Zoeken

Suzuki USA lekt nieuwe V-Strom

22 juni 2011
Daar waar Suzuki ons in Europa voor de derde week op rij wilde teasen met beeldmateriaal van de nieuwe V-Strom, is door de Amerikaanse importeur abusievelijk alle informatie al op 't internet gezet. Hoewel de fout snel werd ontdekt en de content van de website werd verwijderd was het kwaad echter al geschied.

 Suzuki_V-Strom_2012_1
Suzuki_V-Strom_2012_2
Suzuki_V-Strom_2012_3
De drie beelden waar men ons in Europa lekker mee wilde houden

We werden op het opmerkelijke feit gewezen door oplettende lezer Armand Cretz, die ons hierover wist te e-mailen. Wat iedereen eigenlijk al wist werd op de website van de Amerikaanse Suzuki importeur bevestigd; de 'nieuwe middenklasser die maakt dat het 'tijd is voor nieuwe avonturen' is geen totaal nieuw 'out of the box' model, maar simpelweg een nieuwe versie van de in 2004 geïntroduceerde V-Strom. Hoewel 'maar simpelweg' de motor waarschijnlijk wel te kort doet, gezien de lange waslijst aan aanpassingen die de fiets is ondergaan.

Suzuki_V-Strom_2012_4

Bijna acht jaar na introductie heeft Suzuki de fiets een complete makeover gegeven. De op de Amerikaanse website geplaatste beelden mogen slechts  van lage kwaliteit zijn, dankzij deze lek is het geheim van de fiets hiermee wel ontrafeld. Suzuki_V-Strom 2012
Suzuki_V-Strom 2012
Suzuki_V-Strom 2012
Suzuki_V-Strom 2012
Ondanks dat de nieuwe V-Strom nog overduidelijk een V-strom is, heeft de fiets een beduidend sportiever en ranker uiterlijk aangemeten gekregen. Dit wist Suzuki te realiseren door een compacte styling met een combinatie van gespoten en matzwarte kuipdelen. Ook is de nieuwe V-Strom van Suzuki's welbekende ram-air luchtinlaten voorzien.

De 2012 Suzuki V-Strom, die nog steeds wordt aangedreven door dezelfde 645cc V-twin (geen 800cc dus waar iedereen op had gehoopt), is volgens Suzuki voorzien van een comfortabele zithouding dankzij het goedgevormde zadel, dat een combinatie is van nepleer- en nepsuede delen die van rode stiksels - en uiteraard een V-Strom logo - is voorzien. De V-Strom heeft nog steeds een hooggeplaatste uitlaat, maar is nu wel een stuk beter gepositioneerd, en heeft een 20 liter benzinetank aangemeten gekregen.

Ook het instrumentarium is door Suzuki flink onderhanden genomen, de analoge toerenteller is gebleven maar nieuw is het digitale - in helderheid instelbare - display waaruit een waslijst aan informatie is af te lezen. Naast snelheid is een dubbele tripmeter, versnellingsindicator, koelvloeistoftemperatuur en buitentemperatuur meter, een verbruiksmeter en een klokje ondergebracht. Ook is een - in de automotive industrie al jaren ingeburgerde - vorstindicator voorzien, die oplicht zodra de buitentemperatuur het vriespunt benadert.

In hoeverre de fiets motorisch onderhanden is genomen zal de komende week pas blijken, als we met de fiets in Kroatië kunnen gaan rijden. Op de Amerikaanse website was wel te lezen dat de nieuwe V-Strom is voorzien van een nieuwe 32-bit ECU die bij moet dragen aan het verbeterde lage- en middengebied, een liniaire gasrespons en lagere emissieuitstoot, dubbele iridium bogies voor een meer efficiënte verbranding en een hogere vermogensafgifte.

Net als de huidige V-Strom is het nieuwe model voorzien van een twin-spar aluminium frame en aluminium achterbrug, een 43 mm telescoop voorvork waarvan de veervoorspanning instelbaar is en een link-type achtershock waarvan veervoorspanning en uitgaande demping kan worden afgesteld. Ook het 19" voorwiel en 17" achterwiel zijn qua maatvoering hetzelfde bebleven. Remmen doet de 2012 V-Strom dankzij dubbele 310 mm schijven voor en een enkele 260 mm schijf achter, en ook ABS mocht bij de nieuwe fiets niet ontbreken.

Suzuki_V-Strom_2012_5

Merk/Model
Suzuki V-Strom 650 ABS 2012 
Motor
Type 4 takt V-twin
Koelsysteem Vloeistof gekoeld
Cilinderinhoud 645cc
Boring x slag 81x62,6mm
Compressieverhouding 11,2:1
Klepaandrijving DOHC
Ontsteking Digitaal transistor, 2 bougies per cilinder
Starter Elektrisch
Benzinetoevoer Benzine-injectie, 10-gats injector
Smering Wet sump
Vermogen (opgave) n.b.
Koppel (opgave) n.b.
Transmissie
Aantal versnellingen 6 Constant mesh
Primaire reductie tandwielen
Finale reductie Ketting
Koppeling Nat, meervoudige platen
Chassis
Frame Aluminium Twin-spar
Wielbasis 1.560 mm
Balhoofdhoek 26°
Naloop 110 mm
Vering voor 43 mm right side up, veervoorspanning instelbaar
Vering achter Link-type, veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar
Veerweg voor n.b.
Veerweg achter n.b.
Voorrem dubbele 310 mm schijf, ABS
Achterrem enkele 260 mm schijf, ABS
Voorband 110/80 R19"
Achterband 150/70 R17"
Afmetingen
Lengte 2.290 mm
Breedte 835 mm
Hoogte 1.405 mm
Zadelhoogte 835 mm
Gewicht 214 kg rijklaar
Tankinhoud 20 liter
Reserve n.b.
gegevens
Klein rijbewijs n.b.
Garantie 3 jaar
Adviesprijs NL n.b.
Adviesprijs BE n.b.
Importeur NL BV Nimag
Telefoon: 0347-349749
Fax: 0347-34 97 00
www.suzuki.nl

Bedankt voor de tip Armand