Zoeken

GP Catalunya: uitslag MotoGP

4 juli 2010

Jorge Lorenzo heeft op het Catalaanse ciruit in Montmello zijn vijfde overwinning van het seizoen gescoord. De FIAT Yamaha rijder reed onbedreigd naar de zege, nadat Andrea Dovizioso met nog elf ronden te gaan met een lowside onderuit was gegaan.

Jorge_Lorenzo_Catalunya_MotoGP_2010.jpg

Voor de vierde achtereenvolgende race moest Lorenzo de eer van het FIAT Yamaha MotoGP team hooghouden. Voor het eerst sinds Rossi's crahs in Mugello had het team in Yoshikawa een vervanger aangesteld, maar teammanager Jerely Burgess stak niet onder stoelen of banken niet onder de indruk te zijn van de Japanse testrijder. Het gerucht in de paddock ging dan ook dat Rossi wel eens eerder dan verwacht (er werd zelfs gesproken over de Sachsenring) zijn rentree zou kunnen maken in de MotoGP, nu het herstel boven verwachting verloopt.

Hoewel Lorenzo de beste papieren in handen had voor zijn derde opeenvolgende zege van het seizoen, moest het Spaanse talent in het begin van de race alle zeilen bijzetten. Kopstart was - zoals haast gebruikelijk - voor Dani Pedrosa, maar de Repsol Honda coureur verremde zich bij het insturen van de eerste bocht en viel daardoor terug naar de 10e plaats, achter Colin Edwards.

Dani Pedrosa:
Ik had een goede start, maar bij het aanremmen van de eerste bocht ging mijn voorwiel tekeer waardoor ik even de rem moest loslaten. Toen ik opnieuw wilde remmen had ik echter totaal geen remdruk meer en zag de muur al snel op me afkomen. Door flink te pompen kreeg ik weer remdruk, maar ging daardoor wel veel te hard de eerste bocht in, moest de motor breed laten uitwaaien en kwam daardoor op de asfaltstrip naast de baan. Ik wilde geen risico lopen op een tijdstraf en besloot rustig de race te hervatten.

Hierdoor kreeg Lorenzo de leidende positie in de schoot geworpen, maar kreeg in het begin van de race te kampen met een ontketende Casey Stoner en Andrea Dovizioso, die Lorenzo flink weerstand wisten te bieden. Dovizioso wist in de tweede ronde casey Stoner, en twee ronden later zelfs Jorge Lorenzo te verschalken, maar zag een ronde later Lorenzo weer orde op zaken stellen en de leiding in de race te hernemen. Stoner leek het allemaal even aan te zien, maar maakte in de zesde ronde bij het insturen van de eerste bocht dezelfde remfout als Pedrosa en viel daardoor terug naar de vijde plaats, vlak achter Pedrosa die inmiddels Randy de Puniet voorbij was gegaan.

Casey Stoner:
Het was een moeilijke race in het begin van de wedstrijd. We hadden na de warmup nog enkele aanpassingen gedaan aan de motor, waardoor deze in het begin moeilijk te rijden was. Bij het insturen van de zesde ronde zat ik te dicht op Lorenzo en Dovizioso en besloot daardoor geen risico te nemen en de bocht wijd te nemen in plaats van proberen in te halen en beide coureurs onderuit te rammen, waardoor ik terug viel naar de vijfde plaats.

Stoner wist de Puniet te verschalken, waarna twee spannende gevechten ontstonden tussen Lorenzo en Dovizioso aan de kop van het veld en Pedrosa en Stoner voor de derde en laatste podiumplaats. Met nog elf ronden te gaan ging het echter mis voor de Italiaanse Repsol Honda coureur, die het voorwiel van zijn Honda onder zich weg zag schuiven. Dovizioso wist nog wel zijn race te vervolgen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 14e plaats. Door de crash van Dovizioso waren Pedrosa en Stoner beiden verzekerd van een podiumplaats. Stoner leek duidelijk de snellere van de twee, maar was niet in staat de erg laat remmende Pedrosa voorbij te steken.

Achter de top drie reed Randy de Puniet een eenzame race op de vierde plaats, maar misschien nog wel indrukwekkender was het optreden van beide Rizla Suzuki coureurs die voor het eerst dit seizoen voor in het veld wisten te eindigen. Bautista reed lange tijd op een zevende plaats, maar schoof dankzij de crashes van Andrea Dovizioso en Marco Simoncelli, die met grote stappen op Randy de Puniet in aan het lopen was maar roemloos onderuit ging, door naar de vijfde plaats. Bautista wist op de streep een tegen het eind sterk rijdende Ben Spies nipt voor te blijven, terwijl teamgenoot Loris Capirossi op ruim twee seconden achterstand als zevende werd afgevlagd. Hayden, Melandri en Barbera maakten de top 10 compleet.

Grand Prix Catalunya, uitslag MotoGP:
1 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 43'22.805
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 4.754
3 Casey STONER AUS Ducati Team 4.956
4 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP 18.057
5 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 21.361
6 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 21.503
7 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 24.181
8 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 27.941
9 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini 28.046
10 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar 32.439
11 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 38.406
12 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team 58.257
13 Kousuke AKIYOSHI JPN Interwetten Honda MotoGP +1'09.348
14 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team +1'32.402
15 Wataru YOSHIKAWA JPN Fiat Yamaha Team +1'35.237
DNF    
 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 12 Laps
 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team 20 Laps

Tussenstand na 7 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 165
2 Dani PEDROSA Honda SPA 113
3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 91
4 Nicky HAYDEN Ducati USA 69
5 Randy DE PUNIET Honda FRA 69
6 Casey STONER Ducati AUS 67