Zoeken

Yamaha wint 24 uurs van Le Mans

21 april 2009
Voor de tweede keer deze eeuw heeft Yamaha de 24 uur van Le Mans gewonnen. Team Yamaha Austria Racing wist de 2009 YZF-R1 onder barre weersomstandigheden naar een overwinning te leiden, voor het door ten Kate gesteunde team van Honda France en het Suzuki Endurance RT met Barry Veneman.

24-uur_Le_Mans_Yamaha_2.jpg

De 32e editie van de 24uur van Le Mans werd geteisterd door hevige regenval, maar liefst 20 van de 24 uur werden onder regenachtige omstandigheden verreden. Desondanks waren 92.000 toeschouwers n24-uur_Le_Mans_Yamaha_3.jpgaar het Bugatti circuit in Le Mans afgereisd om getuige te zijn van Yamaha's derde overwinning op Le Mans.

Ondanks de pole position moest het Team Honda France #111 de eerste zes ronden het TEAM GSR Kawasaki #11 voor laten gaan. In de zevende ronde wist Lagrive de ten Kate CBR1000RR weer naar de eerste plaats te sturen, maar in de 24e ronde ging Lagrive keihard onderuit. Hierdoor viel het Honda fabrieksteam terug naar een 40e plaats, op 5 ronden van leider in de wedstrijd Kawasaki, dat een ronde later de eerste plek weer moest afstaan aan de uiteindelijke winnnaars.

Vanaf dat moment ging de strijd om de leiding in de wedstrijd tussen Yamaha Austria Racing Team #7 (YART) en Suzuki Endurance Racing Team #1 (SERT). Na twee uur racen had het SERT #1 team een voorsprong van 16 seconden opgebouwd, 24-uur_Le_Mans_Suzuki_1.jpgmaar zag die voorsprong als sneeuw voor de zon smelten nadat het was beginnen regenen en het team werd geplaagd door bandenproblemen. De te korte voorbereidingstijd in combinatie met de in de regen beduidend slechter presterende Dunlop's deed het team uiteindelijk de das om.

In de 78e ronden nam het Yamaha Austria Racing Team #7 de leiding over van Suzuki, om deze tot het eind van de 24uurs race niet meer uit handen te geven. Niet alleen scoorde Yamaha daarmee zijn derde overwinning op Le Mans, het was ook de eerste overwinning van Michelin sinds 2000. Lange tijd reed het SERT #1 team op een tweede plek, maar 20 uur en twee onschuldige schuivers van 24-uur_Le_Mans_Honda_1.jpgBarry Veneman later werd het team definitief terugverwezen naar een derde plaats achter het Team van Honda France #111 dat goed had geprofiteerd van de slechte weersomstandigheden.

In het tiende uur van de wedstrijd ging Barry voor 't eerst onderuit waardoor het SERT #1 team 6 kostbare ronden verloor en Honda France de tweede plaats in handen kreeg. In de ochtendschemer ging ook het Honda France Team echter voor de tweede keer onderuit doordat Steve Plater door aquaplaning werd verrast, waardoor het team een achterstand van 12 ronden (5 ten opzichte van SERT) opliep. Vanaf dat moment begon het Honda France Team echter aan een ongelofelijke inhaalrace en wist daarbij per uur één ronde in te lopen op zowel YART #7 als SERT #1.

24-uur_Le_Mans_Yamaha_4.jpgPech was er voor het Yamaha France - GMT94 team, dat als tweede had gekwalificeerd maar de wedstrijd al in de 10e ronde zag stranden vanwege een oververhitte motor, veroorzaakt doordat een steentje de radiateur lek had geslagen. Sébastien Gimbert merkte direct vanaf de start dat de motor minder vermogen had en kwam na zeven ronden de pits binnen, waar het euvel werd geconstateerd. Het team stuurde David Checa nog naar buiten, maar de motor was op dat moment al oververhit waardoor de cilinderkoppakking was gaan lekken. In de tiende ronde was het einde oefening voor het Franse team.

Pech was er ook voor drievoudig wereldkampioen Phase One Endurance Team, dat zich al na 47 ronden uit veiligheidsoverweging terug moest trekken nadat een olielekkage was geconstateerd die niet tijdig meer kon worden gerepareerd. Van de 46 gestartte teams zagen uiteindelijk 27 teams de finish.

24-uur_Le_Mans_Yamaha_1.jpg

Uitslag 24-uurs Le Mans:
1: YAMAHA AUSTRIA RT - JERMAN / MARTIN / GIABBANI (YAMAHA) - 727 laps.
2: HONDA FRANCE - PLATER / CHARPENTIER / LAGRIVE (HONDA) - 722.
3: SERT - PHILIPPE / VENEMAN / DIETRICH (SUZUKI) - 716.
4: RT RACING TEAM - DEVOYON / CHEVRE / JOND (SUZUKI) - 709.
5: JUNIOR TEAM SUZUKI LMF - FORAY / TANGRE / BULLE (SUZUKI) - 703.
6: QATAR ENDURANCE RT - NAIMI /SHINJO /DELHALLE (SUZUKI) - 703.
7: RAC 41 CITY BIKE - JUNOD /GANTNER /HOUSSIN (SUZUKI) - 696.
8: GSR KAWASAKI - DA COSTA / FORAY / MOREIRA (KAWASAKI) - 695.
9: TRT27 - PRULHIERE / ANDRIEU /GNEMMI (SUZUKI) - 692.
10: BOLLIGER TEAM - SAIGER / MUFF /PENZKOFER (KAWASAKI) - 689.