Zoeken

Yamaha Cage-Six: concept voor stuntrijders

16 oktober 2012
Yamaha had op de Intermot met alleen een vernieuwde FJR1300 en wat kleine aanpassingen aan de FZ8 niet écht veel nieuws te melden. Tenminste, voor wat productiemodellen betreft, want het op de stand getoonde Cage-Six conceptmodel is zonder meer spraakmakend te noemen.  De Cage-Six is een kant-en-klare stuntfiets die is afgeleid van de huidige XJ6.

Yamaha_Cage-Six_concept_1

Hoewel het slechts een conceptmodel betreft zou het ons niet verbazen als Yamaha de Cage-Sixdaadwerkelijk in productie gaat nemen. Per slot van rekening deed het merk met de gekruiste stemvorken Yamaha_Cage-Six_concept_2
Yamaha_Cage-Six_concept_4
dat eerder ook met de Tricker, de grappige trailfiets die tijdens de 2001 Tokyo Motorshow als conceptmodel zijn opwachting maakte om vier jaar later daadwerkelijk in productie te worden genomen. Een ander goed voorbeeld is de Super Ténéré Worldcrosser, die op de vorige editie van de Intermot werd getoond en uiteindelijk toch zijn weg richting de dealer wist te vinden.

Het Cage-Six concept is speciaal voor stuntrijders ontwikkeld, net als KTM dat enkele jaren geleden al had gedaan met een extreme (stuntrijders) versie van de 690 Duke. Echter, waar je dat bij een fiets als de KTM 690 Duke wel zou verwachten, heeft Yamaha de veel minder extreme XJ6 als basis voor de stuntrijders-fiets genomen.

Toch doet het eindresultaat niet onder voor de destijds door KTM gepresenteerde fiets, niet in de laatste plaats dankzij de kekke kleurstelling die Yamaha het concept heeft gegeven. De Cage-Six is, zoals het een echte stuntmotor betaamt, voorzien van een complete kooi van buizen die de motor bij een val - wat bij stuntrijden vaak genoeg voorkomt - beschermt. Verder is de fiets van allerlei pegs voorzien die nodig zijn om de meest acrobatische stunts te kunnen maken. Uiteraard is in het kontje een wheeliebar opgenomen, waardoor de motor netjes verticaal kan worden geparkeerd.

Yamaha_Cage-Six_concept_3

Het is de vraag of Yamaha inderdaad de ballen heeft om dit concept daadwerkelijk in productie te nemen. Het zou wel een stunt zijn...