Zoeken

Yamaha Super Ténéré Worldcrosser vanaf maart leverbaar

13 februari 2012
Hij zou in eerste instantie helemaal niet in productie worden genomen, maar met de komst van de meest avontuurlijke Yamaha ooit, de XT1200Z Super Ténéré Worldcrosser, is de Super Ténéré familie twee jaar na lancering van de eerste Super Ténéré helemaal compleet.

Yamaha_XT1200Z_ST_Worldcrosser_01

De Worldcrosser is volgens Yamaha de kroon op de jarenlange dominantie van Yamaha als allroadmerk, een overmacht die terugvoert naar de beginjaren van Le Dakar, toen Yamaha de grondlegger van de allroadklasse was en diverse overwinningen in deze monsterrally op naam wist te zetten. Ontwikkeld vanuit deze legendarische status is de XT1200Z Super Ténéré Worldcrosser de ideale machine voor wereldreizigers en avontuurlijk ingestelde motorrijders.

De XT1200Z Super Ténéré Worldcrosser is de ultieme lange-afstandsreiziger, die zich nergens door laat tegenhouden. Yamaha's decennialange ervaring in het bouwen van allroads die altijd maar blijven doorgaan, is als eerste terug te vinden in de lichtgewicht carbon bescherming voor het frame. Yamaha_XT1200Z_ST_Worldcrosser_02Van hetzelfde ijzersterke materiaal zijn ook de motorblokbeschermers aan de zijkant gemaakt, waarbij het gebruiken van aluminium honingraatmateriaal ervoor zorgt dat het motorblok altijd voldoende lucht krijgt.

Een lichte, maar oersterke aluminium motorblok beschermplaat garandeert dat ook het ruigste terrein zorgeloos bedwongen kan worden. De Ø 43 mm upside-down voorvork wordt daarbij - door strak ogende carbondelen - rondom beschermd tegen rondvliegend zand en stenen, terwijl zwart geanodiseerd aluminium voor het cardan en de achterrem hetzelfde doet. Om het sportieve karakter van de Worldcrosser te benadrukken, is er ook een lichtgewicht Akrapović uitlaatdemper met het “XT” logo gemonteerd. De combinatie van high-tech carbon en robuust aluminium wordt visueel gecompleteerd door een opvallend design, waarmee de unieke Yamaha Ténéré-historie nog eens wordt benadrukt.

Na de XT1200Z Super Ténéré en de XT1200Z Super Ténéré Explorer is dit de derde super-allroad in de reeks. Het totale pakket aan stoere allroads wordt verder gecompleteerd door de al even robuuste XT660Z Ténéré, ook al zo’n legendarische machine die zijn sporen heeft verdiend in de jaren dat Le Dakar nog het domein was van eenzame gevechten tegen de elementen.

De XT1200Z Super Ténéré Worldcrosser wordt in de iconische Competiton White kleurstelling vanaf eind maart 2012 beperkt leverbaar voor de prijs van € 17.499,- en zal in Nederland voor het eerst te zien zijn tijdens de Motor Beurs Utrecht 2012 op de Yamaha stand in Hal 12.