Zoeken

Polaris onthult Thunder Stroke 111 V-Twin voor Indian

12 maart 2013
Polaris, het moederbedrijf van Indian Motorcycles, heeft een nieuw motorblok onthuld waarmee 2014 modellen van Indian zullen worden uitgerust. De Thunder Stroke 111 V-Twin is het eerste motorblok dat sinds de overname door de Polaris Industries Group door Indian is ontwikkeld. Volgens Polaris heeft het nieuwe motorblok al meer dan één miljoen testkilometers gemaakt, waaronder duizenden kilometers op straat.

Indian Thunder_Stroke_111

Er begint weer aardig leven in de brouwerij van het Amerikaanse Indian te komen sinds de overname alweer enkele jaren geleden door Polaris. De geschiedenis van Indian gaat zelfs nog iets verder terug dan Harley-Davidson, het jaar 1901 op precies te zijn, maar ondanks de grote successen ging het merk in 1953 failliet. Om in 2011 door Polaris Industries te worden opgekocht, dat het merk weer nieuw leven in wilde blazen.

Het eerste resultaat van deze overname is het nieuwe Thunder Stroke 111 motorblok, dat compleet nieuw is ontwikkeld. Met een cilinderinhoud van 111 ci (1811 cc) is het een flink stuk groter dan de huidige 106 ci V-Twin, maar dat is niet het enige wat is aangepast, de cilinderhoek is met 49° een fractie smaller dan de 50° van het oude blok. Het lucht/oliegekoelde en van benzine injectie voorziene motorblok levert volgens Polaris 160 Nm aan koppel, waar dat bij het oude blok nog 149 Nm was.

Qua ontwerp nam Polaris de 1948 Indian Chief als uitgangspunt, waarop werd besloten de luchtinlaat aan de linkerkant en de twee laaggeplaatste uitlaten aan de rechterkant onder te brengen. Het blok heeft twee kleppen per cilinder, die via stoterstangen en hydraulische lifters worden bediend. In tegenstelling tot de meeste Harley's is de versnellingsbak in het blok geïntegreerd.

Steve Menneto, Polaris Industries Vice President:
Iedereen die betrokken is bij het ontwerp van dit motorblok begrijpt dat we stewards en beschermers zijn van een van Amerika's geschiedrijkste en legendarische merken. We hebben onvermoeid gewerkt om de werkelijke iconische eigenschappen van het merk te behouden en te combineren met geavanceerde technologie om de nieuwe indian uitzonderlijke prestaties en werkelijk ongeëvenaarde betrouwbaarheid te geven.
Het nieuwe Thunder Stroke 111 motorblok levert waar motorrijders naar uitkijken, en we verwachten dat Indian Motorcycle fans door dit legendarisch nieuwe blok geïnspireerd zullen worden terwijl we hard op weg zijn naar onze volledige launch over enkele maanden.