Zoeken

Suzuki lanceert 2013 RM-Z450

29 juni 2012
Suzuki heeft de 2013 versie van de RM-Z450 motocrosser bekend gemaakt. Met een inwendig grondig vernieuwd motorblok met nieuwe transmissie en vernieuwde vering moet de nieuwe crosser ook het komend jaar zijn mannetje kunnen staan.

Suzuki_RM-Z450_L3_1

Een snellere acceleratie, snellere gasrespons en een sterker en breder middengebied zijn volgens Suzuki de kenwoorden van de 2013 RM-Z450. Om dat te realiseren heeft Suzuki het blok grondig aangepakt. Zo is de nieuw ontworpen zuiger, die is ontworpen via de Finite Element Method analyse zoals gebruikt bij de fabrieksracer, 13% lichter geworden zonder dat op stijfheid is ingeboet. Suzuki_RM-Z450_L3_2Naast de lichtere zuiger is ook de pistonpen korter en sterker geworden. Hierdoor heeft volgens Suzuki de RMZ-450 een snellere gasrespons en is ook vermogen en koppel in het gebied van lage toeren tot middengebied toegenomen.

Om weerstand te verlagen heeft Suzuki bovendien de pistonpen van een Diamond-Like Carbon (DLC) coating voorzien, een techniek die eerder al bij de Hayabusa werd toegepast.Ook het uitlaatsysteem is aangepast, met een 50mm langer pijpstuk en een nieuwe einddemper, om aan de nieuwe FIM geluidseisen te voldoen.

De RMZ-450 heeft een nieuwe inlaatnokkenas met herzien profiel gekregen, waarbij zowel lift als timing zijn aangepast voor een meer lineaire vermogensafgifte. Voor wat betreft de versnellingsbak heeft Suzuki de vorm van de schakelwals aangepast, waardoor er nu directer en preciezer moet kunnen worden geschakeld.

Waar Honda en Kawasaki voor 2013 een voorvork met luchtvering zijn intrede heeft gedaan vertrouwt Suzuki het komend jaar nog steeds om een conventionele oliegevulde upside down met spiraalveren en cartridges om vering en demping te reguleren. Wel heeft Suzuki gekozen voor een nieuw Showa Separate Function (SFF) concept, waarbij in de linker vorkpoot de demping is geplaatst, terwijl in de rechter vorkpoot de vering is ondergebracht. Om meer stabiliteit te creëren heeft de vorkpoot een diameter van 48 mm gekregen.

De nieuwe 2013 RM-Z450 zal in oktober zijn opwachting gaan maken in Nederland. Hoeveel de crosser moet gaan kosten is nog niet bekend.