Zoeken

Uniek URS zijspan kopstuk komende Bonhams veiling Stafford

24 augustus 2010

Bonhams, het veilinghuis dat bekend staat om zijn veilingen van klassieke motorfietsen, heeft weer de nodige pronkstukken weten te bemachtigen voor Britse veiling in Stafford, die op 17 oktober zal worden gehouden.

URS_sidecar.jpg

Grootste trekpleister voor de komende Britse veiling van klassieke motorfietsen is dit URS zijspan waarmee Helmut Fath in 1968 zijspan wereldkampioen werd. Drie jaar later zou landgenoot Horst Owesle de titel met het span opnieuw weten te halen.

Het URS zijspan werd door Fath zelf ontwikkeld, nadat de wereldkampioen uit 1960 door BMW aan de kant was gezet na een raceloze periode als gevolg van zware verwondingen. De URS werd vernoemd naar de Duitse plaats Ursenbach, waar de motor werd ontwikkeld.

De eerste twee jaren werd het zijspan geplaagd door technische problemen, maar in 1968 kreeg Fath zijn revanche toen hij met bakkenist Wolfgang Kalauch het BMW fabrieksteam met Johann Attenberger wist te verslaan en wereldkampioen werd. Een jaar later zou Fath wederom zwaar crashen, hetgeen het einde van zijn racecarrière betekende.

Het verhaal URS was echt nog niet ten einde, Horst Owesle nam het stuur van Fath over en werd in zijn debuutjaar 7e in de eindstand. Een jaar later zou Owesle met bakkenist Peter Rutterford URS haar tweede wereldtitel geven.

Het zijspan, dat uit een belangrijke Britse privé collectie afkomstig is, moet naar schatting £70.000 - £80.000 gaan opbrengen tijdens de Bonhams veiling op 17 oktober in het Britse Stafford.

Meer info: Bonhams