Zoeken

82e Dutch TT: uitslag MotoGP

30 juni 2012
Een dag nadat hij in de vrije training de zwaarste crash uit zijn carrière meemaakte heeft Casey Stoner de MotoGP race op het circuit van Assen gewonnen. De Repsol Honda coureur is in het kampioenschap op gelijke punten gekomen met Lorenzo, die in de eerste bocht door een onbesuisde Alvaro Bautista onderuit werd gekegeld.

Casey_Stoner_Assen_MotoGP

De 82e Dutch TT maakte zijn naam als scheidsrechter van het seizoen opnieuw waar. Voor de derde keer dit seizoen mocht Stoner van de pole position vertrekken, maar de wereldkampioen was in de derde vrije training in de Bult met een klassieke highsider keihard onderuit gegaan en het was maar de vraag in hoeverre dit hem in de wedstrijd op zou gaan breken.

Lorenzo had in de kwalificatie een remfout in de Geert Timmer gemaakt en daarmee zijn snelle ronde verprutst, maar was het hele weekend wel constanter dan de Repsol Honda's geweest. Bij de start ging het echter opnieuw mis, en was Lorenzo voor het tweede jaar op rij slachtoffer van onbesuisd rijgedrag van een andere coureur.

Was het afgelopen jaar Marco Simoncelli die Lorenzo in de Strubben in zijn val had meegenomen, dit jaar was het Alvaro Bautista die in de Haarbocht nog schakelde waar iedereen begon te remmen, daarmee flink wat posities goedmaakte maar bij het insturen direct onderuit ging en Lorenzo in zijn val meenam. De leider in het kampioenschap wilde net als vorig jaar zijn weg nog vervolgen, maar ditmaal bleef het gas van zijn M1 hangen en maakte een dikke witte rookpluim een einde aan zijn Dutch TT.

Dit gebeurde achter de rug van het Repsol Honda duo, dat via de pitborden van Lorenzo's uitvallen op de hoogte werd gesteld. Pedrosa lang ruim de helft van de race op kop, na in de eerste bocht kopstart te hebben genomen, maar Stoner was duidelijk de snellere van de twee en wachtte geduldig zijn kansen af.

Met nog net iets meer dan tien ronden te gaan ging Stoner bij Hoge Heide Pedrosa binnendoor voorbij, zette zich schrap en wist binnen enkele ronden afstand van zijn teamgenoot te nemen. Even leek Ben Spies, die het grootste deel van de race op de derde plaats had gelegen, het gat met de op zachte Bridgestones vertrokken Repsol Honda's te gaan dichten, maar de Texan Terror kwam onder druk van Dovizioso te staan, die er alles aan gelegen was voor de Yamaha fabriekscoureur te eindigen.

Voor de tweede keer in zijn carrière won Stoner de Dutch TT, bijna vijf seconden voor Dani Pedrosa die nog steeds wacht op zijn eerste overwinning van het seizoen. De derde en laatste podiumplaats ging naar Andrea Dovizioso, die in de laatste ronde 2010 TT winnaar Ben Spies wist te verschalken.

Dovizioso's teamgenoot Cal Crutchlow eindigde de TT op de vijfde plaats. De op het eiland Man woonachtige Brit was ook het slachtoffer van Bautista's onbezonnen actie. "Ik heb dit jaar nog geen goede start gehad. Nu had ik eens een goede start, komt zo'n malloot binnendoor voorbij en verknalt het voor iedereen," aldus de sympathieke Brit die twee weken geleden tijdens zijn thuiswedstrijd zijn enkel zwaar had geblesseerd. 

Een dag eerder had Crutchlow ook al uitgehaald naar Bautista's landgenoot Hector Barbera, die volgens Crutchlow in de kwalificatie alleen maar iedereen in de weg zit te rijden, om bij de snelle mannen in de slipstream te kunnen komen. Vanuit een kansloze positie wist Crutchlow zich echter gedurende de race naar voren te rijden, om uiteindelijk op 22 seconden van de racewinnaar te worden afgevlagd.

Opnieuw werd Hayden als beste Ducati coureur afgevlagd. De Kentucky Kid werd als zesde afgevlagd, maar het verschil met de winnaar bedroeg opnieuw meer dan een halve minuut. Lange tijd was Valentino Rossi de snelste Ducati op de baan geweest, maar de coureur die in de wandelgangen het volgend seizoen aan Yamaha en Honda kreeg een probleem met de achterband en moest daardoor de pits opzoeken, waar een kapot gereden achterband werd geconstateerd.

82 Dutch TT, uitslag MotoGP:

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 41'19.855
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +4.965
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +11.994
4 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha +14.775
5 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +22.074
6 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +31.660
7 Hector BARBERA SPA Pramac Racing Team Ducati +59.107
8 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1'04.441
9 Michele PIRRO ITA San Carlo Honda Gresini FTR +1'06.980
10 Mattia PASINI ITA Speed Master ART +1'25.087
11 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda +1'32.103
12 Ivan SILVA SPA Avintia Blusens BQR +1'33.797
13 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 1 Lap
14 James ELLISON GBR Paul Bird Motorsport ART 1 Lap
DNF
Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 12 Laps
Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing Suter 19 Laps
Yonny HERNANDEZ COL Avintia Blusens BQR 21 Laps
Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 25 Laps
Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 0 Lap
Alvaro BAUTISTA SPA San Carlo Honda Gresini Honda 0 Lap
DNS
Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 0 Lap