Zoeken

Kawasaki rolt terugroepactie uit voor 7 modellen vanwege overdrukklep

10 augustus 2021
Kawasaki heeft voor maar liefst 7 modellen een terugroepactie uitgerold. Bij de 2020 Ninja H2, Ninja H2 Carbon en Z H2 en de 2021 ZX-10R, ZX-10R KRT Edition, ZX-10RR, Z H2 en Z H2 SE kan de overdrukklep voor de oliedruk losraken, waardoor de oliedruk plots kan wegvallen en de motor kan afslaan.

 

Vanuit de Chinese distributeur ontving Kawasaki in maart dit jaar een melding van een Ninja H2 waarbij het olielampje tijdens het rijden was gaan branden. Toen het blok uit elkaar was gehaald bleek dat de borgclip van de overdrukklep was losgeraakt en drijfstang was vastgelopen.

Kawasaki besprak het probleem met de fabrikant van de overdrukklep en gaf opdracht de voorraad op mogelijke problemen te controleren. De bevestiging kwam dat de borgclip bij draaiende motor niet los kon raken als deze correct was gemonteerd. Als de clip daarentegen met kracht was verwijderd, was deze gedeformeerd en was de klep ter plaatse van de groef voor de clip beschadigd.

Onderzoek van de vanuit China ontvangen onderdelen wees echter uit dat de borgclip niet was beschadigd en er geen krassen zaten nabij de groef van de overdrukklep. Kawasaki stuurde de onderdelen terug naar de toeleverancier en gaf opdracht een diepgaand onderzoek naar de issue te doen. 

Dat onderzoek bij de toeleverancier wees uit dat het inderdaad mogelijk was dat de borgclip los kon raken als gevolg van een incorrect afstelling van de montageklem van de fabrikant in december 2019. Voor alle getroffen modellen heeft Kawasaki nu een terugroepactie uitgerold om de overdrukklep te vervangen.