Zoeken

GP Catalunya - 250cc

14 juni 2007

Weer een vlag

Lorenzo domineert thuisrace.

In een race die geen moment écht spannend was wist Jorge Lorenzo van start tot finish te leiden, voor de vijfde maal te winnen en weer een vlag te plaatsen. Gelukkig dachten de coureurs er anders over.

De vanaf de polepositie gestartte Jorge Lorenzo werd bij het insturen van de eerste bocht verrast door de eveneens vanaf de eerste rij vertrokken Zwitser Thomas Luthi, maar stelde orde op zaken en nam in no time de leiding weer over.

De Spanjaarden Hector Barbera en Alvara Bautista kwamen slecht van hun tweede en zesde startplek en kwamen na de eerste ronde als dertiende en veertiende langs start/finish!

Al direct na de start was duidelijk wie de snelste was.

Jorge Lorenzo zette een dusdanig hoog racetempo in dat er eigenlijk vanaf het begin al geen twijfel bestond over wie deze race zou gaan winnen. Andrea Dovisiozo, Thomas Lühti, Mika Kallio, Alex Debon en Alex De Angelis konden nog wel volgen maar daarachter viel al vrij snel een behoorlijk gat naar de achtervolgers.

In die achtervolgende groep zaten onder andere Hiroshi Aoyama, Julian Simon, Shuhei Aoyama, Marco Simoncelli, Yuki Takahashi, Aleix Espargaro en de slecht gestartte Hector Barbera en Alvaró Bautista. Die laatste twee werkten zich tijdens de race nog wel wat naar voren na een ronden lang gevecht te hebben geleverd met Hiroshi Aoyama.

Aan de kop verloren zowel Luthi, Kallio als Debon het leidende trio langzaam maar zeker uit het vizier. Na de zevende doorkomst wist Alex de Angelis middels een mooie actie Andrea Dovizioso te passeren, waarbij hij in de twaalfde ronde een nieuw ronderecord neerzette, en naar het achterwiel van Jorge Lorenzo te rijden.

Ongetwijfeld zal Lorenzo een signaal vanaf de pitmuur hebben gehad, want middels een aantal snelle ronden reed hij zowel de Angelis als Dovizioso definitief op afstand en reed vrij eenvoudig naar zijn vijfde overwinning van het seizoen.

De nummer 1 van Spanje!

Met nog vijf ronden te gaan leek de race voor Alex Debon (die alleen nog maar als testrijder wordt ingezet bij een aantal grand prix") over. Door een onschuldige schuiver belandde hij in de grindbak, wist zijn Aprilia weer op te rapen en reed de race uit op een zestiende plaats, nèt geen punt dus.

De kop van het veld was op dat punt in de wedstrijd aardig uit elkaar getrokken. Jorge Lorenzo had een voorsprong van zo"n drie seconden op tweede man Alex de Angelis, die op zijn beurt weer zo"n vijf seconden voor lag op Andrea Dovizioso. V

ierde man Thomas Luthi reed een eenzame race maar was wel dolblij met deze prestatie, zijn beste tot dusver. Eigenlijk was er vooraan alleen om de vijfde plaats was nog enige strijd tussen Mika Kallio, Alvara Bautista, Hiroshi Aoyama en Hector Barbera.

Dit viertal wist in de laatste ronden nog voor wat spektakel te zorgen en het was Bautista die op de streep net Kallio en H. Aoyama wist voor te blijven. Hector Barbera moest ook dit groepje los laten en kwam als achtste over de finish. Na zijn tweede kwalificatietijd toch enigzins teleurstellend. Marco Simoncelli en Julian Simon finishten als negende en tiende.

Bautista en Barbera verprutsten hun start, een 6de en 8ste plaats waren het hoogst haalbare.

Ook nog punten waren er voor Shuhei Aoyama, Roberto Locatelli (die een goede race reed), Jules Cluzel, Karel Abraham en Taro Sekiguchi. De laatste ronde was er één te veel voor Yuki Takahashi, Aleix Espargaro en Anthony West. Takahashi kon het alleen zichzelf aanrekenen want hij ging alleen onderuit. Voor Anthony West kwam er op een andere manier een einde aan deze, en zijn laatste in de 250 dit seizoen, race. Thuisrijder Aleix Espargaro wilde het onmogelijke waardoor hij zichzelf en West uit de race kegelde. Beiden wisten wel hun machines op te rapen en de finish te passeren maar werden voorlaatste en laatste.

Voor de volledige uitslag. Jorge Lorenzo:

Het is een droom geweest omm hier te winnen voor dit fantastische publiek. Het was en behoorlijk zware race, ik had niet verwacht dat de anderen er zo"n hoog racetempo op na zouden houden, ik moest behoorlijk pushen. De Angelis zat me op de huid en na de fout die ik in de eerste ronden maakte moest ik hard pushen om weg te kunnen komen.

Alex De Angelis:

Het was een schitterende race, de tijden die gezet werden waren ongelofelijk en ik ben blij met het ronderecord dat ik heb gezet. Ik had een slechte start en moest hard pushen om aan te pikken bij de kopgroep. Toen ik bij Dovizioso was en hem passeerde, wat nog moeilijk was, was Lorenzo al weg en was het onmogelijk hem te achterhalen. Ik pushte tóch tot het randje hopend dat hij een foutje zou maken, meer kon ik niet doen.

Volgende race: 24 juni, Donington Park, Engeland!

Foto"s: apriliaracing