Zoeken

QJMotor 1000RR: Chinese 200+ pk superbike

1 februari 2023
Na in eigen land naam en faam met lichte motorfietsen te hebben gemaakt beginnen veel Chinese merken zich nu ook te mengen in zware fietsen voor de Europese en Amerikaanse markt. Zo ook QJMotor, dat met de 1000RR een eerste 200 pk eenliter superbike heeft ontwikkeld. Dat wil zeggen: een prototype daarvan.

Mocht de naam QJMotor je niks zeggen: het is het Chinese motormerk van Qianjiang Motor, dat op zijn beurt weer onderdeel is van de Zhejiang Geely Holding Group, het mega automotive concern dat onder andere ook het Zweedse Volvo heeft ingelijfd. Qianjiang lijfde in 2005 Benelli in en ging in 2020 een strategische samenwerking met MV Agusta aan. 

Die samenwerking heeft nu tot de QJMotor 1000RR geleid, de eerste 200 pk eenliter superbike die onderhuids meer Italiaanse dan Chinese roots heeft. Het rijwielgedeelte en motorblok is namelijk afkomstig van MV Agusta's Brutale 1000 RR, waar het enige Chinese de kuip betreft, die van de vorig jaar nog gerestylde 600RR lijkt te zijn afgeleid. 

Vooral de neus en de koplampen lijken van die 600RR te zijn overgenomen, het grote verschil zit 'm in de winglets die bij deze 1000RR een flink stuk groter zijn dan bij de 600RR. Maar dat het familie van elkaar is, is overduidelijk.

Hoewel de motor qua afwerking absoluut productieklaar lijkt te zijn, betreft het 'slechts' een prototype. Dat wil zeggen, tenzij de Chinezen een nieuwe trend willen gaan zetten: de motor heeft aan beide zijden namelijk een andere kleur. Dat duidt erop dat de motor vooral is bedoeld om meningen van het publiek te polsen. 

Terug even naar het technische gedeelte. Frame en blok is zoals gezegd overgenomen van de Brutale 1000 RR, inclusief de Brembo remmen, de enkelzijdige achterbrug en de kenmerkende vier uitlaatpijpjes. 

Het enige verschil zit 'm in de voorvork, die bij deze 1000RR een in China geproduceerde Marzocchi unit lijkt te zijn. Wat op zijn beurt geen verrassing is: begin 2022 is Marzocchi een samenwerking met Qianjiang aangegaan voor een productiefaciliteit in Zhejiang.