Zoeken

GP China - 125cc

8 mei 2007

Pesek dominant in China

De eerste overwinning voor Pesek

Het zat er al een tijd aan te komen, de eerste overwinning voor Lucas Pesek in de 125cc klasse. De coureur van het Valsir Seedorf Derbi team reed de afgelopen races eigenlijk steeds goed mee in de kop van het veld, maar een overwinning had hij alleen nog nooit gepakt. Dit weekend was het anders. In China pakte hij zijn eerste zege.

Lucas Pesek onderweg naar zijn eerste zege

In het eerste deel van de race was het pole-sitter Pasini die aan de leiding van de race reed. En ondanks dat hij snel was in de kwalificatie en snel was in het eerste deel van de race, ging het dit weekend niet goed. Halverwege de race kon hij Gabor Talmacsi niet meer achter zich houden en verloor hij zijn eerste plaats. Dit bleek pas het begin, want gedurende het tweede gedeelte van de race zakte de favoriet af tot een dramatische tiende plaats. Beter ging het met Gabor Talmacsi. Hij pakte de kop over en ging daarmee op jacht naar de overwinning. Dat ging echter niet zo gemakkelijk, want er ontstond een kopgroep van een man of negen, die eigenlijk lange tijd zicht hielden op het podium.

Door deze grote groep bleef het lange tijd onduidelijk wie er met de overwinning vandoor zou gaan. Uiteindelijk wist Lucas Pesek zich naar voren te vechten en deze plek een aantal ronden te handhaven. Uiteindelijk ging hij nipt als eerste over de finishlijn, op net geen twee tienden van een seconde gevolgd door Hector Faubel. Derde werd Esteve Rabat. Gabor Talmacsi moest genoegen nemen met een vierde plaats, maar zelfs hij finishte nog binnen een seconde achter de nummer een!

Joey Litjens kende een goede race dit weekend. De doelstelling van Joey was de top-20. Dit lukte helaas niet, want hij werd 22ste. Wel was hij tevreden. Zijn start, vanaf de negenentwintigste plaats, was wederom geweldig en leverde in de eerste ronde al acht plaatsen winst op. Door een gebrek aan topsnelheid kon hij de aansluiting bij de mannen voor hem helaas niet vasthouden. Hierdoor kwam hij alleen te rijden. De rondetijden waren netjes, maar hij werd wel achterhaald door de mannen achter hem. Op Tamburini na, kon hij iedereen achter zich houden en eindigde daarom op een nette tweeëntwintigste plaats. Prijzenswaardig was ook het optreden van de teamgenoot van Joey, Danny Webb. Hij reed een sterke race en eindigde een plaatsje achter zijn teamgenoot.

 

Joey Litjens:

Een ronde later reed ik zelfs al twintigste, maar het was heel moeilijk om die mannen, die om de laatste WK-punten vechten bij te benen. Die beschikken over net dat beetje meer topsnelheid op dat lange rechte stuk, én ervaring. In de bochten kon ik wel weer aanpikken, maar op snelheid kwam ik nog te kort. Dat gevecht kan je een aantal ronden volhouden, maar geen hele race.

Hier kun je de volledige uitslag bekijken.

Foto's: ariemolenaarracing/valsirseedorfracing