Zoeken

MV Agusta Brutale 920: betaalbaar alternatief

21 december 2010

MV Agusta heeft haar naakte Brutale familie uitgebreid met een Brutale 920, een goedkope variant van de exclusieve Brutale 990R en 1090RR, die voor een Europese basisprijs van € 11.999 over de toonbank zal gaan.

MV_Agusta_Brutale_920_1.jpg
Porno op wielen, nu ook voor de gewone man bereikbaar.

Nadat MV Agusta eerder had aangekondigd een goedkopere range aan modellen zullen te lanceren hebben de Italianen eerder dan wij hadden verwacht daad bij woord gevoegd met de lancering van de Brutale 920, die méér is dan een uitgeklede versie van de 990 of 1090. Voor deze 920 werd door de Italianen namelijk een nieuw motorblok ontwikkeld dat een cilinderinhoud heeft van 921cc. MV_Agusta_Brutale_920_3.jpgDit werd gerealiseerd door de krukas van de 1090RR te voorzien van nieuwe, kleinere zuigers en daarbij horende cilinderblok.

MV Agusta claimt dat het nieuwe motorblok het meest handelbare blok is dat door de fabriek is ontwikkeld. De 921cc vierinlijn, die goed is voor een vermogen van 129 pk, beschikt naast MV Agusta's 8-standen Traction Control over een in 2 standen instelbare mapping. Verder is de Brutale 920 voorzien van een nieuw frame (dat waarschijnlijk in 'gewoon' staal zal zijn uitgevoerd), een nieuwe koplamp en een smaller ééndelig tweepersoons zadel en een nieuw, smaller kontje.

Andere verschillen ten opzichte van de duurdere 990 en 1090 zijn de niet in de spiegels geïntegreerde knipperlichten en de matzwarte kleurstelling. Naast de matzwarte fiets zal de 920 ook in een witte uitvoering op de markt worden gezet. De Marzocchi voorvork is evenals de duurdere uitvoeringen compleet instelbaar, de achtershock is daarentegen alleen instelbaar qua veervoorspanning en uitgaande demping. Inwendig is de vering van zachtere demping voorzien, wat de fiets comfortabeler en dus gemakkelijker te rijden moet maken. Ook de remmen en wielen zijn identiek aan de exclusievere versies, maar de 920 is wel voorzien van meer straatgeörienteerde Pirelli Angel ST banden om het meer allround karakter van de fiets te onderstrepen.

MV_Agusta_Brutale_920_2.jpg

Hoewel een officieel persbericht met volledige technische informatie nog door MV Agusta moet worden vrijgegeven wist Benelux importeur Moto Mondo ons te vertellen dat de fiets vanaf maart 2011 leverbaar zal worden en in Nederland ongeveer € 14.000 zal gaan kosten.