Zoeken

Q&A met Brad Binder

11 augustus 2020
Brad Binder schreef zondag geschiedenis in de Tsjechische GP toen hij zijn eerste MotoGP overwinning behaalde, wat ook de eerste racewinst van Red Bull KTM Factory Racing in de koningsklasse was.

Niet alleen dat, de 25-jarige uit Krugersdorp werd de eerste Zuid-Afrikaanse winnaar in pas zijn derde race na de overstap vanuit de Moto2 te hebben gemaakt, waar hij in 2019 tweede werd achter mede-MotoGP-rookie Álex Márquez.

Hoe belangrijk is het om de eerste Zuid-Afrikaan te zijn die in de MotoGP wint?
Het is ongelooflijk. Het is waanzinnig om te denken dat ik de eerste Zuid-Afrikaan ben die een MotoGP-race wint. De Zuid-Afrikanen thuis zijn gewoon krankzinnig - grote motorsportfans en sportfans in het algemeen. Sinds ik ben begonnen met racen heb ik gezien hoe ik me voel, alsof het hele land achter me staat. De eerste overwinning behalen was absoluut geweldig - niet alleen voor mij. Ik hoop dat het iets in Zuid-Afrika creëert voor onze sport.

We hebben de wereld zien reageren op het nieuws van jouw overwinning, zelfs tot in de VS. Wat betekent het om wereldwijd gevierd te worden?
Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik het moet uitleggen. Het is het meest gekke voor mij. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn resultaten voor zichzelf zou laten spreken en het lijkt erop dat zoveel mensen zoveel plezier uit me haalden om een ​​goed resultaat te behalen. Ik denk dat het ding dat het allemaal dreef, was dat het zo onverwacht was en ik denk dat iedereen ervan genoot.

Heb je reacties van thuis gezien over je overwinning? Had je ooit zo'n grote steun verwacht?
Het is gek. Mijn telefoon staat nu in principe 24 uur in de vliegtuigmodus omdat het krankzinnig was. Het werd belachelijk. Ik denk dat iedereen die ik ooit heb ontmoet me een bericht heeft gestuurd of heeft geprobeerd me te bellen - het was geweldig!

Je ouders hebben je gedurende je hele carrière gesteund. Hoe was je gesprek na de race?
Het was best gaaf. Ik heb mijn vader en moeder een paar keer gebeld, maar ze waren altijd in gesprek als ik belde, dus ze namen niet op. Ik kon zien hoe gelukkig ze waren en het was een enorme opoffering voor ons als gezin. Voor mij was ik een tiener die gewoon aan het racen was en mijn droom leefde om in de MotoGP-paddock te zijn, maar voor hen was het een enorme opoffering achter de schermen. We hebben moeilijke tijden gehad. In het begin was het moeilijk en een dag als zondag zorgt ervoor dat alles op zijn plaats valt en het is het allemaal waard.

Dit is ook een belangrijk moment voor KTM - wat is het doel voor het team in 2020 en daarna? Kun jij een van de titeluitdagers zijn?
Ik ben super trots om deel uit te maken van de KTM-familie. Om te kijken waar we begonnen zijn, hebben we in elke klas gewonnen. Om het te komen doen in de MotoGP was ongelooflijk, letterlijk een droom die uitkwam. Ik denk dat het gewoon aantoont dat met hard werken en toewijding alles mogelijk is. De jongens doen hun uiterste best in alles wat ze doen. Ze zijn de meest idiote mensen die ik ooit heb ontmoet. Als je zoveel toewijding hebt, is het onmogelijk dat je het niet goed doet. Ik ben supertrots op KTM.

Je hebt vorig jaar in Spielberg gewonnen, kun je komend weekend je winnende run voortzetten?
Ik heb het altijd goed gedaan bij Spielberg. Ik ben er echter nog nooit geweest op de MotoGP motor. Elke keer als ik op een MotoGP motor op een nieuw circuit arriveer, verandert alles. Je lijn die je kiest is zo anders, net als je rempunten en we gaan nu 100k extra vermogen extra meenemen.

Je begon met motorsport op vierwielige racekarts in Zuid-Afrika voordat je overstapte op motorracen. Wat gaf je de kick op twee wielen?
Zodra ik oud genoeg was om op racefietsen te racen, heb ik de overstap gemaakt. In het begin deed ik allebei, maar ik hield echt van twee wielen meer dan vier en ik denk dat daar alles is begonnen.

Verwacht je, nu je een lokale held aan het worden bent, dat meer kinderen door je zullen worden geïnspireerd? Enig advies voor hen?
Het is eigenlijk moeilijk om advies te geven. Er zijn momenteel zoveel snelle kinderen in Zuid-Afrika. Elke keer als ik naar huis ga, doen we altijd deze trainingsdagen en ik vind het erg leuk om met het jonge talent om te gaan. Het advies zou hard werken zijn, maar er tegelijkertijd van genieten. Als er geen plezier bij komt kijken en wegracen een baan wordt, dan is het voor jou voorbij. Neem het van dag tot dag. Je moet proberen te verbeteren en steeds beter te worden. Als je blijft werken, kom je er uiteindelijk wel.

Hoe belangrijk was de Red Bull Rookies Cup in je ontwikkeling en succes vandaag?
Daar is mijn hele carrière echt begonnen. Voor die tijd had ik alleen echt in Zuid-Afrika gereden. Zodra ik meedeed aan de Red Bull Rookies Cup, was dat mijn grote kans. Het waren zeker drie jaar waarin ik veel heb geleerd. Het was ongelooflijk en ik genoot van elke minuut, en vooral voor ons die uit Zuid-Afrika kwamen, zou er geen andere manier zijn geweest. Als ik dat niet had, denk ik dat ik nog steeds thuis zou racen.