Zoeken

GP Engeland - 250cc

25 juni 2007

De Angelis onderuit maar toch op het podium.

Dovizioso loopt in op Lorenzo.

Donington_250cc_1.jpg
Ondanks de regen werd er op de limiet gereden.

Bij de start van de 250cc kwam de regen met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Veel meer water zou er op de baan niet meer bij moeten komen, dit zou veel aquaplaning tot gevolg kunnen hebben. De uit San Marino Afkomstige Alex De Angelis mocht als eerste de startrij openen met verder drie Spaanse Matadors naast zich die de eerste rij afmaakten: Lorenzo, Simon en Bautista stonden te popelen om van start te mogen gaan op het drijfnatte circuit van Donington Park.

Donington_250cc_2.jpg
Andrea Dovizioso hield zijn KopronScott-Honda wél overeind en scoorde maximaal.

Andrea Dovizioso:

Het was een zware wedstrijd. Er was praktisch geen grip en om Alex De Angelis aan te vallen moest ik gewoon proberen toch harder te rijden. We hebben steeds net op het randje gereden van wat toelaatbaar zou zijn. Ik ben erg blij met de behaalde resultaat, de behaalde punten zijn erg belangrijk voor mijn kampioenschaps aspiraties.

Donington_250cc_3.jpg
Fabrizio Lai probeert weg te rijden bij Dan linfoot en Karel Abraham.

Goed gebruik makend van zijn pole position nam Alex De Angelis al direct vanaf de start de leiding stevig in handen en gaf deze gedurende de wedstrijd niet meer af. Achter hem vormde zich een groepje met Dovizioso, Lorenzo, Simon en Simoncelli, waarvan Simoncelli de eerste zou zijn die af moest haken. In een snelle linkerbocht won de hoeveelheid water op de baan van de grip die zijn banden hem hadden moeten geven en gleed hij naar buiten, het gras in.

Eugene Laverty:

Ik verloor de controle over de voorkant, mijn voorwiel schoof ineens onder mij vandaan. Het waren erg slechte condities om in te racen. Er was zoveel opspattend water, dat ik waarschijnlijk veel te voorzichtig was tijdens de start. Ik verloor bij de start een aantal plaatsen, en onder druk van Locatelli maakte ik een domme fout. Ik baal er enorm van dat ik onderuit ben gegaan, ik begon me juist op mijn gemak te voelen in deze natte omstandigheden.

Donington_250cc_4.jpg

Hector Barbera hoopt dit weekend snel te vergeten, de Spanjaard had dit weekend menig uitstapje gemaakt in de diverse grindbakken. Barbera hield het na vijf ronden voor gezien, hij was hier mee de eerste uitvaller van deze race. Voor Dovizioso ging het bijna fout, vrij vroeg in de wedstrijd kreeg de Italiaan een highsider, maar wist zijn fiets nog net te bedwingen. Dat het bedwingen van deze highsider later grote gevolgen zou hebben voor Dovizioso werd later in de race wel duidelijk. Regerend kampioen Lorenzo wist hiervan te profiteren en passeerde Dovizioso.

Alex De Angelis:

Ik ben tevreden met mijn tweede positie. Ik heb bewezen dat ik zowel op droog als op nat wegdek een goed tempo kan aanhouden. Ondanks mijn val heb ik het gat met Lorenzo met twintig punten weten te verkleinen. Ik was erg snel, en wist zelfs de als zevende geëindigde Julian Simon op een ronde te zetten. Ik mag gewoon niet klagen! De race was erg zwaar, mede door de wisselende omstandigheden. Het was gewoon moeilijk om niet onderuit te gaan, de enige keer dat ik toch mijn lijn iets anders reed ben ik dus ook onderuit gegaan. Er komt een belangrijke race aan en ik ben vol vertrouwen dat ik hier ook goed ga scoren.

Donington_250cc_5.jpg
Simon is nog steeds opzoek naar dat ene gaatje om Aoyama te passeren.

De natte baan bracht voor veel mensen hun Waterloo. Één voor één ging men onderuit, uiteindelijk wisten negen deelnemers de finish niet te halen. Jorge Lorenzo behoorde tot dat groepje DNF's; met een forse highsider stapte de Spanjaard van zijn Aprilia af en kon door de schade aan zijn motor zijn weg niet meer vervolgen. Voor Lorenzo was dit zijn eerste race waarbij hij dit seizoen geen punten heeft gescoord. Voor de rest was het uitrijden en op een houtje bijten.

Jorge Lorenzo:

Ik maakte en fout toen ik probeerde het gat naar Alex De Angelis dicht te rijden. Op een plek waar ik dit weekend geen problemen heb gehad ben ik onderuit gegaan. Ik heb veel geleerd dit weekend en ik ben dan ook niet opzoek voor een excuus. We hadden allemaal met de zelfde weersomstandigheden te maken. Ik ga mijn best doen om de volgende race die over een paar dagen is te winnen.

Donington_250cc_6.jpg

Het tempo wat De Angelis en Dovizioso aanhielden was zo hoog dat je van een klasse apart kunt spreken. Van de zeventien deelnemers die aan de finish zijn gekomen, zijn er maar vijf die ook in dezelfde ronde zijn gefinisht als de winnaar. De overige elf deelnemers hadden minimaal één of twee ronden achterstand opgelopen. Wie werd dan de winnaar? Andrea Dovizioso wist de wedstrijd te winnen, twee ronden voor het einde van de race verloor De Angelis in Red Gate de controle over zijn machine en gleed over zijn voorwiel weg. Door de comfortabele voorsprong die de twee heren hadden opgebouwd, kon De Angelis toch nog als tweede over de finish komen.

Hiroshi Aoyama:

Ik had vanochtend het gevoel dat we vandaag wel is goed zouden kunnen presteren. Dat mijn gevoel zelfs een podiumplaats inhield, welke mijn eerste is van dit seizoen, had ik niet verwacht. Het is een grote opluchting dat we nu een podium hebben weten te pakken na alle problemen tot nu toe. Ik had een slechte start en viel een flink aantal plaatsen terug, daarna kon ik aan mijn opmars beginnen.

Een vermelding waard is de prestatie van de uit Thailand afkomstige Ratthapark Wilairot. Deze 19 jarige Thai wist als achtste over de finish te komen met zijn privé ingeschreven Honda.

Donington_250cc_7.jpg
Jorge Lorenzo(op de achtergrond) jaagt hier nog op Alex De Angelis.

Foto's: Aprilia racing / KTMpress