Zoeken

ZPmoto ZPsport 449: exclusieve enduro

29 november 2012
Mocht je toevallig net een erfenis hebben gehad en op zoek zijn naar iets exclusievers dan een Panigale R, dan biedt het Duitse ZPmoto misschien uitkomst. De fabrikant uit Zschopau heeft namelijk onlangs de productie opgestart van deze ZPsport 449, waarvan er jaarlijks zo'n 50 zullen worden geproduceerd. Prijskaartje: € 22.430, waar voor de Nederlandse markt nog de nodige BPM bij op moet worden geteld.

ZPMoto ZPsport_449_1

Mocht de naam ZPmoto je niets zeggen, het Duitse merk ziet zichzelf als de herrijzenis van DKW, dat negentig jaar geleden in Zschopau werd opgericht en in de jaren '30 van de vorige eeuw 's werelds grootste motormerk was. Het merk maakte naam en faam met enduro modellen, die bij de internationaal hoog aangeschreven 'Six Days Trial' werden ingezet. ZPMoto ZPsport_449_2In de beginjaren waren de Britten en Italianen nog heer en meester, maar in de jaren '30 werden de eerste overwinningen al geboekt. Dertig jaar later domineerde DKW het 'Six Days Trial' evenement, toen zes van de tien evenementen werden gewonnen.

Weten we meteen waarom ZPmoto als eerste model voor een enduro heeft gekozen. De ZPsport 449 wordt aangedreven door een 449 cc ééncilinder uit huize Gas Gas, die van elektronisch benzine-injectie is voorzien. De ééncilinder is gemonteerd in een dubbel wiegframe met met aan de voorkant eenvolledig instelbare MUPO telescoop vork en aan de achterkant twee Öhlins schokbrekers die eveneens ZPMoto ZPsport_449_3volledig instelbaar zijn. Remmen zijn uit huize Brembo, voor een 260 mm schijf met tweezuiger remklauw en achter een 240 mm schijf met éénzuiger remklauw. De tankinhoud is 12 liter en het geheel weegt rijklaar 130 kilo.

De ZPsport 449 combineert volgens de Duitsers oude waarden met moderne technologie. Van de in de traditierijke standplaats Zschopau ontwikkelde en handgebouwde motor is in oktober dit jaar een kleinschalige productie gestart. De fiets heeft een basisprijs van € 22.430 excl. B.P.M., accessoires en kleuren kunnen op de persoonlijke voorkeur worden afgestemd. Ondanks zijn behoorlijk forse prijskaartje is de productie van het jubileumjaar 2012 al uitverkocht, voor 2013 verwacht men 50 motoren te kunnen produceren.

ZPMoto ZPsport_449_4

Mocht je interesse hebben in de fiets, dan kun je de order plaatsen via hun website of door een Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. te sturen.