Zoeken

Suzuki Urban-X-Over: extreem conceptmodel

22 september 2011
Hoewel de nieuwe 2011 Suzuki V-Strom op alle fronten beter is dan z'n voorganger hadden veel fans stiekem toch op iets extremers gehoopt. Dat het flink wat extremer kan, daarvan is de door de Duitse importeur ontwikkelde Urban-X-Over het levende bewijs. De motor maakte de afgelopen week zijn debuut op de IAA Internationale autoshow in Frankfurt, waar dit jaar opvallend veel tweewielers te bezichtigen waren.

Suzuki_Urban-X-Over_01

Voordat je meteen naar je Suzuki dealer gaat rijden, bellen of mailen, de Suzuki Urban-X-Over is geen door onze Oosterburen ontwikkeld nieuw model, maar slechts een concept dat werd ontwikkeld om de nodige tongen los te maken. En om de kreet 'opwindend', wat volgens de Duitse Suzuki importeur de handelsnaam van het Japanse merk is, kracht bij te zetten. De Urban-X-Over is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Suzuki en het Duitse Touratech, de reisspecialist op tweewieler gebied.

Waar de noppenbanden anders doen vermoeden is de Urban-X-Over, zoals de naam het al zegt, ontwikkeld met het stadse verkeer in het achterhoofd. Het idee was een agressieve, ruwe maar ook oogstrelende fiets te ontwikkelen die klaar zou zijn voor de uitdagingen van het stadse leven. En bovendien veel plezier met rijden zou moeten geven.

Het resultaat is deze Urban-X-Over, die opmerkelijk genoeg volgens de Duitse importeur met slechts enkele minimale aanpassingen werd gerealiseerd. Nu weten wij niet wat de Duitse definitie van 'slechts enkele' is, maar gezien de lange waslijst aan aanpassingen denken wij daar duidelijk anders over. Zo zijn het neusje en windscherm aangepast en is de koplampunit van een stoer stalen beschermrooster voorzien, Suzuki_Urban-X-Over_02is het kontje (en dan met name de handgrepen en koffersteunen) opnieuw ontworpen, is een nieuwe kentekenplaathouder gemonteerd, is het voorwiel naar 17" teruggebracht en zijn de nu gespaakte wielen van noppenbanden voorzien.

En daar is het niet bij gebleven. Om het stoere, robuuste karakter te onderstrepen zijn diverse metalen afdekplaatjes gemonteerd, evenals een aluminium kettinggeleider, offroad voetsteunen en een gecodificeerd aluminium stuur. Ook is het uitlaatsysteem aangepast en is de fiets van nieuwe remschijven voor en achter voorzien. Alsof dit allemaal nog niet genoeg was werd de fiets van LED verlichting voorzien, werden beschermroosters bij de koplamp en radiator aangebracht, evenals een carterbeschermplaat en werd een smalle kofferset gemonteerd.  Als laatste wordt in de lijst der aanpassingen melding gedaan van een nieuwe uitlaat, die op de Urban-X-Over is gemonteerd.

Ondanks dat het volgens de Duitse importeur slechts een demonstratiemodel betreft zou het ons niet verbazen als in de toekomst men toch overstag zal gaan en, net als de Zwitserse importeur met de Virus heeft gedaan, de fiets in beperkte oplage op de markt zal gaan brengen. Zolang er maar genoeg vraag naar komt.