Zoeken

Yamaha MT-125: vette naked voor A1 rijbewijs

7 mei 2014
Het is een tijdlang behoorlijk stil geweest, maar inmiddels heeft Yamaha de ontwikkelingsafdeling weer vol aan het werk gezet. Na de XV950 en XV950R customcruisers, de MT-09 driecilinder en de MT-07 twin heeft Yamaha nu voor het A1 rijbewijs een vet coole MT-125 op de markt gezet.

Yamaha 2014 MT125 01

We roepen het al jaren, het nieuwe gefaseerde motorrijbewijs zou wel eens een zegen voor de motorbranche kunnen zijn. Tegenstanders noemen vaak het kostenaspect van het nieuwe rijbewijs als argument, waar men misschien een punt heeft, maar het grote voordeel is dat merken nu worden gedwongen te investeren in nieuwe lichte motorfietsen voor het A1 en A2 rijbewijs. Waardoor er langzaam maar zeker een ontzettend leuke markt ontstaat van knetterleuke lichte fietsen, die voor een beginnend motorrijder betaalbaar zijn.

Sleutelwoord van een A1 of A2 motorfiets die tot de verbeelding spreekt is dat de motor er vooral niet als opgevoerde bromfiets uit moet zien. KTM begreep die boodschap en lanceerde de kleine Duke familie, Kawasaki kwam met de Ninja 300, Honda met de CBR300R en nu heeft Yamaha de handschoen in het naakte segment opgepakt.

Net als z’n gekuipte broertje de YZF-R125 ziet ook deze MT-125 er volwassen uit. Neem bijvoorbeeld de 41 mm upside down voorvork en de banaanvormige achterbrug, zaken die tien jaar geleden in dit segment nog ondenkbaar zouden zijn geweest. En dat is niet het enige wat de MT-125 bijzonder gaaf maakt: de Y-vormig gespaakte aluminium velgen zien er high-tech uit, terwijl het robuust vormgegeven deltabox chassis, het monocross veersysteem en het atletische design de motor een stoere uitstraling geven.

Yamaha 2014 MT125

De Yamaha MT-125, die standaard van ABS is voorzien, wordt leverbaar in twee kleuren, Matt Grey en Race Blu. De levertijd en verkoopprijs wordt in een later stadium bekend gemaakt.