GP Brno: uitslag MotoGP

15 augustus 2010

Met een crash tegen het eind van de kwalificatie voor de Grand Prix van Brno had Lorenzo zijn kansen op de pole verspeeld, maar in race zette Jorge Lorenzo orde op zaken, scoorde zijn zevende zege van het seizoen en vergrootte zijn voorsprong op aartsrivaal Dani Pedrosa tot 77 punten.

Van echte spanning was weinig sprake tijdens de tiende MotoGP race van het 2010 seizoen, die na de korte zomerstop werd verreden op het Tsjechische circuit van Brno. De 22-ronden durende wedstrijd had een 'vol' startveld van 17 rijders, waarvan er slechts 13 de finish zouden halen.

Pedrosa mocht van de pole position vertrekken en maakte zijn kenmerkende Pedrosa start, maar ging bij het insturen van bocht vier in de fout. Jorge Lorenzo en de eveneens goed gestartte Ben Spies, die voor het eerst in zijn nog prille MotoGP carrière van de eerste startrij mocht vertrekken, profiteerden optimaal van Pedrosa's fout, maar een ronde later wist de Repsol Honda coureur de tweede plaats weer terug te pakken van Spies.

De Texaanse Tech3 rookie kon het tempo van de koplopers niet volgen en viel al snel ten prooi van Casey Stoner, die het hele weekend klaagde over gebrek aan grip bij het uitkomen van de bocht. Tot halverwege de race wist Pedrosa zijn achterstand op Lorenzo tot een kleine seconde te beperken, maar naarmate de wedstrijd vorderde moest de kleine Spanjaard zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot. Lorenzo finishte de race ruim vijf seconden voor Pedrosa, die op zijn beurt weer zes seconden voorsprong had op Casey Stoner.

Ben Spies moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats, zijn tweede dit seizoen. De Texaan had vooraf op een podiumplaats gehoopt, maar kwam op de streep twee seconden tekort voor het podium. Valentino Rossi, die om 18:00 uur lokale tijd zijn overstap naar Ducati bekend gaat maken, finishte op de vijfde plaats. De zesvoudig MotoGP wereldkampioen was in het begin van de wedstrijd in gevecht met Nicky Hayden, maar de Amerikaan ondervond te veel hinder aan zijn blessure in zijn linkerarm, opgelopen tijdens een crash in de kwalificatie, om Rossi onder druk te kunnen zetten.

Colin Edwards, Marco Melandri, Hector Barbera en Randy de Puniet maakten de top 10 compleet. Loris Capirossi, Andrea Dovizioso, Mika Kallio en Alvaro Bautista kwamen allen in de wedstrijd ten val.