Zoeken

MV Agusta viercilinder Brutale krijgt ABS

9 februari 2013
We hebben er lang op moeten wachten, maar MV Agusta heeft -eindelijk- aangekondigd de viercilinder Brutale serie van ABS te gaan voorzien. Het Italiaanse merk ut Varese is daarmee zo'n beetje het laatste dat op ABS overgaat, maar pakt wel meteen uit met het serieuze race-ABS dat door Bosch is ontwikkeld.

MV Agusta_Brutale_1090_2013

De 2013 MV Agusta Brutale 1090, 1090R en 1090RR zullen leverbaar worden met het 9MP Bosch ABS systeem, dat door steeds meer fabrikanten wordt toegepast vanwege z'n compacte vorm en lage gewicht. MV Agusta_Brutale_1090_2013_2Dankzij die compacte vorm kon het ABS worden geïmplementeerd zonder dat daarbij aanpassingen aan het model moesten worden gemaakt.

De 9MP Bosch unit maakt gebruik van interne druksensoren en wielsnelheid sensoren om de optimale remdruk te berekenen zonder dat de wielen blokkeren. Het ABS kan via het menu worden uitgeschakeld en in het geval van de 1090RR kan er uit twee settings worden gekozen: Normal voor op straat en Race voor op het circuit.

Dat MV Agusta haar Brutale 1090 modellen van ABS is gaan voorzien is niet vreemd, per slot van rekening is vanaf 2016 bij alle motorfietsen boven de 125cc (Enduro's daargelaten) ABS in Europa verplicht. Nu het ABS op de viercilinder Brutale is aangekondigd zal het niet land duren voordat ook de andere MV's van ABS zullen worden voorzien. Wat de meerprijs van het ABS gaat worden, en vanaf wanneer de modellen leverbaar zijn, is nog niet bekend.