Zoeken

Yamaha ontwikkelt YZF-R400 en YZF-R650?

26 juli 2013
Yamaha gaat een tweetal nieuwe sportmotoren lanceren op basis van de onlangs gepresenteerde nieuwe tweecilinder: de YZF-R400 en YZF-R650. Tenminste, als we onze Japanse collega's van Young Machine mogen geloven.

Yamaha YZF-R400 YZF-R650

Na jaren van radiostilte is er bij Yamaha eindelijk weer wat leven in de brouwerij. Vorig jaar werd op de Intermot in Keulen een nieuwe crossplane driecilinder lijnmotor gelanceerd, waarvan de in September te lanceren MT09 het eerste model is. Ook had Yamaha al aangegeven een nieuwe lijn lichte motorfietsen in de pijplijn te hebben, die waarschijnlijk door de eveneens aangekondigde nieuwe tweecilinder paralleltwin zullen worden aangedreven.

Het Japanse motortijdschrift Young Machine claimt nu dat deze nieuwe lichte motorfietsen onder andere een YZF-R400 en YZF-R650 betreft. De 650 zou voor de Europese markt zijn bedoeld, terwijl met de R400 de Japanse markt, die een speciale rijklasse tot 400cc heeft, zou moeten worden aangesproken. Een YZF-R650 zou voor Yamaha zeker een goede stap zijn, gezien het succes van de Suzuki Gladius en de Kawasaki ER-6n.

In hoeverre de Japanse collega's het ditmaal bij het rechte eind hebben is echter vooralsnog de vraag. In het verleden claimde Young Machine ook dat er een YZF-R250 zou gaan komen, maar daar zijn sinds die scoop heel wat jaartjes overheen gegaan en begint pas nu te spelen in India en Azië.

Gezien onze recentelijke ervaringen met de nieuwe Honda 500 serie zou een zesenhalf een ware aanvulling van het Yamaha gamma zijn. Nu alleen hopen dat het niet zo lang gaat duren als met die 250.