Zoeken

Video Motus 140pk KMV4 motor voor MST-01 (update)

7 juli 2010

Motus, de Amerikaanse fabrikant die in 2011 een nieuwe toermotor op de markt wil gaan zetten, heeft een video uitgebracht over de ontwikkeling van de KMV4, 's werelds eerste direct ingespoten V4 motor.

Motus_KMV4.jpg

Begin dit jaar wisten we al te melden dat in Alabama momenteel hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de Motus MST-01, die Amerika weer op de motorkaart moet zetten voor wat betreft hoogvermogende tourmachines. De motor, die zal worden aangedreven door een 1.645cc V4, moet worden gezien als het Amerikaanse antwoord op de Honda VFR1200. Een sportieve tourmotor dus, maar dan wel een die ergonomisch zeer verantwoord moet zijn. Of, om de woorden van ontwerper Brian Case te citeren: "De MST-01 is een Sport-Tour machine die is ontwikkeld voor vermogen, comfort en lange afstanden, met een optimaal rijder- en passagierscomfort en beschikt over een versmeltende acceleratie.

Motus_KMV4_concept.jpg

Daar waar over het design en rijwielgedeelte behalve bovenstaande schets niets is vrijgegeven, hebben de Amerikanen inmiddels wel details van het vette motorblok bekend gemaakt. De 1.645 90° V4 werd ontwikkeld én geproduceerd door Katech Engines, en is qua ontwerp en layout geinspireerd op het Corvette Pushrod motorblok, een volgens Motus breed geaccepteerde en bewezen concept, dat voor toepassing in een motorfiets kleiner en efficienter werd gemaakt.

Het tweekleps motorblok heeft een boring x slag van 86.5mm x 70.0mm en is volgens opgave goed voor minimaal 140 pk bij 7.800 toeren en 162 Nm bij 4.500 toeren per minuut leveren, het maximum toerental zal ongeveer 8.000 toeren zijn. De kleppentrein wordt middels hydraulische lifters, stoterstangen en een enkele vlak boven de krukas gepositioneerde nokkenas aangedreven, en heeft als voordeel dat de kop erg compact kon worden gebouwd en - mede dankzij de hydraulische lifters - weinig onderhoud nodig heeft. De nokkenas op haar beurt heeft kettingaandrijving, die achter het voorste carterdeksel, dat tevens dienst doet als water- en oliepomp, is geplaatst.

Motus_KMV4_assembly.jpg

Uniek aan de KMV4 is de benzine-injectie, die voor het eerst bij een motorfiets direct in de cilinderkop zal worden ingespoten. De techniek wordt al enige tijd in de automotive industrie toegepast, maar motoren bleven daar vooralsnog van verstoken. Omdat bij directe injectie de benzine in de cilinder verstuift voordat het wordt vermengd met lucht heeft het een koelend effect, waardoor een hogere compressie mogelijk is zonder dat de motor begint te pingelen. Eindresultaat is volgens Motus meer vermogen met minder brandstof.

De motor staat gepland voor lancering in 2011. 

Zie ook: