Zoeken

GP Engeland - 125cc

25 juni 2007

Eindelijk winst voor Pasini

Pasini verslaat pechduivel.

Donington_125cc_1.jpgVoor de vijfde keer dit seizoen kwam Pasini als snelste uit de kwalificatie en mocht de wedstrijd dus vanaf pole positie beginnen. Niet eerder dit seizoen wist hij een pole om te zetten in een podiumplaats, laat staan een overwinning. Tot nu toe had de pechduivel een goede klassering in de weg gestaan,
maar ditmaal bleek die pechduivel op Donington eindelijk van zijn zijde te zijn geweken en reed hij op mooie wijze naar zijn eerste overwinning van 2007. Voor het WK speelt hij nog geen rol van betekenis, maar misschien is dit het begin van een goede tweede helft van zijn seizoen.

Tomoyoshi Koyama was als eerste weg met een superstart, maar al na een paar bochten nam Mattia Pasini de leiding in de wedstrijd weer over. Ook Simone Corsi en Hector Faubel staken binnendoor en namen direct wat afstand van de rest. Pasini zakte langzaam weg naar een zesde stek maar wist zich geleidelijk aan weer te melden aan kop. De eerste 14 rijders reden nog redelijk dicht bij elkaar met Corsi, die als één van de weinigen op intermediates was gestart, aan kop. Doordat de baan langzaam aan het opdrogen was kreeg hij het steeds moeilijker met het afslaan van de aanvallen van Gadea en Pasini. Met extreem laat remmen wist Corsi een paar aanvallen knap te pareren om zodoende de leiding in de wedstrijd weer terug te pakken. Zes andere rijders konden het tempo van de voorste drie rijders nog bijbenen, de rest van het veld moest ze laten gaan. Faubel, Corsi en Pasini zorgden met hun gevecht voor een mooie show voor de kijkers, vlak daarachter waren het Koyama en De Rosa die een duit in het zakje deden.

Met nog 14 ronden te gaan nam Pasini nogmaals de kop, door de snelste raceronde tot dan toe te rijden, en sloeg een gaatje naar de achtervolgers. Talmacsi had zich hersteld van het slechte begin van de wedstrijd en hij kwam wat verder naar voren. Corsi kreeg het ondertussen zwaar met zijn intermediates en moest posities prijsgeven. De coureurs zaten dicht bij elkaar en wisselden met regelmaat van positie.

Donington_125cc_2.jpg
Krummenacher jagend op "Tito" Rabat en Smith

Dat er om alle posities hevig gevochten werd in de kopgroep bewees Raffaelle De Rosa door Simone Corsi min of meer naast de baan te drukken. Door deze actie moesten beide coureurs door het gras en verloren op deze manier terrein. Gelukkig konden ze beide hun weg vervolgen, maar het was onder andere Bradley Smith, rijdend voor zijn thuispubliek, die hiervan profiteerde. Nog in dezelfde ronde was Corsi wederom betrokken bij een aanvaring, dit keer door toedoen van Steve Rabat. Zowel Randy Krummenacher als Simone Corsi waren het slachtoffer van een inhaalpoging van hem. Rabat kwam er zelf minder gelukkig vanaf en moest de wedstrijd staken. Beide andere kemphanen konden gelukkig doorrijden na hun machine te hebben opgeraapt.

Donington_125cc_3.jpg
Olivé en Talmacsi achter Gadea

De winnaar van de vorige GP, Tomoyoshi Koyama, was met Hector Faubel in gevecht om de tweede plaats en probeerde de aansluiting naar voren te maken maar Mattia Pasini hield een hoog tempo aan en behield zo een paar seconden voorsprong op de nummers twee en drie. Daarachter was weer een gat naar het groepje met Talmacsi in vijfde positie. Met nog zeven ronden te gaan moest Talmacsi helaas zijn machine aan de kant zetten. Door zijn uitvallen konden Sergio Gadea, Juan Olivé en Mike Di Meglio verder uitmaken wie de vierde plek zou pakken. Uiteindelijk was het Gadea die deze positie wist op te eisen. Koyama deed het prima door na zijn overwinning in de vorige race nu de tweede podiumplaats te bemachtigen. Faubel werd derde en heeft daarmee de leiding in het WK weer in handen. Pesek staat hierin derde, hij was de gehele wedstrijd onzichtbaar en eindigde op een teleurstellende acttiende plaats.

Voor Bradley Smith had het weekend ook beter gekund in zijn thuiswedstrijd:

Het is een erg lastig weekend geweest. Ik had een thuisrace en wilde goed presteren. Zoals het nu ging, met het weer, is het erg lastig geweest om een goede setup voor de motor te vinden.

Tomoyoshi Koyama die zijn KTM wederom op het podium zette:

Twee podiumplekken in twee opeenvolgende races, dit is goed voor ons en het bewijst dat we met de setup van de motor goed zitten!

Donington_125cc_4.jpg
Pasini eindelijk met trofee

Pasini:

De race was bijzonder lastig, het weer was lastig en het was moeilijk om een beslissing te maken. Het miezerde een beetje toen we begonnen, ik heb geluk gehad dat ik niet ben gevallen. Na een poosje droogde het circuit op en bleken slicks de juiste beslissing te zijn geweest. Deze overwinning is fantastisch. Mijn team en Aprilia verdienen dit, meer dan ik, voor hun harde werken tot nu toe. Dit is mijn startpunt, ik moet me focussen op elke race en mijn best doen weer te winnen.

Volgende race: 30 juni, TT-Assen, Nederland!

Foto's: ktmracing/apriliaracing/hondaproimages