Zoeken

GP Catalunya: uitslag MotoGP

5 juni 2011
In een verre van spannende MotoGP Grand Prix op Catalunya heeft Casey Stoner zijn derde overwinning in het 2011 seizoen behaald. De Repsol Honda coureur had op de streep een voorsprong van tweeënhalve seconde op Jorge Lorenzo en heeft daarmee zijn achterstand in het kampioenschap verkleind naar 7 punten.

Casey_Stoner_Catalunya_MotoGP_2011

Mocht er in de vijfde MotoGP race van het 2011 seizoen al sprake van spanning zijn geweest, dan was het de lichte regenval halverwege de 25-ronden durende race. In tegenstelling tot de 125cc en Moto2 Grand Prix, die onder een stralende hemel waren verreden, waren de weersvooruitzichten voor de MotoGP race beduidend minder positief. Onder een donkere en dreigende hemel ging de vanwege het niet starten van Pedrosa en Edwards tot 15 coureurs uitgedunde startveld van slechts vijftien coureurs van start voor de vijfde wedstrijd van het 2010 seizoen, die voor aanvang van de start tot wet race was verklaard.

Voor het eerst in zijn MotoGP carrière mocht Marco Simoncelli van de pole position vertrekken, maar de San Carlo coureur verprutste zijn start en viel in de eerste bocht terug naar de zevende plaats. Kopstart was voor Jorge Lorenzo, maar al in de eerste ronde werd de huidig wereldkampioen voorbij gestoken door Casey Stoner die direct afstand van zijn belager nam. Lorenzo had op zijn beurt en veilige marge op teamgenoot Ben Spies, die een uitstekende start had en direct de derde plaats voor zich op eiste.

Terwijl Stoner en Lorenzo afstand van het veld namen onstond een gevecht om de derde en laatste podiumplaats tussen Spies, Dovizioso en Valentino Rossi, die in de eerste bocht zelfs even zijn landgenoot had weten te verschalken. Spies, die in de race met een nieuwe voorvork van start was gegaan, wist echter de druk te weerstaan, waardoor het gat met Divizioso constant bleef. Rossi op zijn beurt kon geen druk op de ketel zetten bij zijn landgenoot, waardoor het trio rondenlang op korte afstand van elkaar over het circuit bleef denderen.

Halverwege de race begon het echter plaatselijk licht te regenen, waardoor de witte vlaggen werden gezwaaid ten teken dat de pitstraat was geopend om eventueel van motor te kunnen wisselen. De regen zette echter niet door, waardoor alle coureurs ondanks de verraderlijke omstandigheden besloten door te rijden. In een ietwat aangepast tempo wist Stoner zijn Repsol Honda veilig over de finish te brengen en behaalde daarmee zijn tweede opeenvolgende zege van het seizoen, terwijl beide Yamaha fabriekscoureurs Lorenzo en Spies als tweede en derde werden afgevlag.

De vijfde MotoGP race van het seizoen zag slechts dertien man aan de finish. Niet gestart waren Dani Pedrosa en Colin Edwards, die op vrijdag met een crash een vijfvoudige sleutelbeenbreuk had opgelopen, terwijl in de vierde ronde Hiroshi Aoyama Randy de Puniet aantikte en beide coureurs horizontaal de baan verlieten.

Grand Prix Catalunya, uitslag MotoGP:
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 43'19.779
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 2.403
3 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 4.291
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 5.255
5 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 7.371
6 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 11.831
7 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 26.483
8 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 33.243
9 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 43.092
10 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 43.113
11 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 44.224
12 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 45.239
13 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP 58.268
DNF    
 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 22 Laps
 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 22 Laps

Tussenstand na 5 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO SPA 98
2 Casey STONER AUS 91
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 63
4 Dani PEDROSA SPA 61
5 Valentino ROSSI ITA 58