Zoeken

Triumph lanceert nieuwe Sprint GT1050

17 mei 2010

Vijf jaar na de introductie van de populaire Sprint ST1050 komt het Britse Triumph met een nieuw (en volgens Triumph vooral praktischer) model dat meer het accent op het tourgebeuren moet leggen, de Sprint GT.

Triumph_SprintGT_2.jpg

Nadat de nieuwe Sprint GT recentelijk al tijdens testwerkzaamheden was gespot heeft Triumph het model aan haar 2010 lineup toegevoegd. Met de Sprint GT heeft Triumph duidelijk voor een meer touristischere benadering van de sportieve tourmotor gekozen. Triumph_SprintGT_4.jpgZo is de motor nu standaard uitgerust met twee 31 liter zijkoffers, waar optioneel een forse topkoffer aan toe kan worden gevoegd. Een 55 liter topkoffer met ruimte voor twee intergraalhelmen én bovendien is voorzien van een 12 volt aansluiting, zodat spullen als een mobile telefoon of laptop tijdens het rijden kunnen worden opgeladen.

De touristische eigenschappen worden verder onderstreept door de opbergruimte onder het zadel, de in het ontwerp geintegreerde rails voor de zijkoffers (die tevens als handgreep dienst doen) en de door Triumph geclaimde actieradius van minimaal 200 mijl (320 km). De Sprint GT is verder standaard met ABS uitgevoerd en zal worden aangedreven door de laatste generatie 1050 driecilinder, die nu goed moet zijn voor een vermogen van 130 pk.

Onder de compleet vernieuwde stroomlijn, die nog wel in de geest van de 'oude' ST werd ontworpen, is een eveneens compleet vernieuwde motor en ditto rijwielgedeelte ondegebracht. Overgenomen van de ST werd het twinspar aluminium frame, terwijl de 43mm voorvork intern onderhanden werd genomen voor verbeterde controle en demping. De rest van het rijwielgedeelte werd volgens Triumph volledig nieuw en speciaal voor de Sprint GT ontwikkeld.

Triumph_SprintGT_1.jpg

Hoewel exacte informatie nog ontbreekt, konden we wel uit de technische informatie herleiden dat de wielbasis van de GT ten opzichte van de ST met maar liefst 8 cm is toegenomen naar nu 1.537mm, hetgeen nog steeds een zeer nette waarde is voor een toursport motorfiets. Sterker, hij is nog steeds korter dan zijn directe concurrenten, de Honda VFR1200F (1.545mm) en BMW K1300S (1.585mm). Dit werd gerealiseerd door de achterbrug te verlengen, hetgeen naast betere tractie de motor meer stabiliteit en een neutraler stuurkarakter moeten geven. De wielbasis is niet het enige wat bij de Sprint GT is gegroeid, ook bij het gewicht is met een sprong van 210 kilo droog naar 268 kg rijklaar sprake van een forse toename, hoewel de nu standaard koffers daar grotendeels debet aan zullen zijn.

Triumph_SprintGT_5.jpgTriumph_SprintGT_6.jpg
Triumph_SprintGT_7.jpgTriumph_SprintGT_8.jpg

Motorisch werd de 1050cc driecilinder, die voor het eerst in 2005 het levenslicht zag, ook stevig onderhanden genomen. Als resultaat steeg het vermogen met 3 pk naar nu 130 pk en is ook het koppel met 108 Nm iets toegenomen. Nu lijkt dat misschien niet bepaald indrukwekkend, maar de winst moet volgens Triumph vooral in het middengebied worden gezocht waar de motor beduidend sterker moet zijn geworden. Dit blijkt ook het het maximum koppel, dat nu bij 1.200 toeren minder wordt vrijgegeven. Om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden werd de 6e versnelling 7% langer gegeard, waardoor de motor iets minder toeren maakt. Het kenmerkende driepijps in kontje geplaatste uitlaat werd ingeruild voor een laaggemonteerd exemplaar, wat volgens Triumph de massacentralisatie ten goede moet zijn gekomen.

Doordat de uitlaat naar beneden is geplaatst is een forse ruimte onder het zadel ontstaan, waar met gemak een beugelslot in moet passen. Qua vering werd de voorvork inwendig van nieuwe spullen voorzien en kreeg de GT een nieuwe achtershock, die voorzien is van een losse verstelknop om de veervoorspanning in een handomdraai aan te passen van solo na duo-rijden. Het nieuwe standaard van ABS voorziene remsysteem werd ook verbeterd. De nu lichtere remschijven zijn stijver gemonteerd voor een verbeterde levensduur. De nieuwe remblokken moeten een beter remgevoel geven volgens Triumph de remcapaciteit met 10% vergroten.

De Sprint GT gaat in Engeland £9,499 kosten en dat is slechts £400 duurder dan de 2010 Sprint ST ABS. Vanaf wanneer de Sprint GT bij de Nederlandse en Belgische dealer te verwachten is, en hoeveel de motor moet gaan kosten, is nog niet bekend, maar gezien de prijsstelling in Engeland verwachten wij dat de motor hier zo rond de € 15.690 zal gaan kosten.

Triumph_SprintGT_3.jpg

Update:
Inmiddels heeft het officiele persbericht onze redactie ook bereikt, waarin de prijzen van de Sprint GT staan vermeld. De motor gaat in Nederland € 15.440,00 gaan kosten, terwijl onze Zuiderburen slechts € 13.940,00 hoeven te betalen. De motor zal vanaf 1 juli 2010 leverbaar zijn.