Zoeken

Yamaha YARD XJR1300 by Wrenchmonkees

16 november 2012
Echt motornieuws was er niet te ontdekken op de stand van Yamaha op de EICMA in Milaan, wel een radicale caféracer die door het Deense Wrenchmonkees was gebouwd. De special uitvoering van de XJR1300 is het eerste model uit de nieuwe lijn van specials, door Yamaha tot Yard Build Specials gedoopt.

Yamaha XJR1300_Yard

Het in 20008 in Kopenhagen opgerichte Wrenchmonkees heeft in vier jaar tijd een goede naam opgebouwd voor wat betreft het ombouwen van oude motorfietsen tot übervette caféracers. Per Nielsen, chef bij Wrenchmonkees, was dan ook aangenaam verrast toen Yamaha met het idee kwam de huidige XJR1300 te verbouwen. Yamaha XJR1300_Yard_3Een uitdaging die een flink stuk lastiger was dan hun normale projecten, omdat een hedendaagse motor eenmaal veel meer elektronica en andere onderdelen heeft die het zicht van een naakte fiets lelijk kunnen verstoren.

De XJR1300 werd tot de essentie gestript, waarna aan de voorkant een voorvork van een R1 werd gemonteerd. Om het retro-klassieke beeld te onderstrepen hebben de gietwielen het veld geruimd voor spaakwielen in de afmeting 19" voor en 18" achter. Het stuur heeft -uiteraard- plaats gemaakt voor onder de kroonplaat gemonteerde clip-ons, terwijl een compleet nieuw zadel in caféracer look is aangebracht. De bedrading is nu onder het zadel verwerkt, waardoor de accu het veld heeft moeten ruimen en nu onder de achterbrug achter het motorblok is gemonteerd.

Yamaha XJR1300_Yard_2

Van de YARD XJR1300 is als complete fits of in kit-vorm te verkrijgen, welke zo op de standaard fiets kan worden gemonteerd. Hoeveel de fiets of de kit moet gaan kosten is niet bekend.