Zoeken

81e Dutch TT: uitslag MotoGP

25 juni 2011
Ben Spies heeft de MotoGP race op Assen op naam weten te schrijven. De Texaan had op de streep een voorsprong van bijna acht seconden op Casey Stoner, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar diens teamgenoot Andrea Dovizioso ging. Polezitter Simoncelli maakte zich andermaal niet populair door in de eerste ronde bij het insturen van de Strubben zichzelf en Jorge Lorenzo van de baan te kegelen.

Ben_Spies_Assen_MotoGP_2011

De 81e editie van de Dutch TT, die als enige race onder droge omstandigheden kon worden verreden, verliep dramatisch voor wereldkampioen Jorge Lorenzo. De protegé van Wilco Zeelenberg nam kopstart in de race, maar stuurde met te veel snelheid de haarbocht in en werd daardoor binnendoor voorbij gestoken door teamgenoot Ben Spies. Bij het insturen van de Strubben stak ook Simoncelli de Yamaha rijder binnendoor voorbij, maar de San Carlo Gresini maakte andermaal zijn onstuimige reputatie waar door met een nog koude linkerkant van de achterband té vroeg op het gas te gaan, zijn Honda onderuit te trekken en Lorenzo in zijn val mee te nemen.

Beide coureurs konden nog wel hun weg vervolgen, maar waren door de onstuimige actie van Simoncelli kansloos voor de overwinning. Het waren niet de enige coureurs die onderuit zouden gaan, het vanwege het niet starten van de geblesseerde Loris Capirossi tot 16 man beperkte startveld was in de eerste ronde al ingeperkt tot 14 man, nadat Randy de Puniet en Karel Abraham onderuit waren gegaan.

Spies profiteerde optimaal van de crash van Simoncelli en Lorenzo en had bij de eerste doorkomst al een gat van meer dan twee seconden geslagen op beide Repsol Honda coureurs Andrea Dovizioso en Casey Stoner. De Australiër wist al snel de tweede plaats van zijn Italiaanse teamgenoot over te nemen, op kleine afstand gevolgd door de sterk rijdende Cal Crutchlow en Valentino Rossi, die vanaf de 11e startplaats zich naar een zeer verdienstelijke vijfde plaats had weten te rijden.

Crutchlow kreeg echter te kampen met een onwillige voorband, zag Rossi langszij komen en moest niet veel later de pitstraat opzoeken waar zijn Tech3 Yamaha van nieuwe banden werd voorzien. Terwijl aan de kop van het veld Spies een sterke race reed en zijn voorsprong gestaag wist te vergroten, wist Dovizioso lange tijd in het achterwiel van Casey Stoner te blijven. In de slotfase viel de Italiaan echter sterk terug, maar had op de streep nog wel genoeg voorsprong op Valentino Rossi, die zijn eerste optreden met de GP11.1 met een uitstekende 4e plaats wist af te sluiten.

Achter Rossi, die op een halve minuut achterstand als vierde was afgevlagd, wist Nicky Hayden de vijfde plaats voor zich op te eisen, op iets meer dan een seconde gevolgd door Jorge Lorenzo die een perfecte inhaalrace had gereden en vanuit een kansloze positie nog nog 10 belangrijke wk-punten wist te scoren. Colin Edwards, Hiroshi Aoyama, Marco Simoncelli en Toni Elias maakten de top 10 compleet.

81e Dutch TT, uitslag MotoGP:
1 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 41'44.659
2 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 7.697
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 27.506
4 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 30.684
5 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 43.172
6 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 44.536
7 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 +1'08.112
8 Hiroshi AOYAMA JPN Repsol Honda Team +1'10.753
9 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini +1'24.925
10 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP +1'26.216
11 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP +1'38.466
12 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 1 Lap
13 Kousuke AKIYOSHI JPN San Carlo Honda Gresini 1 Lap
14 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 2 Laps
DNF    
 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 25 Laps
 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 0 Lap

Tussenstand na 7 wedstrijden:
1 Casey STONER AUS 136
2 Jorge LORENZO SPA 108
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 99
4 Valentino ROSSI ITA 81
5 Nicky HAYDEN USA 71