak voor me onderuit, op precies hetzelfde punt waar ik een paar ronden later onderuit ben gegaan. Er was in die bocht simpelweg niet of nauwelijks grip. Ik had er het hele weekend al last van maar mijn achterkant ging ineens zo snel om dat ik niet echt door had wat er gebeurde. Na mijn schuiver begon de baan wat op te drogen, maar ik kon op geen enkele manier het vermogen kwijt van mijn motor. Later in de race voelde het wel goed aan, maar was het al te laat om Melandri nog te pakken. Ik ben wel een beetje teleurgesteld vanwege mijn schuiver, want ik wou een goed resultaat pakken voor mijn team. Al ben ik wel blij dat ik wat punten heb gepakt.

Halverwege de race werd het veld toch redelijk door elkaar geschud. Dani Pedrosa zakte van leidende positie terug naar positie negen en Casey Stoner wist de leiding over te nemen nadat Colin Edwards in twee opeenvolgende bochten de zelfde remfout maakte en dus wijd moest. Hier wist Casey Stoner van te profiteren en liep met grote stappen weg bij Colin Edwards.

MotoGP_Donington_6.jpg
Stoner kijkt waar hij Edwards kan passeren.

En Valentino Rossi? Voor de derde keer dit jaar had de Doctor geen medicijn tegen zijn bandenproblemen. Net als op Le Mans bleek Rossi wederom de verkeerde bandenkeus te hebben gemaakt. Terwijl juist hij, rijdend op de harde compound, tegen het eind van de wedstrijd voordeel zou moeten hebben gehad waren het vreemd genoeg de soft-compound rijders die de wedstrijd wél uit wisten te rijden. Glijdend en vechtend probeerde Rossi dan ook zijn Yamaha M1 aan de finish te krijgen, maar echte gevechten waren ditmaal niet aan de Doctor besteed. In de slotfase moet Rossi zelfs zijn meerdere erkennen in Chris Vermeulen Echte gevechten kon The Doctor niet meer aan, waardoor hij in de slotfase Chris Vermeulen aan zich voorbij moest laten gaan.

Colin Edwards:

We hadden een goede race, maar mijn start was nog beter! Ik drukte me zo ver mogelijk achter het ruitje en bleef maar pushen. Mijn motor voelde erg goed in de regen, tot het begon op te drogen. Ik begon wat harder te remmen en voelde me steeds vertrouwder onder deze omstandigheden tot bij het insturen van de chicane mijn voorwiel blokkeerde, ik schrok me rot. Bij de volgende bocht, de hairpin, blokkeerde mijn voorwiel weer. Ik ging wat wijd om niet mezelf onderuit te remmen, Casey Stoner kon hiervan profiteren en stak hem binnendoor. Nadat hij me gepasseerd was deed ik er alles aan om hem bij te houden, maar dat was gewoon onmogelijk. Het was voor mij duidelijk dat hij meer grip dan mij had.

MotoGP_Donington_7.jpg
We zien niet vaak dat Edwards voor Rossi rijdt.

In de slotfase van de race waren er ook nog rijders die de hele wedstrijd niet echt vooruit te branden waren, maar ineens inliepen op hun voorgangers. Marco Melandri, die tot dan een kleurloze race reed begon net als Alex Hoffman en Loris Capirossi fors op zijn voorgangers in te lopen. Helaas maakt Loris Capirossi daarbij een remfout en moest de race vanuit de pitbox verder uitkijken. Bij het passeren van de finish was Alex Hoffman niet blij, hij baalde stevig van het feit dat hij net niet Pedrosa had weten te passeren

Valentino Rossi:

Helaas waren de race condities vandaag niet echt goed voor mij, ik had dan ook een heleboel problemen. Met een droge baan zouden we vast en zeker de beste zijn geweest, in een volledige natte baan hadden we er ook goed bij kunnen zitten, maar de opdrogende baan was voor ons helemaal niet goed. Ik maakte een fout en kwam naast de baan terecht, dit was op het moment dat ik op mijn best reed deze race. Toen de baan begon op te drogen verloor steeds meer grip, het lijkt er op dat onder niet ideale omstandigheden we steeds problemen hebben. Op het laatst moest ik heel voorzichtig rijden, ik wou de motor aan de finish brengen, en met een regenband op een droge baan rijden is niet aan te raden. Colin heeft het perfect gedaan in de wisselende omstandigheden en mijn felicitaties aan hem. Na de race hebben we een lange bespreking gehad, nu moeten we voor Assen nog wat zien te verbeteren.

Casey Stoner pakt zijn vijfde overwinning van dit jaar, met Colin Edwards als beste Yamaha rijder op de tweede positie. Hiermee is alweer een polesitter niet tot winnaar van de wedstrijd gekroond. Chris Vermeulen pakte zeer verdienstelijk de derde positie. Rossi wist de schade te beperken door als vierde over de finish te komen.

MotoGP_Donington_8.jpg
En dat is vijf!

Foto's: Ducati corse/Kawasaki racing/Rizla Suzuki/Yamaha Racing