Zoeken

Yamaha: elektrische motoren in 2016

23 april 2014
Yamaha gaat de op de Tokyo Motor Show gepresenteerde elektrisch aangedreven PES1 en PED1 in productie nemen, zo heeft Yamaha in haar recente jaarverslag bekend gemaakt. Yamaha verwacht de productieversies al in 2016 op de markt te kunnen brengen.

Yamaha PES1 concept

De PES1 en PED1 zijn twee elektrisch aangedreven prototypes die door Yamaha in november vorig jaar op de Tokyo Motor Show werden onthuld, waarbij PES voor Passion, Electric en Street en PED voor Passion, Electric en Dirt staat. Met de PES richt Yamaha zich op de sportieve motorrijder, terwijl de PED voor de offroad scene is bedoeld.

In aanvulling op de voordelen die elektrische aandrijving volgens Yamaha biedt (wat ons eerlijk gezegd nog steeds een raadsel is) moeten de motoren een nieuwe rijervaring bieden, met een inzetgebied dat aan het eisenpakket van de hedendaagse motorrijder voldoet.

Beide motoren zullen worden aangedreven door dezelfde borstelloze elektromotor en van hetzelfde Lithium-Ion accupakket zijn voorzien, met een transmissie die desgewenst automatisch of manueel kan worden bediend. De op de Tokyo Motor Show gepresenteerde PES1 wordt opgegeven voor een gewicht van 100 kilo, bij de PED1 is dat zelfs slechts 85 kilogram.