Zoeken

Column: gezond verstand

5 april 2020
Waar de drukte op de standen en in wandelgebieden dit weekend helemaal mee leek te vallen trok motorrijdend Nederland er juist massaal op uit. En liet zich daarbij niet van z'n beste kant zien, op veel plaatsen regende het klachten over asociale motorrijders.

Recreatief motorrijden mag - in tegenstelling tot de ons omringende landen - nog toegestaan zijn, toch deden de ANWB en de KNVM het afgelopen weekend een oproep om niet de weg op te gaan. Of dat in ieder geval niet in grote groepen te doen, rustig te rijden en onderweg zeker geen koffie te drinken.

Als de zoveelste groep motorrijders bij mij achter over de dijk langsrijdt kan ik niet anders dan concluderen dat deze oproep aan dovemansoren oren gericht is geweest. Alsof met stranden en parken afgesloten teneinde massarecreatie te voorkomen - en daarmee het coronavirus geen kans te geven zich verder te verspreiden - motorrijdend Nederland dit weekend massaal op de motor was overgestapt.

Nu word ik normaal gesproken wel vrolijk van motorgeweld, maar het leek dit weekend alsof er hier op de Waaldijk een ander type motorrijder aan het recreëren was, eentje die van God los was. Had ik het gehele afgelopen jaar het aantal aso-rijders nog op één hand kunnen tellen, nu leek het alsof alle idioten de Betuwe hadden opgezocht. Grote groepen, hoge snelheid en vooral ook veel lawaai, wat door niet iedereen in dank werd afgenomen.

De zondag is nog niet voorbij, of het eerste artikel over motor-overlast staat al online. "Veel klachten in regio over motorrijders die oproep ANWB negeren: 'Ze trekken het gas helemaal open", kopt de Gelderlander. Volgens de regionale krant zijn uit alle delen van Gelderland klachten gekomen over motorrijders die toch de weg op zijn gegaan. En niet alleen Gelderland, vanuit het hele land regent het klachten over asociaal rijdende groepen motorrijders.

In Vaals werden zelfs meerdere wegen in het heuvelland geblokkeerd. "Vanwege het letterlijk bizarre gedrag van motorrijders, zijn we tot het besluit gekomen om de wegen rondom het Vijlenerbos daadwerkelijk te sluiten en gesloten te houden," liet wethouder Johan Coenen weten. "Ze trekken er in grote groepen op uit en daarbij hebben zij eigenstandig de wegen tot racecircuits betiteld", zegt hij. "Daarbij trekken ze zich ook niets aan van bebouwde of onbebouwde kom."

En bedankt. Waar in de ons omringende landen recreatief motorrijden verboden is zijn wij gezegend met een regering die dat nog wel toestaat, maar wel een beroep op een ieders gezond verstand doet. Maar hoe meer wij motorrijders laten blijken ons niets van die adviezen aan te trekken en ons als idioten gedragen tijdens die recreatieve rit, hoe sneller dat ook hier een verbod op recreatief motorrijden komt. 

Geniet van motorrijden nu het nog kan, maar doe dat wel op een verantwoorde wijze, houd rekening met elkaar en laat je niet van je slechtste kant zien, maar gebruik je gezonde verstand. Want anders zou het seizoen wel eens snel afgelopen kunnen zijn.