Zoeken

Triumph Brit Bob: special uit Duitse hoek

4 januari 2012
Dat een goed ontwerp niet specifiek Italianen is voorbehouden, daarvan is onze Oosterbuur jens vom Brauck het levende bewijs. De Keulse designer ontwierp in samenspraak met het Berlijnse Urban Motor de Triumph Brit Bob, een old school Thruxton die een coole straathouding aangemeten heeft gekregen.

Triumph_Brit_Bob_01

"Er is een paradox in het centrum van het Britse karakter dat moeilijk is uit te leggen - het is de gentleman en de hooligan, het buitenhuis en de edgy popmuziek, Triumph_Brit_Bob_04en soms is er een buitenlander nodig om dat tot uiting te brengen." Zo kopt het persbericht dat Jens vom Brauck heeft uitgeschreven over de Brit Bob, het project van JvB-Moto in samenwerking met Urban Motor.

Voor de Brit Bob werd een klassieke Triumph Thruxton als uitgangspunt genomen, die door de Duitse ontwerper van totaal andere proporties werd voorzien. Het hoge (door Jens zelf als verlaagd apehanger bestempelde) stuur, het platte zadel, de kleine zijpalen en de korte spatborden geven de fiets een veel rankere uitstraling, alsof de fiets flink is afgeslankt. Door die onderdelen kleiner uit te voeren lijken het motorblok en de tank bovendien een stuk groter.

Volgens Peter Dannenberg, baas van Urban Motor en erg gelukkig met het eindresultaat, Triumph_Brit_Bob_03is de Triumph een geweldige motor om als basis te gebruiken, omdat eenmaal gestript je een authentieke motor in z'n puurste vorm over houdt. Alle details zijn puur en elegant zoals je mag verwachten van een JvB project, maar er is een hardheid in de fiets, een mengsel van ruw en verfijnd wat zo Brits is als Daniel Craig, aldus Dannenberg.

Aan de voorkant van de Brit Bob is JvB's kenmerkende koplamp terug te vinden, terwijl voor de teller een beroep werd gedaan op een old-school speedo van Motogadget. De grootste veranderingen zijn echter aan de achterkant aangebracht. De onderdelen werden niet alleen ontworpen, maar ook met de hand vervaardigd door de ontwerper.

Jens vom Brauck:
Ik heb veel aandacht aan het vormgeven van de achterkant besteed. Op Hinckley twins zijn de zadels erg breed en lang genoeg voor drie rugby spelers. Ik heb alles veranderd.

Zodra de Brit Bob klaar was wilde ik 'm uitproberen, en zijn we naar de rivier gegaan en daar een beetje rondgereden en wat foto's gemaakt. De handling is voor elkaar, we hebben het gewicht naar onder de 200 kilo gebracht, het zwaartepunt ligt laag en hij drift als de beste.

Triumph_Brit_Bob_02

De Triumph Brit Bob is nu al te reserveren voor een prijs vanaf € 15.000. In de toekomst zullen onderdelen voor Triumph twins beschikbaar zijn, en daarnaast zijn JvB-Moto en Urban Motor al plannen aan  het maken voor nieuwe projecten.