Zoeken

Yamaha vernieuwt YZF-R125 voor 2014

16 februari 2014
Zeven jaar na de introductie van het eerste model heeft Yamaha de YZF-125 een flinke update gegeven. Naast dat het kleintje supersport de looks van de YZF-R6 heeft gekregen, is de fiets nu met een heftige upside down voorvork uitgerust. En daar is het niet bij gebleven...

Yamaha 2014 YZF-R125

Sinds de presentatie van de eerste YZF-R125 op de Salon in Parijs alweer flink wat jaartjes geleden zijn wij erg gecharmeerd van Yamaha's 125cc ééncilinder. Een 125cc met de looks van een échte supersport, dát zou de beginnend motorrijder toch echt aan moeten spreken.

Echter, waar in Europa vanaf de lancering flink wat aantallen van de YZF-R125 werden weggezet duurde het in ons eigen kikkerland tot de komst van het nieuwe stappenrijbewijs aanstaande was voordat de Nederlandse importeur overstag ging en de lichte supersport daadwerkelijk ook naar ons land werd gehaald. Dat én de nieuwe R125 cup, waar door beginnend talent met deze YZF-R125 wordt geracet.

Vonden we de eerste versie al ronduit vet om te zien, voor modeljaar 2014 heeft Yamaha daar nog een kolenschep bovenop gedaan door de 125c eencilinder van dezelfde jas als de YZF-R6 te voorzien. Net als die zeshonderd is bij de R125 nu het inlaatkanaal tussen de koplampen geplaatst. Ook het kontje is aangepast, met een nieuw vormgegeven achterlicht en een kortere houder voor de kentekenplaat.

Yamaha 2014 YZF-R125 Yamaha 2014 YZF-R125

Technisch gezien is de R125 nu voorzien van een upside down, waarvan de diameter door Yamaha niet is opgegeven. De remklauw van de voorrem is aangepast, de lichtgewicht wielen hebben Y-vormige spaken gekregen en het linksysteem van de achterveer is aangepast om meer comfort te creëren.

Nog niet vernieuwend genoeg? De lijst met vernieuwingen gaat nog verder met een einddemper die is aangepast, de rem- en schakelpedaal die nu uit gesmeed aluminium zijn vervaardigd, de duovoetsteunen die van die-cast aluminium zijn gemaakt en het voorspatbord dat een carbon look heeft gekregen.

Tot slot heeft de fiets ook een multifunctioneel display en een nieuw ontwikkeld injectiesysteem gekregen. Voor nóg beter verbruik, alsof die 1 op 33 van het oude model nog niet zuinig genoeg was.

Yamaha 2014 YZF-R125

De Yamaha YZF-R125 zal in het voorjaar bij de dealer te aanschouwen zijn, hoeveel de fiets moet gaan kosten is nog niet bekend.